Ce recompense acordați copilului? Cele mai eficiente alegeri

Ce recompense acordați copilului? Cele mai eficiente alegeri

Mulți părinți recurg la diferite strategii pentru a modela comportamentul celui mic. Ce recompense acordați copilului? Aceste îl pot stimula sau inhiba când vine vorba de dezvoltarea sa armonioasă, atrag atenția pshilogii.

 

Tuturor ne place să primim recompense în momentele în care facem lucruri bune. Copii nu fac excepție de la această regulă.

Atenție! Nu este vorba de recompense importante – recunoașterea și aprecierea eforturilor depuse sunt de multe ori suficiente!

Ce recompense acordați copilului? Când sunt recomandate

În momentul în care copilul tău depune eforturi pentru a-și îmbunătăți comportamentul este important să le observi și să îl încurajezi. Astfel, copiii sunt mai motivați să continue să continue într-o direcție pozitivă.

În momentul în care primește feedback pozitiv (recompense)  pentru comportamentul său, cel mic se va simți mai bine în legătură cu el. Din păcate, reversul este de asemenea adevărat – în cazul feedback-ului negativ (pedeapse) copilul se simte vinovat, iar de multe ori, comportamentul acestuia se înrăutățește.

Ce recompense acordați copilului? Pași de urmat

Cel mai bine este să ai așteptări realiste asupra comportamentului copilului tău și să stabilești câțiva pași pe care acesta îi poate urma. Este de asemenea de ajutor dacă îi oferi celui mic explicații înainte de a-i cere să se oprească dintr-un anumit comportament.  Un alt plus? Convinge-l să își dorească să ia parte în mod activ la aceste schimbări și implică-l în cât mai multe activități.

Cu cât cel mic simte că nu este obligat să se comporte într-un anumit fel, ci înțelege și acceptă necesitatea regulilor, cu atât le va respecta mai mult.

Pe măsura trecerii timpului, poți crește așteptările, mai ales dacă micuțul tău este motivat de aceste provocări. Totuși, este bine să te concentrezi pe unu sau două lucruri pe care vrei să le îmbunătățești.

De exemplu, dacă acesta este agitat la masă și are dificultăți în a sta liniștit poți folosi un timer pe care îl setezi pentru 5 minute mai întâi.  În tot acest timp, cel mic trebuie să încerce să se controleze și să stea liniștit.

Prezintă-i ideea sub forma unui joc sau a unei provocări.

Treptat, în fiecare săptămână mărește intervalul cu 1-2 minute. Odată ce acesta reușește să stea liniștit la masă timp de 20 de minute, fără întrerupere, așteptările tale pot crește.

Acum îi  poți oferi recompense pentru a-l învăța să folosească furculița și cuțitul. Atenție! În tot acest timp continuă să îl lauzi pentru abilitatea lui de a sta liniștit la masă.

Comportamentul dorit trebuie formulat de fiecare dată în mod pozitiv.

De exemplu, Mihai va  învăța să stea liniștit la masă timp de 5 minute și NU Mihai nu va mai fi agitat la masă.

Copiii, dar și adulții, răspund mai bine la sarcini și tipuri de comportament pozitive. De asemenea, copii răspund mai bine în momentul în care părinții își exprimă încrederea că vor reuși să îndeplinească o anumită sarcină. Așa că, este important să le spui cât de des poți că ai încredere că vor reuși să ducă la bun sfârșit orice îl rugați să facă.

Care sunt cele mai bune recompense pentru copii?

Cele care nu costă mult și implică petrecerea timpului împreună. Mulți părinți greșesc când se gândesc că micuțul lor este motivat de diferite recompense materiale.

De fapt, printre cele mai bune și eficiente recompense se numără o îmbrățișare sau atenția pe care le oferi!

Copiilor le face mare plăcere să petreacă timp cu tine așa că 15 minute în care te joci cu ei în grădină sau organizarea unui picnic sunt recompense cu un impact pozitiv. În cazul copiilor mici,  este indicat să apelezi frecvent la recompense. O ideea ar fi să îi înveți să obțină o mică recompensă în fiecare zi.

Cum știi în ce moment copilul merită să primească o recompense?

Există multe moduri de a ține evidența îmbunățirilor în comportamentul copilului tău. Una dintre cele mai populare metode? Poți apela la un table cu stickere lipit pe frigider sau bucăți colorate de paste într-un borcan de sticlă. Atenție! Oricare ar fi situația, psihologii atenționează că nu trebuie să iei din stickerele sau pastele adunate în cazul în care a greșit.

Ceea ce a fost câștigat printr-un comportament exemplar nu trebuie sub nicio formă atins. De ce? Este o formă de demotivare a copilului. Lecția pe care i-o dai astfel? Recompensele necesită timp pentru a fi castigate!

Un ultim pas important când vă gândiți ce recompense acordați copilului? Transformă primirea recompenselor într-o activitate distractivă,care să îi facă plăcere.

Poți ține o evidență a îmbunătățirilor de comportament și să îi lauzi câți poți de des pentru aceste reușite!

În momentul în care greșesc sau te dezămăgesc nu le spune că ești supărată și că nu o să mai faceți un anumit lucru astăzi din această cauză, de exemplu să rezolvați un puzzle.

Este important să fii alături de el și să îi spui că mâine poate încerca din nou!

Ce recompense acordați copilului? Cele mai eficiente alegeri

  • Laudă-i efortul și implicarea, nu doar rezultatele finale
  • Bateți palma  – un mod simplu și distractive de a-i recunoaște reușitele
  • Citește-I din cartea favorită și lasă-l să aleagă momentul
  • Dulciurile preferate pentru momentele când are rezultate bune
  • Stați împreună până mai târziu – doar 10-15 minute peste ora de culcare
  • Ciocolată caldă înainte de culcare – un mic rășfăț pentru a-i recunoaște comportamentul pozitiv
  • Rezolvați un puzzle împreună. Nu vă opriți până nu l-ați rezolvat complet
  • Lasă-i să aleagă ce vor să mănânce la cină
  • Câteva minute în plus la televizor sau pentru jocuri video
  • Lasă-l să aleagă un film pe care să îl urmărească toată familia
  • Gătiți un desert împreună. Lasă-l pe el să aleagă rețeta
  • Donați jucării vechi – adunați jucăriile cu care nu se mai joacă și donate-le. Astfel, copilul tău va învăța cum să împartă cu ceilalți copii mai puțin norocoși
  • Mergeți cu cortul – chiar dacă e doar în grădină
  • Lasă-i să aleagă muzica din mașină sau pe care o ascultați în casă
  • Cumpără-i o înghețată – una dintre recompensele favorite  pentru copii, dar și pentru părinți
  • Dă-le telecomanda pentru jumătate de oră sau o oră. Petrece timpul respectiv alături de el.
  • Stickere colorate – o metodă foarte bune pentru copiii mai mic
  • Extra responsabilități – copiilor le place să primească mai multe responsabilități pentru că simt că ai încredere în ei.
  • O sesiune de colorat sau pictat – trebuie să iei și tu parte!
  • Un experiment științific distractiv
My title page contents