Când începe un copil să mănânce singur. Ce poți face pentru a-l ajuta

Când începe un copil să mănânce singur. Ce poți face pentru a-l ajuta

Diversificarea poate fi dificilă pentru mulți dintre părinți, dar și următoare etapă vine cu noi provocări. Când începe un copil să mănânce singur, fără ajutor din partea ta? Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să deprindă aceste abilități?

 

Specialiștii atrag atenția că, asemeni multor altor obiceiuri, copii învață prin imitație. Tocmai acesta este motivul pentru care părinții trebuie să îl obișnuiască pe copil cu luatul mesei în familie.

Vârsta la care copiii încep să mănânce fără ajutor

Când începe un copil să mănânce sigur, fără niciun ajutor din partea ta? Ei bine, această etapă urmează abia după ce alimentele solide au fost deja introduse în meniu, iar cel mic a dezvoltat abilitățile motorii necesare pentru a ține singur în mână lingurița.

Cel mai adesea, în jurul vârstei de doi ani, majoritatea copiilor dezvoltă independența de a mânca singuri, fără a primi ajutor de la părinți. Atenție! Aceasta nu este o regulă generală.

Vârsta depinde foarte mult de modul în care este învățat și încurajat de părinți! Este responsabilitatea ta să îl înveți să mănânce singur.

Ce poți face pentru a ajuta copilul să mănânce singur

4 luni – 4 luni jumătate

În aceste momente, copilul începe să vadă cum mănâncă părinții – această etapă reprezentând un punct de plecare în înțelegerea, urmată apoi de imitarea acestui obicei.

Ce poți face?

În această perioadă este recomandat să iei micuțul cu tine la masă, pentru a-l familiariza cu acest obicei.

6 luni – 1 an

Acest interval temporar este esențial pentru ca micuțul tău să învețe să mănânce singur. Expune-l pe cât de frecvent posibil la alimente și la masa în familie sau alături de prieteni.

Nu uita de faptul că  părinții reprezintă un adevărat model: mesele în familie constituie o oportunitate pentru ca cei mici să învețe să mănânce singuri, să comunice și să deprindă bunele maniere.

Ce poți face?

Începe să îi explici diferite lucruri când pregătești masa – astfel, în pregătești încet – încet să se dezvolte curiozitatea și atenție în ceea ce privește hrana și mâncatul.

8 luni – 1 an

De la această vârstă, abilitățile fizice ale bebelușului devin mai precise. De cele mai multe ori,  acesta începe să ducă singur mâncarea sau biberonul la gură. Vei observa și că bebelușul dorește să apuce singur și începe să își îndese degetele în gură.

În intervalul 7-11 luni, acesta începe să utilizeze mai multe degete și să apuce mâncarea.

Ce poți face?

Lasă-l să încerce să apuce singur mânarea și oferă-i alimente pe care le poate ridica singur. În această perioadă trebuie să îl încurajezi și să introduci în dieta lui gustări specifice, pe care le poate lua cu degetele.

În momentul în care observi că vrea să îți ia lingurița din mână, poți încerca să îi dai alta cu care să se joace în momentul în care îl hrănești. Astfel, îl încurajezi să dezvolte independența de a se hrăni singur.

O altă metodă recomandată de specialiști? Pune două tacâmuri și farfurii la masă. Un set va fi folosit de tine, iar pe cel de al doilea îl va folosi bebelușul. El va începe să imite felul în care ții lingura sau alte mișcări!

1 an – 2 ani

Este important să reții faptul că micuțul tău va învață cel mai bine și cel mai repede cum să mânânce singur dacă îi vede pe cei din jurul lui că fac asta. Tocmai de asta trebuie să mănânci cât mai des des în fața lui, pentru ca acesta să îți poată urmări mișcările și pentru ca, ulterior, să deprindă abilitatea de a mânca singur.

Majoritatea bebelușilor încep să se hrănească singuri cu lingurița până la vârsta de 2 ani – poate chiar și mai devreme – 15 luni – dacă li se oferă ocazia.

Ce poți face?

Acum este momentul să îi oferi micuțului tău propriul castron cu lingură în timp ce tu îl hrănești. Alege alimente cu o consistență mai densă, potrivite pentru a fi consumate cu lingurița. Pune în castron puțină mâncare, doar pentru a-i trezi interesul și pentru a-l încuraja să ducă lingurița la gură singur.

15 – 18 luni

În această perioadă poți introduce și furculița. Atenție! Asigură-te mai întâi că a deprins abilitatea de a folosi lingurița și că a dezvoltat reflexul de apucare. În jurul vârstei de 15- 18 luni, copiii sunt capabili să folosească furculița.

Ce poți face? 

Începe să pui o furculiță specială pentru bebeluși pe farfurioara lui. Mai ales dacă îi dai alimente tăiate cubulețe sau bucățele! Dacă observi că întâmpină dificultăți în folosirea furculiței, încearcă să îi direcționezi mânuța.

Întrebarea când începe un copil să mănânce singur nu are un singur răspuns. Nu există o vârstă ideală, trebuie să ții cont de faptul că este în process ce se derulează în timp: de când începe să mănânce cu mâna, până la dezvoltarea abilităților motorii de ține

În toată această perioadă, răbdarea, încurajările și perseverența sunt necesare pentru ca cel mic să ajungă să mănânce singur.

Ține cont și de faptul că orice copil încearcă să transmită ceva părinților prin reacțiile sau comportamentul lor.

Atenție!

Copii își dezvoltă abilitățile în mod diferit (până la 17-18 luni majoritatea sunt capabili să folosească singuri tacâmurile). Însă, dacă până la vârsta de 2 ani nu pare interest să desfășoare singur nicio activitate, este recomandat să apelezi la un medic.

My title page contents