Criza de tantrum. De ce apare și cum să o gestionezi

Criza de tantrum este o formă de comunicare. O fetiță de trei ani bate din picior, refuzând să plece acasă. Un alt copil se trântește pe jos în magazin, pentru că nu i se cumpără jucăria dorită. Recunoști scenele? Te-ai aflat într-o situație similară? Stai liniștită, nu ești singura. Majoritatea părinților trec la un moment dat printr-o astfel de situație. Dar ce poți face? Înainte de toate, ai răbdare!

 

Există totuși, câteva modalități sigure, verificate și propuse de specialiști pentru a veni în ajutorul părinților.

 

5 modalități sigure pentru a gestiona criza de tantrum la copii:

1. Evită negativitatea: nu da vina pe copil!

Copiii nu pot exprima emoții prin limbaj și atunci când lucrurile „normale” li se par „anormale”, reacționează. Gestul în sine este „rău”, nu persoana este „rea”. Specialiștii îi învață pe părinți să separe actul de persoană. Toți copiii sunt buni, indiferent de criza pe care o manifestă.

2. Încearcă să înțelegi criza copilului. Incapacitate de exprimare și anxietate

„Vreau asta, ba nu, aia! – poți auzi un copil aflat la raftul cu jucării. Mama pare confuză și chiar nervoasă, deoarece copilul nu a putut să explice ce dorea exact de la un raft spre care se îndrepta constant. Curând, copilul începe să plângă, în timp ce mama exasperată împinge în grabă coșul de cumpărături de pe culoar. Ai fost vreodată într-o situație similară?

„Tantrumurile se pot datora abilității limitate a limbajului. Deoarece copiii nu își pot exprima anxietatea prin cuvinte, ei apelează la acțiune fizică, plâns sau la ceea ce numim tantrumuri ”, explică dr. Dhaani. Copilul a aruncat un obiect nu pentru că nu i s-au îndeplinit cerințele, ci pentru că mama lui nu a putut să înțeleagă ce dorea acesta. Dacă se folosea de cuvinte, se putea evita o astfel de situație. Asta trebuie să i se spună copilului.

Tantrumurile se pot datora capacității limitate a limbajului. Tantrumurile sunt stimuli: La fel cum febra indică o boală, tusea indică o o stare rea în gât, iar slăbiciunea indică oboseală, crizele de tantrum indică răspunsuri emoționale sau stimuli emoționali. Specialistul ne sfătuiește că nu trebuie să oprim nici un copil să nu reacționeze atunci când nu este capabil să descifreze mental o situație. Folosirea forței într-o criză de tantrum nu va ajuta. În plus, te va frustra în continuare. Așteaptă să treacă și vorbește cu copilul.

Cum să reacționezi la criza de tantrum? Cea mai bună modalitate de a reacționa la un temperament este să-ți păstrezi calmul. Să nu fii în dezacord cu comportamentul copilului tău și să-i permiți să se relaxeze.

3. Cum ar trebui să te descurci cu aceste provocări?

Unele lucruri, în anumite momente pot fi negociate. În timp ce altele, nu! Nu ignorați, negociați! Atunci când ignorăm cererile sau expunem copiii în fața lucrurilor lor preferate și apoi le refuzăm plăcerea, urmează atâtea nemulțumiri.

„Negocierea la o vârstă fragedă îi învață pe copii să comunice mai degrabă decât furia, este o cale bună de ieșire”, spune dr. Dhaani.

Da, comportamentul necorespunzător în locuri publice este inacceptabil, dar la fel este înfricoșarea sau umilirea copilului în public. În mijlocul unei manifestări într-un loc public, încearcă să stabilești contact vizual cu copilul și să-i transmiți ideea că nu îți place comportamentul lui. Mai târziu acasă, vei discuta cu acesta despre situația respectivă și vei menționa gravitatea unui astfel de comportament necorespunzător.

4. Criza de tantrum. Foamea poate fi o cauză

De cele mai multe ori, stomacul este cel care are nevoie de atenție. Copiii înfometați fac crize. Asigură-te că nu este nu este cu stomacul gol înainte de a începe să-i explici de ce nu e bine ce face. Copiii nu-și pot gestiona foamea și emoțiile în același timp, motiv pentru care, uneori, apar crize. O burtică plină le va ușura furia, chiar dacă nu o va elimina în totalitate.

„Veți observa că aceste crize de tantrum au loc în primul rând dimineața sau imediat după școală”, explică dr. Dhaani. Motivul este că în aceste perioade copiilor le este foame.

5. Distragerea este cea mai bună metodă de a anula un tantrum

Cea mai ușoară modalitate de a-ți face copilul să nu mai facă o criză este să-i distragi atenția. Să-l faci să uite motivul pentru care se comportă în acest fel.

Următoarele activități pot ajuta la gestionarea eficientă a crizei de tantrum:

  • Să cânți ceva când copilul este supărat. Nu trebuie să știi neapărat versurile, ci doar să-l distragi cu zgomote amuzante;
  • Să-l mângâi, să imiți sunete de animale, păsări, să fie sunete amuzante. Copiii nu pot rezista zgomotelor amuzante și imediat starea de spirit trece de la furie la una jucăușă;
  • Să te joci și să cânți în același timp. Aceste lucruri te pot ajuta să-i distragi atenția copilului furios și să-l faci să-și uite nemulțumirile.
My title page contents