Îmbunătățirea relației cu copilul. Cum să te înțelegi mai bine cu copilul tău

Îmbunătățirea relației cu copilul. Cum să te înțelegi mai bine cu copilul tău

Îmbunătățirea relației cu copilul este mereu o temă în atenția părinților. Relația pe care părinții o au cu copiii este esențială nu numai pentru creșterea lor, ci și pentru părinții înșiși. Ceea ce suntem dispuși să dăm, vom primi pe atât de mult în schimb.

 

Dezvoltarea unei relații emoționale bune cu copiii ne permite să învățăm mai ușor „regulile vieții”. Crearea „încrederii” în relația părinte-copil reprezintă baza pentru ca ei să primească o educație bună. Unele studii au arătat că diferite tipuri de interacțiuni pe parcursul zilei trebuie dezvoltate în relația cu copiii. Cum ar fi explicarea, corectarea, reproșarea și altele. Dar, adesea, din cauza muncii, angajamentelor și stilului de viață agitat care caracterizează societatea noastră actuală, devine imposibil să dedicăm timpul necesar acestor tipuri de interacțiuni.

 

Îmbunătățirea relației cu copilul. Iată o serie de obiceiuri recomandate care trebuie implementate zilnic. Astfel încât să se poată dezvolta o relație părinte-copil pozitivă:

 

1. Dezvoltă contactul fizic cu 12 îmbrățișări pe zi

Un terapeut de familie, Dr. Satir V., a spus că „avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire, 8 îmbrățișări pe zi pentru a trăi și 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește”.

În timpul zilei, ar fi suficient să-i oferi câteva îmbrățișări copilului tău. Când se trezește și înainte de a adormi. Să-l îmbrățișezi când pleacă de acasă și când se întoarce acasă. Ar trebui să facem simple gesturi atunci când suntem împreună, cum ar fi mângâierea părului, masarea umerilor sau așezarea unul lângă altul, având contactul umăr-la-umăr. Atunci când copiii sunt mai mari, adolescenți, aceștia ar putea respinge aceste gesturi. De aceea, poți începe cu strategii practice simple, cum ar fi să-i oferi un suc sau un desert preferat sau să le povestești despre cum a decurs ziua.

2. Îmbunătățirea relației cu copilul. Râzând împreună

Să râzi de ceva sau la vizionarea unui film, este bine pentru corpul tău. Deoarece stimulează neurotransmițătorii de fericire, endorfinele. Folosirea limbajului și a comportamentului „distractiv” cu copiii poate să atenueze posibilele neliniști și să dezvolte o mai mare cooperare în relația părinte-copil. Foarte adesea, nu se acordă prea multă atenție limbajului și comunicării, ci și modului de a „spune lucrurile”, influențează relația, de exemplu:

„Andrei, vino să mănânci!” sau „Andrei, te așteaptă un dinozaur la masă, vino aici înainte să fugă, că apoi apoi trebuie să mergem după el acasă.”.

3. Oprește sau lasă tehnologia departe, cum ar fi telefoanele mobile, jocurile video și tabletele

Te-ai gândit vreodată să oprești sau să-ți lași telefonul într-o altă cameră când copilul dorește să vorbească cu tine? Dacă da, să știi că acest gest va rămâne în memoria copilului tău ca un gest care indică „Chiar vreau să te ascult!”. În diferite momente de dialog, este oportună eliminarea oricărei surse de distragere a atenției. În special a tehnologiei care are capacitatea de a fi un mare deficit al atenției noastre. Adesea, aceste distrageri conduc la evitarea contactului vizual cu persoana cu care vorbim. În schimb, se obține o mai mare deschidere și ascultare.

4. Optimizează timpul împreună, cu activități individuale plăcute

Alocă-ți 15 minute pe zi pentru ceea ce vrea copilul.Timpul este una dintre cele mai importante resurse. Ar fi recomandabil să structurezi diversele activități, în special activitatea fizică și jocurile de interes deosebit.

5. Învăță copilul să-și gestioneze emoțiile

Fiecare persoană, inclusiv copiii, trebuie să-și exprime emoțiile, fie ele pozitive sau negative. Acesta este unul dintre momentele cele mai utile de a fi „părinte” pentru copilul tău. Să primești și să cuprinzi aceste emoții, învățându-l să le gestioneze în cel mai bun mod, însoțindu-l pas cu pas în ceea ce se confruntă. Lăsarea sentimentelor să se dezlănțuie, cum ar fi de exemplu furia, nu este corectă, într-adevăr. Dar puteți găsi strategii împreună, astfel încât să puteți canaliza aceste emoții. Și apoi să le gestionați în cel mai bun mod. Acest comportament înseamnă că figura părintească poate fi experimentată ca un mediu sigur și plăcut în acele momente de descurajare, mai degrabă decât blocarea acestor emoții în sine, neștiind cum să le gestionăm sau să nu le cunoaștem încă.

6. Îmbunătățirea relației cu copilul. Ascultă și empatizează

De fiecare dată când un copil începe să vorbească, singurele fraze care trebuie spuse trebuie să fie: „Uau… să ascultăm puțin… într-adevăr… continuă, te ascult …” … altfel ar fi mai bine să nu vorbești.

Fii empatic/ă cu el! Cunoașterea gândirii, a căilor și a comportamentului copiilor, permite să se formeze corect o anumită atitudine și să nu se supere, ci să o înțeleagă. În plus, îți va permite, de asemenea, să-ți gestionezi emoțiile atunci când te confrunți cu cele ale copilului.

7. Trăiește cu atenție și încet, „acel moment împreună”

Nu numai că trebuie să existe timp „mai lung” pentru a trăi împreună cu copilul, dar trebuie să înveți să petreci mai mult timp oferind o calitate mai bună a timpului. Împărtășirea acțiunilor care pot părea ridicole, cum ar fi spălarea mâinilor împreună, mirosul mâncării înainte de a fi gata sau îndrumarea în timpul temelor, înseamnă a da o valoare calitativă timpului petrecut împreună.

8. Îmbunătățirea relației cu copilul. Timpul de dormit

Ar fi util să te obișnuiești cu petrecerea timpului înainte de somn, chiar și în întuneric înainte de a ajunge la culcare. În aceste momente, puteți discuta adesea despre ziua ce se încheie sau despre ce veți face a doua zi. Nu trebuie să rezolvi problemele, ci doar să „asculți”, astfel încât copilul să simtă că este ascultat și liniștit de către părinte.

9. Fiți prezenți împreună

Înainte ca un copil să plece de acasă, veți petrece împreună numai 900 de săptămâni, conform studiilor. Atunci va avea propria viață, independentă de părinții lui. Prin urmare, este necesar să credem că cel mai bun lucru în relația părinte-copil trebuie să fie prezența noastră 100%.

My title page contents