Adolescența: adaptare la schimbare și pregătirea pentru viitor

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai intense perioade, adolescența e vremea emoțiilor puternice și a provocărilor în plan psiho-social. În ce privește responsabilitățile școlare, noile generații digitale de elevi trebuie încurajate să învețe prin metode și produse noi, moderne. Adolescența: adaptare la schimbare și pregătirea pentru viitor 

 

Adolescența e perioada trăirilor intense și a priorităților ușor confuze, singura claritate pentru un adolescent fiind faptul că orice eveniment social este infinit mai important decât lecțiile pentru școală, tezele sau examenul de Evaluare Națională.

Între 13-19 ani, tinerii traversează o perioadă de rebeliune, în care nu le surâde ideea de a fi controlați sau obligați să adere la valorile familiei, ale școlii sau ale societății.

În plus, pe lângă confuzia pe care o generează noile stări interioare, adolescenții mai au de gestionat și alte presiuni: a grupului de prieteni și a școlii. În acest context, tinerii au nevoie de sprijinul familiei și al dascălilor pentru a-și forma abilități sociale sănătoase și pentru a-și construi o educație care să le asigure o carieră de succes.

 Adolescența: adaptare la schimbare și pregătirea pentru viitor 

Una dintre metodele prin care adulții le pot fi alături copiilor lor este ascultarea empatică. Înțelegerea problemelor cu care se confruntă adolescenții, susținerea necondiționată sau comunicarea eficientă sunt căi prin care se poate consolida relația părinte-copil.

Respectul este o altă metodă prin care adulții pot contribui la dezvoltarea emoțională a copiilor, oferindu-le astfel un model comportamental sănătos. O greșeală frecventă pe care o fac părinții în relația cu adolescenții este aceea de a le judeca sentimentele sau reacțiile din perspectiva lor adultă.

Înțelegând resursele de care dispune copilul într-un anumit moment, se va evita proiectarea unor așteptări nerealiste asupra adolescentului, iar lui îi va fi mai ușor să depășească problema. În plus, e important ca tinerii să învețe să gestioneze situațiile de conflict, mai ales că în această perioadă tensiunile reprezintă o caracteristică obișnuită în cadrul relațiilor interpersonale.

Totodată, așa cum sunt sprijiniți din perspectiva relațiilor sociale, adolescenții trebuie ajutați să-și construiască o relație cât mai armonioasă și cu școala. Și cum presiunile par a fi la tot pasul, iar educația este garantul unei cariere de succes, este esențial ca elevii să beneficieze de instrumente de învățare prietenoase.

De pildă, www.examenultau.ro este un produs online de învățare, pregătire și testare pentru Evaluarea Națională la Limba Română și Matematică, special creat pentru noua generație digitală de elevi. ExamenulTau oferă filme de predare, probleme rezolvate, teste de fixare a noțiunilor, teste fulger și un simulator de examen pentru Evaluarea Națională, cu feedback imediat.

My title page contents