TRANSMITEREA VARICELEI SE FACE DIRECT SI INDIRECT

Extrem de contagioasă, cauzată de virusul zoster, varicela este adesea o boală ușoara. Complicațiile grave, deși rare, pot apărea în special la sugari, adolescenți, adulți și persoane cu un sistem imunitar slăbit. Află cum se realizează transmiterea varicelei și cum îți poți proteja copilul.

 

Caracterizată de o erupție cutanată care se manifestă pe față, scalp și trunchi cu pete roz și mici blistere pline cu lichid, varicela este una dintre bolile comune ale copilăriei. În 90% dintre cazuri apare înainte de împlinirea vârstei de zece ani. Cea mai bună protecție o oferă vaccinarea. Un copil vaccinat nu că nu va mai face varicelă, dar se va confrunta cu o formă foarte ușoară a bolii. Transmiterea varicelei se realizează cu una-două zile de la apariția erupției cutanate și până la uscarea blisterelor.

Transmiterea varicelei

Transmiterea varicelei are loc de la persoană la persoană, prin atingerea directă a blisterelor, salivei sau mucusului unei persoane infectate. Virusul poate fi, de asemenea, transmis prin aer (prin tuse și strănut). Varicela poate fi răspândită și indirect, prin atingerea obiectelor recent contaminate, cum ar fi îmbrăcămintea persoanei infectate. Contactul direct cu blisterele unei persoane cu varicelă poate provoca boala la o persoană care nu a avut niciodată varicelă și nici nu a fost vaccinată. Abia când blisterele sunt uscate nu mai există riscul de răspândire al bolii.

Simptome care trădează boala

Simptomele apar de obicei dupa 14 – 16 zile de la contactul cu o persoana bolnavă de varicelă. Cele inițiale includ debut brusc de febră ușoară și senzație de oboseală și slăbiciune. Acestea sunt urmate în curând de o erupție cutanată pe scalp, trunchi, pe pleoape și chiar în gură. Blisterele se usucă în final, se sparg și formează cruste. Infecțiile ușoare sau asimptomatice apar ocazional la copii. Boala este de obicei mai gravă la sugari și adulți decât la copii.

Complicații asociate

Copiii nou-născuți (cu vârsta mai mică de o lună), ale căror mame nu sunt imune, pot suferi vărsături severe, prelungite sau chiar letale. De asemenea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, (inclusiv cele cu cancer), cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau care folosesc medicamente care suprimă sistemul imunitar, pot avea un risc crescut de a dezvolta o formă severă de varicelă sau zona zoster.

O complicație mai rar întâlnită a varicelei este sindromul Reye. Este posibilă la copiii cărora li se administrează în timpul bolii aspirină sau produse care conțin aspirină. Sindromul Reye este o boală gravă care afectează toate sistemele de organe, dar, cel mai grav, creierul și ficatul, și poate fi letală. Cauza exactă a sindromului Reye nu este cunoscută. Aspirina sau medicamentele care conțin aspirină NU trebuie administrate niciodată copiilor cu varicelă, cu vârsta sub 18 ani.

Cum se poate face prevenție?

Categoric că, înainte de orice, prin imunizare. Este prima și cea mai eficientă soluție de prevenire a îmbolnăvirii și transmiterii virusului. Chiar esențială, având în vedere faptul că cei mici fac parte, în general, din colectivități (creșe, grădinițe, școli). Dacă, totuși, apare un caz de îmbolnăvire, se recomandă ca cel infectat să rămână la domiciliu, pentru a limita răspândirea, până la uscarea blisterelor și căderea cojilor care se formează.

My title page contents