Cât timp au voie copiii pe tabletă, în funcție de vârstă

Păpușile, mașinuțele, cărțile de colorat și jocurile sunt înfrânte de fascinația copiilor pentru tablete. Mai grav este că, în cele mai multe dintre cazuri, părinții sunt mândri de cât de pricepuți sunt cei mici în folosirea lor, considerând că este o dovadă a inteligenței acestora. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Cât timp au voie copiii pe tabletă? Depinde de vârstă.

 

Pentru copiii de vârstă școlară, folosirea tabletei poate face parte din procesul de învățământ. Caietul și stiloul aproape că pot părea demodate, deși nu s-a renunțat la ele. Generația de copii de azi este mai aplecată către tehnologie decât a fost generația noastră. Dar și evoluția acesteia a fost și continuă să fie una fulminantă.Uneori pare dificil de stabilit cât timp au voie copiii pe tabletă. Parcă nu știm cum să calculăm acest timp și cum să împăcăm ambele aspecte: studiul și joaca. Copilul are de făcut teme pentru care îi este necesară tableta, și petrece câteva ore în acest scop. Apoi vrea să se relaxeze, jucându-se. Oare nu e prea mult? Și cum să faci să nu pară că îl pedepsești dacă îi permiți să studieze dar nu și să se relaxeze.

Cât timp au voie copiii pe tabletă

Recomandările oficiale ale experților Academiei Americane de Pediatrie sunt clare. Până la vârsta de doi ani copiii nu au voie să folosească tableta, nici măcar pentru a urmări filmulețe de desene animate. Justificarea interdicției este aceea că până la această vârstă ei nu pot procesa imaginea bidimensională percepută prin intermediul ecranelor. Un alt motiv îl reprezintă pericolul la care sunt expuși ochii copilului. Lumina emisă de ecrane conține și lumină albastră, care este extrem de dăunătoare în timp, având efect cumulativ. Potrivit cercetărilor efectuate, expunerea la lumina albastră este răspunzătoare de apariția cataractei sau a degenerescenței maculare la vârsta adultă, dar prematur.

Orele și vârstele

Folosirea tabletei are tot felul de efecte negative subtile și asupra dezvoltării copilului. Este incomparabil mai bine ca cel mic să joace jocuri de rol (cu păpuși sau alte jucării), să se joace cu frații sau prietenii ori să deseneze. Toate aceste activități, spre deosebire de folosirea tabletei, încurajează interacțiunea socială și creativitatea.

Pentru copiii mai mari (2-7 ani), patru ore pe săptămână de stat la tabletă sunt suficiente. Cărțile și audiobook-urile sunt metode cu mult mai bune de relaxare. Chiar și vizioarea unui film la televizor este mai puțin nocivă decât folosirea tabletei. Argumentul principal? Distanța dintre ochi și ecranul televizorului este mai mare decât cea dintre ochi și ecranul tabletei.
După vârsta de 7 ani, cel puțin din punctul de vedere al oftalmologilor, timpul petrecut de copii în fața tabletei poate fi de cel mult două ore pe zi. Dar aceast lucru nu este neapărat și în asentimentul psihologilor, care susțin că, folosind tabletele, copiii pierd alte abilități sau nu și le dezvoltă pe cele existente.

Dependențele sunt războaie greu de dus

Întotdeauna va fi mai ușor să stabilești de la început obiceiuri sănătoase în privința folosirii tabletei, decât să „vindeci” dependența de ea. De aceea este atât de important să creezi un program strict de folosire al tabletei de către copil și să îl respecți. Va fi greu uneori să reziști rugăminților lui. Va fi greu și să te impui în fața lui. Dar acestea sunt, până la urmă, îndatoririle părintești: să aleagă ceea ce este bine pentru copilul său.

My title page contents