CE LE SPUNEM COPIILOR DESPRE SEX. CÂND ȘI CUM…

Când vorbești cu copilul tău despre sexualitate și reproducere, vrei să fii sigur că înțelege ce spui. Asigură-te că explici lucrurile într-un mod adecvat dezvoltării lui. Nu trebuie să-i explici totul dintr-o dată. Așadar… ce le spunem copiilor despre sex?

 

Copiii mici tind să fie mai interesați de sarcină și de bebeluși, decât de actul sexual. Este foarte bine că este așa, pentru că nu trebuie să explici totul dintr-o dată. Ce le spunem copiilor despre sex? Începerea unei conversații despre sexualitate timpurie și continuarea acelei conversații pe măsură ce copilul crește este cea mai bună strategie de educație sexuală.

Ce le spunem copiilor despre sex

Când vorbești cu copilul despre sex, este important să-i explici lucrurile într-un mod în care le poate înțelege, având în vedere vârsta și nivelul de dezvoltare.Fiecare copil este diferit, dar iată un ghid despre ceea ce copiii ar trebui să poată înțelege cu privire la sexualitate, în diferite etape.

Copii: 13 – 24 luni

La această vârstă copiii ar trebui să poată numi toate părțile corpului, inclusiv organele genitale. Utilizarea numelor corecte pentru părțile corpului le va permite să comunice mai bine orice problemă de sănătate sau eventuale abuzuri sexuale. De asemenea, îi ajută să înțeleagă că aceste părți sunt la fel de normale ca oricare altele, ceea ce promovează încrederea în sine și o imagine corporală pozitivă. Majoritatea copiilor de doi ani cunosc diferența dintre bărbat și femeie. Copiii ar trebui să știe că corpul lor este ceva intim. Este normal ca micuții să-și exploreze corpul, care include atingerea organelor genitale, dar ar trebui să înțeleagă când și unde este cazul să facă acest lucru.

Preșcolari: 2 – 4 ani

Majoritatea preșcolarilor sunt capabili să înțeleagă chiar elementele de bază ale reproducerii: sperma și ovulul care se întâlnesc și faptul că bebelușul crește în uter. În funcție de nivelul lui de înțelegere și de interes, ai putea să-i spui povestea nașterii sale. Dar să îi precizezi că nu este singura modalitate în care se creează familiile. Copilului ar trebui să i se spună că nimeni nu îi poate atinge corpul fără permisiunea lui. În special organele genitale. Și că acest lucru le este permis doar părinților și cadrelor medicale. Dacă va ști ce este adecvat și ce nu, este mult mai probabil să îți spună dacă se confruntă cu abuz sexual.

La această vârstă copilul ar trebui să știe despre confidențialitate cu privire la corpul său. De exemplu, ar trebui să știe când este potrivit să fie dezbrăcat. De asemenea, ar trebui să învețe mai multe despre alte părți ale corpului și funcțiile acestora. Unii copii de această vârstă consideră că fetele au o singură deschidere pentru scaun și urină, iar mulți copii cred că bebelușii cresc în burtă, în același loc în care merge mâncarea.

Școlari: 5 – 8 ani

Copiii ar trebui să știe la această vârstă care este rolul sexualității în relații. Ar trebui să știe despre convențiile sociale de bază despre confidențialitate, nuditate și respect față de ceilalți în relații. Majoritatea copiilor au început să-și exploreze corpul până la această vârstă. Ei ar trebui să înțeleagă că, deși este normal, este ceva care ar trebui făcut în privat.
Copiii ar trebui învățați elementele de bază despre pubertate (spre sfârșitul acestei perioade de vârstă), deoarece unii se pot dezvolta înainte de 10 ani. Ar trebui să știe despre importanța igienei și a îngrijirii de sine în pubertate. Având aceste discuții din timp, va fi pregătit pentru schimbările care vor avea loc la pubertate și va ști că sunt normale.

Explicațiile cu privire la reproducerea umană ar trebui să continue. Acest lucru poate include rolul actului sexual. Dar ar fi bine să știe, de asemenea, că există și alte mijloace de reproducere. Aceste informații ar putea fi incorporate în discuțiile despre pubertate.

Pre-adolescenți: 9 – 12 ani

Pe lângă consolidarea lucrurilor de mai sus pe care le-au învățat deja, pre-adolescenții ar trebui să fie învățați despre sex și contracepție. Este indicat să primească informații de bază despre sarcină și infecții cu transmitere sexuală. Ei ar trebui să știe că a fi adolescent nu înseamnă că trebuie să fie activ sexual. Ar mai trebui să cunoască și riscurile împărtășirii de fotografii nud sau cu tentă sexuală, în mediul online.
Preadolescenții ar trebui să înțeleagă, de asemenea, modul în care mass-media influențează felul în care oamenii își văd corpul. Aceasta înseamnă să poata decela dacă reprezentările sexului și ale sexualității sunt adevărate sau false, realiste sau nu, pozitive sau negative.

Adolescenți: 13-18 ani

Adolescenții ar trebui să primească informații mai detaliate despre menstruație și poluțiile nocturne și ar trebui să știe că sunt normale și sănătoase. De asemenea, ar trebui să știe mai multe despre sarcină și boli cu transmitere sexuală, despre diferite opțiuni de contracepție și modul lor de folosire. Este recomandabil ca adolescenții să continue să învețe diferența dintre o relație sănătoasă și o relație nesănătoasă. Aceasta include învățarea despre presiuni și violență și înțelegerea noțiunii de consimțământ în relațiile sexuale.
Adolescenții sunt în general persoane foarte „închise”. Cu toate acestea, dacă părinții au vorbit copilului de timpuriu despre sex, șansele ca adolescenții să fie mai deschiși cu părinții sunt mari.

My title page contents