Importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Roluri de neînlocuit

Deși am fost părinte unic, nu pot nega importanța tatălui în dezvoltarea copilului. Nu zice nimeni că un copil nu poate crește frumos și fără tată. Dar parca e de preferat să fie prezent.

 

Spunea cineva că orice bărbat poate fi tată, dar a fi cu adevărat tată îți ia o viață întreagă. Importanța tatălui în dezvoltarea copilului nu este de neglijat, desigur. Rolul său poate avea un impact semnificativ asupra copilului ajuns la vârsta adultă. Chiar dacă societatea asociază de cele mai multe ori tatăl imaginii de unic întreținător al familiei iar pe a mamei de unic îngrijitor al copiilor, în realitate ambii sunt la fel de importanți.

Importanța tatălui în dezvoltarea copilului

Copiii cu tați implicați se pare că sunt mai încrezători, mai siguri din punct de vedere emoțional și formează legături sociale mai bune. Rezultatele lor educaționale sunt adesea mai bune decât ale copiilor cu tați puțin implicați și, de asemenea, au șanse mai mari de a avea mai multe abilități de comunicare. Iată principalele motive pentru care este important ca un tată să se implice în dezvoltarea unui copil.

Rol protector

Un tată implicat îi oferă copilului un sentiment de securitate fizică, emoțională, mentală sau spirituală. Copilul știe că tatăl său va fi acolo pentru el, indiferent de situație.

Rol educator

Ca șef al familiei, un tată trebuie să-i învețe pe copii principiile și valorile de bază pe care să le urmeze în viață. Este datoria lui să-i instruiască pe copii cu privire la codul de conduită în societate, să-i învețe să fie disciplinați, manierați și respectuoși.

Rol de model

Copiii sunt în general atenți la părinți, la cum îi tratează ei pe ceilalți. Băieții vor imita comportamentul tatălui și se vor dezvolta ca și bărbați cu caracteristici asemănătoare tatălui. Fetele își vor păstra tatăl ca model, căutând caracteristicile acestuia în relațiile pe care le va avea.

Rol de prieten

O relație de prietenie cu cel mic va pune bazele unei relații solide, de același timp, când copilul va fi adult. Rămâne doar să vă asigurați că stabiliți limite, așa încât copilul să nu… rătăcească de la calea cea bună, convins fiind că tatăl-prieten este și tolerant la extrem. A-l face pe copil să se simtă confortabil în prezența ta, ca părinte, dar să cunoască și limitele, este un obiectiv destul de dificil dar nu imposibil de îndeplinit.

Rol de animator

Tații sunt preferații copiilor pentru că, în general, pot ține pasul cu ei. Unui tată implicat îi va face plăcere să-și care copilul în spate, să se tălăvească prin casă cu el ori să alerge împreună pe aleile parcului. Joaca îl ajută pe copil să devină mai flexibil, să-și dezvolte mușchii și să dobândească o mai bună coordonare a mâinilor și ochilor. Și nu doar atât: copilul va învăța să urmeze și să respecte reguli.

Rol de consilier

Un tată nu ar trebui să fie doar un prieten și un partener de distracții. El ar trebui, de asemenea, să-i poată oferi copilului sfaturi atunci când are nevoie de ele. Acest lucru este deosebit de important în adolescență, și pentru băieți, dar și pentru fete (atunci când acestea sunt confuze în privința motivelor pentru care băieții acționează într-un anumit mod).

Rol de antrenor

Tatăl este cel mai bun antrenor. El îl învață pe copil să meargă pe bicicletă, să înoate, să asambleze, să-și repare jucăriile. Practic, împreună cu el și sub îndrumarea lui își dezvoltă abilitățile importante de care va avea nevoie de-a lungul vieții.

My title page contents