Alăptarea după anestezie. Mitul care trebuie desființat

Se poate întâmpla ca o femeie care alăptează să fie supusă unei intervenții chirurgicale. În această situație se naște, firesc, întrebarea: este permisă alăptarea după anestezie? Este ea riscantă pentru bebeluș?

 

Dintr-un conservatorism exagerat, unii medici sunt de părere că mama nu ar trebui să alăpteze în primele 24 de ore după anestezie. Recomandarea acestora este ca ea să se mulgă folosind pompa de sân și să nu utilizeze acel lapte în hrănirea micuțului. Justificarea lor este aceea că substanțele anestezice sunt periculoase, iar prezența lor în lapte poate afecta sănătatea sugarului hrănit astfel. Multe studii efectuate au demonstrat, însă, că alăptarea după anestezie este sigură. Altfel spus, nu există niciun motiv pentru care ea să fie întreruptă după efectuarea unei anestezii. Și asta pentru că doza totală de anestezic ingerat de copilul alăptat este neglijabilă. În plus, o întrerupere bruscă a alăptării poate avea efecte negative atât asupra mamei cât și asupra copilului. Pe de o parte pentru că, nealăptat, bebelușul poate deveni anxios, iar pe de altă parte crește riscul angorjării sânilor și al apariției mastitei la mamă.

Alăptarea după anestezie

Înaintea intervenției chirurgicale este important să informezi medicul asupra faptului că alăptezi. Mai mult, solicită în mod expres folosirea unor anestezice care să fie compatibile cu alăptarea. Dacă după intervenție se impune administrarea de analgezice, de asemenea, insistă să ți se administreze cea mai mică doză care își poate dovedi eficiența.

Sfaturi pentru reducerea riscului de a întrerupe alăptarea

În primul rând solicită să îți alăptezi copilul înainte de administrarea anesteziei. De asemenea, anunță și că vei face acest lucru imediat ce vei avea starea de conștiență care să îți permită acest lucru. Nu uita să anunți personalul medical că dorești ca micuțul să fie alături de tine ori de câte ori acest lucru va fi posibil, după intervenție. În principiu, spitalele au o politică prietenoasă cu mama și copilul. Informează-te din timp asupra anestezicelor care vor fi folosite în timpul intervenției. Pentru siguranță, poți cere și părerea unui farmacist. De obicei, aceștia sunt și mai bine informați cu privire la interacțiunile medicamentoase.

O rezervă este bună

Pentru că rutina zilnică a alăptării ar putea fi perturbată de intervenție, există posibilitatea ca producția de lapte să scadă. Desigur, este ceva trecător, iar lucrurile vor reintra curând în normal. Totuși, dacă vrei să elimini absolut orice disfuncționalitate, poți asigura o rezervă de lapte pe care să o folosești ca supliment. Te poți mulge cu pompa de sân înaintea intervenției, asigurând depozitarea laptelui în condiții de siguranță.
Când primești bebelușul pentru alăptare, roagă asistentele să te ajute să stai confortabil, iar micuțul să fie așezat în cea mai bună poziție pentru a fi hrănit. Nu îți face griji, niciuna dintre cererile tale nu va fi considerată exagerată atâta vreme cât scopul este bunăstarea nou născutului.

My title page contents