Procesul alaptarii, extrem de natural de altfel, este invaluit intr-o serie de mituri si legende, care uneori sunt tare departe de adevar. Neli Homeghiu (asistent SAMAS) iti spune care este adevarul despre laptele matern si alaptare.

 

Sanul trebuie fie spalat inainte de fiecare supt

Adevarul: Sanul se spala cu ocazia dusului zilnic dimineata, nu inainte de fiecare supt. Secretia glandelor Montgomeri face ca mamelonul sa nu mai fie asa de sensibil la tractiunea rezultata din suptul copilului. Dar prin spalarea sanului inainte de supt se piede acest efect emolient, precum si mirosul caracteristic pe care copilul il recunoaste. Din acest motiv (spalatul inainte de supt) copilul poate refuza sanul. Indicat ar fi nici sa nu folosesti deodorante foarte puternice in perioada alaptarii. Dar nu inseamna ca nu trebuie sa speli mainile inainte de a alapta, sau sa nu ai grija de igiena zilnica. De retinut ca laptele matern nu este steril!

Laptele de mama incolor nu e bun

Adevarul: Circula ideea ca laptele de mama nu e bun daca este incolor, si atunci se recomada laptele praf. Dar cine a facut analiza laptelui de mama? Laptele matern isi schimba compozitia in diferite momente, influentat fiind de etapele de lactatie, de varsta copilului, momentul zilei, frecventa supturilor, faza suptului(inceputul/in timpul/la sfarsitul suptului). Laptele matern este o secretie a glandei mamare realizata pe baza compozitiei sangelui matern si a influentelor neuro-hormonale.

Mama nu are lapte

Adevarul: Acesta este cel mai frecvent vehiculat mit legate de alaptare. Laptele exista in glanda mamara din saptamana a 16-a a sarcinii si in primele zile dupa nastere cantitatea de lapte-colostru e atat de mica, pentru ca nici stomacul copilului nu este mare, iar cantitatea de lapte e adaptata capacitatii stomacului sugarului. Pusul la san cat mai des rezolva problema. Mai tarziu, cand spun mamele ca nu au suficient lapte, este posibil ca acest lucru sa intample in puseele de crestere ale copilului, intre 3 si 6 saptamani sau intre 3 si 6 luni, cand necesitatiile copilului cresc si pare ca mama nu are suficient lapte.In aceste momente suptul este mai frecvent, si tocmai asta stimuleaza sanulm, care va produce mai mult lapte. Mamicile nu trebuie sa uite niciodata ca lactatia functioneaza pe principiul “cerere si oferta”.
Cantitatea de lapte scade daca nu e stimulata prin supt, dar nu dispare. Involutia glandei mamare are loc in aproximativ 40 de zile, deci nu in cateva zile cand mama observa ca e mai putin lapte. Asa ca nu te grabi sa suplimentezi masa cu lapte praf, ci オンライン カジノ pune mai des bebelusul la san!

Alaptatul „deformeaza sanul”

Adevarul: Foarte multe mame se feresc sa alapteze, de frica sa nu li se deformeze sanii. Dar studiile arata ca unul dintre cele 3 lucruri care mentin sanatatea si frumusetea sanilor este tocmai alaptatul. La sfarsitul alaptarii, sanul isi revine treptat la forma initiala.

Nu poti lua medicamente in timp ce alaptezi

Adevarul: nu este indicat, oricum, ca mama sa ia medicamente la intamplare. Dar sunt cazuri in care medicatia este recomandata de medic, de obicei pentru tratarea cazurilor de angorjare a sanilor sau mastita. In asfel de situatii se poate lua Ibuprofen si daca este cazul, chiar antibiotic.

Nu alaptezi atunci cand copilul hranit exclusiv la san are diaree

Adevarul: Scaunele copilului hranit la san au o anumita constistenta (asemanatoare jumarilor de ou) dar asta nu inseamna diaree. In general copilul alaptat exclusiv nu face diaree. Mama poate consuma alimentele folosite in sarcina, pe care sistemul digestiv al copilului le recunoaste, dar nu trebuie sa exagereze cu nimic. Si de altfel este bine stiut ca un copil alimentat exclusiv are un tranzit normal, nu este constipat cum se intampla la cel alimentat cu lapte praf.

foto Shutterstock

Material realizat cu sprijinul SAMASLogo_program_SAMAS_Nutricia-corect

www.programsamas.ro

My title page contents