Așteptările părinților, rivalitatea dintre frați, problemele financiare, pretențiile și schimbările sistemului de învățământ, temerile privind viitorul, toate pot cauza stresul la adolescenți.

Cum erau versurile alea? ”Ca la 20 de ani, fără griji și fără bani.” Aiurea… Poate că, da, fără bani, dar nu fără griji. Întreabă un psiholog cât de greu e de combătut stresul la adolescenți.

 

Societatea, școala, familia, toate pun – în general – presiune pe tineri. Așteptările părinților, rivalitatea dintre frați, problemele financiare, pretențiile și schimbările sistemului de învățământ, temerile privind viitorul, toate pot cauza stresul la adolescenți. Este adevarat că, uneori, problemele cu care tinerii cred că se confruntă nu sunt neapărat autentice ci sunt create chiar de ei. Dar asta nu face ca stresul să fie mai mic. Existența lor îl face pe tânăr să ridice un zid între el și restul lumii, ajungând să devină propriul prizonier.

Stresul la adolescenți

Cei mai mulți dintre adolescenți sunt reticenți în a împărtăși părinților propriile problemele. Ceea ce duce, invariabil, la stres și depresie. Și asta deoarece adolescența este o perioadă de fragilitate emoțională. Stresul este caracterizat de stări de tensiune, de frustrare și îngrijorare, de tristețe și tendință de retragere în sine. Poate dura câteva zile, dar poate dura și perioade îndelungate de timp și poate îmbrăca o formă severă. În acest caz sentimentele sunt extreme. Adolescentul se simte lipsit de orice speranță, lipsit de orice valoare, este trist, îngrijorat și se izolează.

Motive de stres

Este destul de dificil de numit toate motivele care pot duce la stres, în cazul adolescenților. Și asta pentru că ele pot fi nu doar dintre cele firești, justificate, cât și de-a dreptul puerile. Totul ține de sensibilitatea tânărului și de modul în care percepe el lucrurile și viața în general. Un adolescent poate fi stresat ca urmare a divorțului părinților sau a unor conflicte pe care le are cu aceștia, a schimbării statutului financiar al familiei sau a îmbolnăvirii unuia dintre membrii ei. Dar tot motiv de stres poate fi și apropierea unui examen, cearta cu un prieten sau despărțirea de iubit/iubită.

Ce ajută în luptă

Categoric, o discuție sinceră și prietenească ajută enorm. Poate că nu în toate situațiile părinții pot, prin comunicare cu adolescentul, să facă să dispară stresul. Dar faptul că îi sunt alături și îi arată că îl înțeleg și susțin, nu e puțin lucru. Intervenția nu va trebui să fie agresivă, ca și când tânărul este adus în fața unei instanțe pentru a fi judecat. Asta nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Adolescenții, se știe, sunt puțin îndărătnici. Și tendința lor este fie de a respinge sfaturile părinților, fie de a face lucrurile exact pe dos. Găsiți metode blânde, prietenești, de a le oferi. Așteptați momente prielnice. Oferiți-i sfaturi, nu le impuneți. Spuneți-i adolescentului că sunt câteva lucruri care îl pot ajuta să controleze stresul:

  • Dormi suficient, cel puțin opt ore pe noapte. Odihna poate face ca lucrurile să arate mai bine.
  • Nu sări peste mese. Creierul are și el nevoie de hrană, pentru a funcționa în parametri.
  • Găsește-ți un hobby. De obicei, o nouă preocupare atenuează gândurile și emoțiile negative.
  • Citește. Lectura relaxează și îndepărtează gândurile cantonate într-un ”punct fix”.
  • Ia o pauză pe rețelele de socializare. Este o falsă impresie că petrecând timpul pe Facebook, Twitter ori Instagram te vei relaxa.

Când stresul este la cote înalte și modifică profund și îngrijorător comportamentul adolescentului, este cazul să fie introdus în scenă psihologul.

My title page contents