În general – pentru că admitem și existența excepțiilor – relația dintre mamă și fiică este una pozitivă

În general – pentru că admitem și existența excepțiilor – relația dintre mamă și fiică este una pozitivă. Și puternică. Atât de puternică încât cel mai adesea rezistă, de-a lungul vieții, inerentelor mici tensiuni.

 

Relația dintre mamă și fiică, inevitabil, trece prin transformări. Mai întâi este perioada copilăriei, când mama este modelul pe care fiica vrea să îl copieze. Îi poartă pantofii și bijuteriile, îi folosește fardurile și oja, ba o imită chiar și în tonul vocii sau atitudine. Apoi vine adolescentă, când mama e ori cea mai bună prietenă căreia îi spune toate secretele, ori e dușmanul care îi încurcă toate planurile și îi critică toate alegerile. Devenită adult, fiica – acum la rândul ei mamă – pare că înțelege tot ce nu a înțeles în adolescență și îi dă mamei dreptate. Poate chiar și acționează exact ca ea, în multe privințe. Inclusiv în creșterea și educarea propriilor copii.

Relația dintre mamă și fiică

Mamele sunt pentru fiicele lor ghid, confident și prieten. Important este ca toate aceste atribute să fie menținute chiar și în perioadele mai dificile ale relației. Dar cum poți construi o astfel de legătură atunci când ea nu există în mod natural? Sau dacă o ai, cum o poți consolida? Iată câteva sfaturi numai bune de urmat.

Las-o să vorbească

Femeile vorbesc mult mai mult decât bărbații, se știe. Și nici fetele nu fac excepție, pentru că sunt viitoarele femei. Așa că nu fi surprinsă că vorbește mult. Împarte-ți timpul așa încât să ai zilnic timp și pentru voi două. Chiar dacă este jumătatea de oră de dinainte de culcare. Ascult-o cu adevărat ce vrea să-ți spună, să-ți povestească. Nu te grăbi să îi judeci și amendezi acțiunile și deciziile. Nu te grăbi nici să îi dai sfaturi. Rezistă și oferă-i-le doar dacă ți le cere.

Învață să iubești ce iubește ea

Ce pasiuni are fiica ta? Un sport? Dansul? Muzica sau pictura? Indiferent care este pasiunea ei, investește în ea. Poate că într-o bună zi veți face acel lucru împreună! Cum ar fi să mergi la sala de fitness cu fiica ta? Ori să pictați amândouă… Toate acestea sunt lucruri care consolidează relația voastră.

Ascultă fără să judeci

Când fiica ta își deschide sufletul și îți spune ”secretele” ei, încearcă să îți controlezi reacțiile, indiferent ce auzi de la ea. Adolescenții au tendința de a exagera, de a dramatiza. Instinctul tău de mamă care își apără puiul îți va dicta să o temperezi, să o protejezi. Ori să o judeci. Mare grijă! Deși intențiile tale sunt bune, o astfel de reacție poate închide poarta comunicării dintre voi. O poate face să regrete că ți-a împărtășit secretele. Ascult-o și pune-i eventual întrebări. În acest fel o poți conduce, fără să își dea seama, către concluziile pe care chiar tu vrei să le tragă.

Învaț-o tot ce știi

Este vorba aici, în egală măsură, de două lucruri. De a o învăța cum să spele vasele sau să împăturească hainele, dar și despre corectitudine, curaj, perseverență. Despre valorile pe care le va lua cu ea atunci când va părăsi cuibul părintesc.

My title page contents