Ce să-i spui copilului zilnic pentru a deveni un adult fericit

ce să-i spui copilului zilnic

Există atâtea moduri în care îți poți exprima afecțiunea și iubirea față de copilul tău.  Dintre acestea, cuvintele și modul în care comunici au impact indiscutabil. Dacă te întrebi ce să-i spui copilului zilnic pentru a contribui la fericirea lui, există o serie de expresii care vor lăsa o amprenta puternică asupra identității lui.

Cel mai important este să folosești cuvinte simple și să încerci să porți un dialog autentic cu micuțul tău. Astfel, vei reuși să îi transmiți câteva principii și valori pe care vor avea un impact pozitiv asupra lor.

1. Ce să-i spui copilului zilnic.Te iubesc

Cu siguranță unul dintre cele mai puternice lucruri pe le poți transmite copilului tău. Nu lăsa să treacă vreo zi fără a-i spune celui mic cât de mult înseamnă pentru tine. Copiii se simt în siguranță când știu că sunt iubiți și apreciați de părinți.

Vor exista situații dificile și atunci faptul că afecțiunea ta este o certitudinea în viața lor le va fi de mare ajutor. Vor ști că sunt acceptați și iubiți indiferent de deciziile pe care le iau.

2. Ce să-i spui copilului zilnic. Ești un copil special, unic

Este foarte important  pentru copii ca de la cele mai fragede vârste să înțeleagă faptul că sunt diferiți, unici, speciali.  Astfel, vor învăța să aprecieze ceea ce îi diferențiază.   Și să nu renunțe niciodată  la ceea ce îi diferențiază, indiferent de modul în care sunt percepuți în societate. Învață-l cât de important este să fii recunoscător pentru toate abilitățile și talentele pe care le are.

3. Ce să-i spui copilului zilnic. Mulțumesc și te rog

Două expresii elementare  care denotă politețe și respect. În plus, psihologii atrag atenția că acei copii care se simt respectați se vor comporta respectuos cu cei din jur. Aceste două expresii trebuie să facă parte din vocabularul tău zilnic.  Copiii au nevoie de modele de politețe pe care să le urmeze. Dacă vrei să ai un copil manierat, care adoptă aceste expresii în mod autentic, folosește-le cât de des posibil în interacțiunile de zi cu zi.

4. Ce să-i spui copilului zilnic. Am încredere în tine/Știu că poți

Mulți copii nu au încredere în propriile abilități. Aici intervii tu ca părinte. Este important să îi transmit celui mic încrederea ta în el. Și să-i arăți asta. Cum? Trebuie să îi respecți alegerile și deciziile. Dar și să îți ceri scuze când ai greșit sau după ce ți-ai pierdut cumpătul.

În plus, copiii se pot descuraja destul de ușor când încearcă lucruri noi și nu reușesc. Ca părinte, trebuie să îi încurajezi constant, după fiecare eșec. Este important să îi spui că tu ești convinsă că va reuși să treacă peste orice obstacol și că ai încredere totală în abilitățile lui.

5. Ce să-i spui copilului zilnic. Cum ți-ai petrecut ziua/Spune-mi mai multe

Părinții tind să vorbească mult despre ziua lor și preocupările lor. În plus, de multe ori când își întreabă copilul cum a fost ziua lor nu îi ascultă cu atenție. O mare greșeală, sunt de părere specialiștii. Chiar dacă ai impresia că nu sunt lucruri importante trebuie să fii prezent și să îl asculți cu mare atenție.

Nu te uita pe laptop sau pe telefon. Oferă-i toată atenția ta. Iar când a terminat de povestit, pune-i alte întrebări pentru a afla și mai multe lucruri despre ceea ce crede. Astfel, copilul tău va ști că îți pasă de ceea ce ți se întâmplă și că se bucură de toată atenția ta!

My title page contents