Răul de mișcare la copiii mici. 5 remedii ușoare

Răul de mișcare la copiii mici sau boala de mișcare se referă la seria de tulburări care apar ca urmare a mișcărilor sau călătoriilor pe mijloace de transport precum nave, avioane, trenuri, mașini. Dar, să aflăm care sunt cauzele și tratamentele pentru a rezolva această problemă care afectează mai ales copiii.

Răul de mișcare la copiii mici. Ce este această afecțiune?

Rău de mișcare este o afecțiune comună, care afectează mai ales copiii, în special pe cei cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani. De asemenea, femeile sunt și ele afectate, în special în timpul sarcinii. Nu este o boală reală, dar această stare de rău poate transforma călătoria într-una deosebit de neplăcută.

Pentru părinți, atunci când călătoresc cu copiii, unul dintre cele mai frecvente obstacole este răul de mișcare. Această stare este adesea însoțită de greață și vărsături. Tulburarea de mișcare este o tulburare neurologică care afectează adulții și, mai presus de toate, copiii. În general, este denumită rău de mașină (de avion sau de tren, în funcție de mijloacele de locomoție utilizate). La persoanele predispuse în special, răul de mișcare apare ca urmare a unei hipersensibilități a centrului de echilibru (numit labirint) situat în urechea internă.

De ce și cum apare boala de mișcare?

Vehiculul aflat în mișcare, sau peisajul care se derulează cu rapiditate la fereastră, în contrast cu corpul staționar, trimite impulsuri discordante la sistemul nervos autonom. Principala reacție la acești stimuli implică o serie de simptome caracteristice bolii de mișcare. Transpirația rece și paloarea sunt cele mai vizibile. De obicei, acestea sunt însoțite de greață și chiar vărsături. După aceea urmează o stare de relaxare.

Iată 5 remedii ușoare pentru răul de mișcare la copiii mici și nu numai

Pentru a împiedica să fie afectată călătoria de tulburarea de mișcare a copiilor, poți apela la câteva trucuri simple. Iată 5 remedii care pot fi aplicate în orice condiție de călătorie:

1. Gustări ușoare și hidratare adecvată

Chiar și în cazul răului de mașină (sau de mișcare în general), este necesar să începi cu dieta. Înainte de a începe călătoria, oferă-i copilului o gustare ușoară. În timpul traversării cu vaporul, mașina sau avionul, ia câteva gustări, evitând zaharurile și băuturile dulci sau carbogazoase.

Dacă bebelușul a trecut de perioada de înțărcare, optează pentru fructe uscate și deshidratate.

Asigură-te că cel mic are la îndemână un biberon mic sau o sticlă din silicon cu pai încorporat, astfel încât să poată bea independent de îndată ce simte că îi e sete. Oferă-i apă simplă sau puțin aromată, dacă îi place.

2. Promovează somnul

Atunci când copilul se confruntă cu răul de mișcare, e de preferat să pleci la drum când acesta este somnoros. Dacă este deja somnoros sau obosit, zgomotul mijloacelor de transport îl va face să adoarmă repede, prevenind afectarea bolii de mișcare.

Pentru a evita trezirile bruște sau apariția bolii de mișcare la copii, este mai bine să adopți o mișcare liniștită în mașină, fără accelerații sau decelerări bruște.

3. Povestește, cântă și joacă-te cu copilul

Dacă copilul rămâne treaz, încearcă să-i distragi atenția de la drum, discutând cu el, cântând în surdină sau jucându-te mici jocuri de atenție și logică, care nu necesită mișcări bruște ale capului și ale corpului.

Când călătoriți cu mașina, este mai bine să nu aveți de-a face cu smartphone-uri sau jocuri video. Și, deși își îi pun la încercare imaginația, evită chiar și cărțile sau benzile desenate, pentru a nu fi nevoit să privească în jos.

4. Aer proaspăt și curat

Evită să expui copilul unor mirosuri puternice, cum ar fi benzină, parfumuri pentru încăperi (mașină) pătrunzătoare sau în special alimente aromate. Dacă veți călători cu mașina, aerisește adesea interiorul mașinii și nu exagera cu aerul condiționat (prea rece sau prea cald).

5. Medicamente (numai pe bază de prescripție medicală)

Pe piață, există medicamente specifice care conțin un ingredient activ, dimenhidrinat, capabil să prevină riscul bolii de mișcare. Acesta trebuie administrat numai pe bază de prescripție medicală de la medicul pediatru, cu aproximativ o jumătate de oră înainte de plecare și, apoi, la intervale regulate, în cazul unei călătorii pe distanțe deosebit de lungi.

My title page contents