Memoria copiilor. Cum se dezvoltă memoria copiilor în funcție de vârstă?

Memoria copiilor. Cum se dezvoltă memoria copiilor în funcție de vârstă?

Memoria copiilor se dezvoltă în funcție de vârsta acestora. „Memoria este o parte fundamentală a copilului, la orice vârstă”, explică psihologul pentru copii, Richard Woolfson. Memoria îl ajută să învețe și îi oferă câteva dintre elementele fundamentale pentru a-și construi propria înțelegere a lumii.

 

Un copil poate chiar să-și amintească aspecte ale vieții sale anterioare. Unii psihologi au făcut un test cu copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 10 luni. I-au făcut să audă o serie de sunete și să țină în mână unele obiecte. Doi ani mai târziu – timp în care copiii nu s-au întâlnit deloc cu acești psihologi – experiența a fost repetată. Comportamentul copiilor a dezvăluit că aceștia își amintesc multe sunete și obiecte din experiența anterioară.

 

Memoria copiilor. Cum se dezvoltă memoria copilului tău? Iată câteva sfaturi oferite de psiholog:

1 an

Încearcă să-i dai copilului tău de 1 an o simplă instrucțiune: „Dă-mi cana, te rog!”, asigurându-te că te privește în timp ce vorbești cu el. El va fi atent, își va aminti ce l-ai rugat și îți va da cana.

2 ani

Pune-l să se joace cu un puzzle din lemn – cele de tipul în care două sau trei piese se potrivesc într-un cadru. Verifică de cât timp are nevoie pentru a termina puzzle-ul. Apoi, dă-i un alt puzzle. Vei vedea că pe cel de-al doilea îl va termina mult mai repede.

3 ani

Învăță-l pe copil un cântec nou. La început, poate își amintea ultimul cuvânt al fiecărei strofe. Dar, cu un mic exercițiu, apoi își va aminti perfect întreaga melodie.

4 ani

Mulți copii de această vârstă învață numele anumitor culori (roșu, galben, albastru), ale anumitor forme geometrice (cerc, triunghi) și pot număra în mod conștient de la 1 la 10.

5 ani

Pune-i întotdeauna multe întrebări despre școală, educatoare, activitățile zilei, colegii de grădiniță etc. Unii copii sunt mai comunicabili decât alții, dar indiferent de nivelul răspunsurilor lor, trebuie să îi asculți întotdeauna cu mare atenție.

 

Memoria copiilor. Tipuri de memorie

Vizuală: Își amintește tot ce vede – îți recunoaște fața;

Auditivă: Își amintește sunetele – reacționează când cineva îi rostește numele;

Olfactivă: Își amintește mirosurile și gusturile – în funcție de miros, știe că îi plac anumite alimente, în timp ce altele nu;

Kinestezică: Își amintește mișcările – copilul a înțeles că scuturând marioneta se aude un sunet;

Semantică: Își amintește cuvintele – copilul știe că un anumit cuvânt se referă la un obiect specific.

Cu cât sunt implicate mai multe tipuri de memorie, cu atât este mai ușor să le înveți și să le reții. De exemplu, dacă vrei să înveți un copil de 3 ani o poezie, mai întâi repet-o tu (memorie auditivă și semantică), apoi arată-i imaginile într-o carte (memorie vizuală) și, în final, încurajează-l să repete poezia împreună cu tine (memorie kinestezică). Ca să-i oferi un ajutor suplimentar, îi poți da să mănânce un desert/ o bomboană sau jeleu cu forma personajului principal al poeziei (memorie olfactivă). Combinând toate aceste tipuri de memorie, îl va ajuta pe copil să învețe mult mai repede și mai bine.

 

Memoria copiilor. Ce poți face pentru a dezvolta memoria copilului?

Stabilește întotdeauna un contact vizual – Privește copilul în ochi, atunci când îi oferi informații pe care vrei să și le amintească (de exemplu, când îi ceri să urmeze o indicație);

Faceți împreună multe exerciții – Când învață ceva nou (de exemplu, numele unei culori), încurajează-l, cerându-i să repete de câteva ori cuvântul;

Folosește-i numele – Este mai ușor să își amintească ce îi spui, dacă îi introduci numele în discurs. Numele îi va atrage atenția;

Apelează la jocuri distractive  Copilul iubește mult jocurile de memorie (de exemplu, cu perechi de figuri ascunse care se găsesc printre altele).

 

My title page contents