De ce copiii își rod unghiile: 8 trucuri care îl vor ajuta să scape de acest obicei

de ce copiii își rod unghiile

De ce copiii își rod unghiile chiar dacă nu mai sunt la o vârstă extrem de mică? Potrivit specialiștilor, copiii care încă își mai rod unghiile sunt stresați sau se confruntă cu stări de anxietate.

Rosul unghiilor este un obicei pe care îl experimentează mulți copii. La fel ca rosul parului, mâncatul degetului, scrâșnitul dinților, copiii își rod unghiile tot din motive de stres, anxietate sau curiozitate.

Cei mici imită absolut orice văd, așa că, dacă au văzut mai multe persoane care își rod unghiile, copiii pot începe să procedeze la fel.

După ce ai aflat de ce copiii își rod unghiile, iată 8 modalități prin care poți alunga această problemă:

Tratează problema de la sursă!

Pentru început, ca să poți opri acest obicei, este important sa știi de ce copiii își rod unghiile. Dacă știi deja care este motivul, spre exemplu: familia voastră tocmai ce s-a mutat într-un alt oraș, cel mic nu s-a acomodat încă cu programul de școală, sau alte evenimente care le schimbă viața, discutați despre asta!

În cazul în care nu cunoști deja motivul, cel mai bine este să vorbești cu cel mic. copilul tău s-ar putea să nu se deschidă imediat, însă cu timpul o va face. Tot ce trebuie să faci este să ai rabdare și să vorbești dechis cu el, de fiecare dată când ai timp!

Ajută-l să conștientizeze ceea ce face!

Dacă vrei ca cel mic să se oprească și să nu își mai roadă unghiile, ajută-l să conștientizeze cât de nesănătos este! Odată ce îi atragi atenția de faptul că își mănâncă unghiile, discutați despre modul în care își dorește să fie atenționat că obiceiul se repetă.

Explică-i celui mic cât de nesănătos este să își roadă unghiile, cât de mulți microbi poate lua când își bagă mâna în gură și ce boli poate dezvolta.

Distrage-i atenția de la acest obicei!

Spre exemplu, încurajează-l pe copilul tău să se joace cu ceilalți micuți afară. În momentele în care se distrează, cel mic va uita să își roadă unghiile. Totodată, poți apela și la trucuri precum filme sau jocuri video, care îi vor distrage atenția.

Începe prin a impune limite!

„De mâine încetezi să îți mai rozi unghiile!” – nu este chiar cel mai bun exemplu! Ar trebui, dacă îți dorești ca cel mic să nu îți mai roadă unghiile, să impui niște limite ceva mai realiste. spre exemplu, puteți începe de la: „nu îți rozi unghiile în timpul cinei” sau „nu îți mai rozi unghiile în următoarele 5 ore”( iar pe măsură ce zilele trec și tu poți mări numărul de ore) sau „nu îți rozi unghiile când te uiți la tv”.

Menținei unghiile copilului tău scurte!

De ce copiii își rod unghiile? Pentru că au de unde! Specialiștii recomandă ca unghiile celor mici să fie cât mai scurt tăiate și curățate întotdeauna. Astfel, nu vei evita doar microbii ci și rosul unghiilor.

Din moment ce nu vor vedea colțuri inestetice sau unghii lungi, nici cei mici nu vor mai fi tentați să le roadă!

Acționează înainte să devină un obicei!

Dacă acționezi din timp, ai toate șansele să-l împiedici pe cel mic să-și facă un obicei din a-și roade unghiile.

Vorbește cu cel mic, explică-i de ce nu e bine să își roadă unghiile, care sunt riscurile și cât de urât și nesănătos este acest obicei. Astfel, ai toate șansele să îl ajuți să depășească momentul și să evitați formarea unui obicei din asta.

Premiile sunt o strategie care funcționează întotdeauna!

Îți spuneam mai sus că este bine să impui limite realiste. Ei bine, este ideal să oferi și premii, în cazul în care cerințele tale sunt respectate.

Spre exemplu, dacă cel mic nu și-a ros unghiile la masă, oferă-i o porție în plus de desert. Când vezi că se uită la un film fără să își roadă unghiile, dă-i o mică gustare dulce.

Încearcă trucuri creative!

Plasturii aplicați pe unghii in cazul baieteilor sau realizarea unei manichiuri pentru fetite pot fi doua trucuri creative ce te vor ajuta să-i oprești din rosul unghiilor.

 

 

 

 

My title page contents