Cum ajuți un copil agitat. Secrete care aduc liniștea

Copiii nu sunt păpuși, deci nu le poți pretinde să stea nemișcați, cu orele, acolo unde îi pui. În afară de asta, un copil exagerat de cuminte, fără reacții, cel mai probabil că are o problemă. Și un copil agitat, excesiv de agitat, ridică semne de întrebare.

 

În primul caz ar putea fi vorba despre autism. În al doilea, de ADHD. Nu ne vom referi nici la o situație, nici la cealaltă. Ne vom referi efectiv la un copil agitat, nu la unul cu probleme de comportament. La copilul prea plin de energie, dar la limita normalului. Copilul care poate deveni obositor pentru ceilalți prin neastâmpărul lui. Nimic patologic în asta. Cum spuneam, prea multă energie. Sau poate plictiseală…
Este un tic al nostru, al adulților, să le cerem în permanență copiilor să stea liniștiți: la masă, la școală, în magazin, la spectacol, în vizită, pe stradă, în parc. Scăpăm din vedere faptul că, până pe la vârsta de 3-4 ani, copiii nu se pot concentra pe perioade lungi de timp. Dacă reușesc să o facă pentru perioade cuprinse între 15 secunde și 15 minute, este absolut normal. Educatorii ar trebui să știe acest lucru și să nu vă pună ”la perete” spunându-vă că aveți un copil obraznic, cu care nu reușește să se înțeleagă.

Și plictiseala naște agitație!

Dacă de ceea ce se întâmplă la grădiniță/școală este responsabilitatea educatorului/profesorului să gestioneze, în viața socială și de familie trebuie să se implice părinții. Ei sunt cei care vor trebui să găsească modalitățile prin care să tempereze elanul piciului atunci când acesta intră în perioade de agitație. Până le vei găsi pe cele potrivite, pe cele care funcționează la copilul tău, permite-ne să îți oferim câteva sugestii. De care poți ține cont. Sau nu. E la alegerea ta.
Când copilul pare că nu își găsește locul, când se ridică și se așează pe scaun de zeci de ori, părând că nu are de gând să se oprească vreodată, nu exclude posibilitatea ca el să fie plictisit. Iar starea de agitație să fie consecința. Găsește imediat pentru el o activitate atractivă, care să îi distragă atenția de la… agitație. Nu desenele animate pe tabletă, probabil că le-a văzut deja de zeci de ori și… s-a plictisit de ele. Caută o metodă prin care să îi stimulezi imaginația și să obții de la el o concentrare de mai lungă durată. Un joc de construcție pe o temă dată de tine, un puzzle.

Oferă-i atenție înainte să simtă lipsa ei

Urmează să mergeți într-o vizită sau la restaurant cu copilul. Așteptați-vă să devină agitat la un moment dat, mai ales dacă nu are parteneri de joacă. Mai mult ca sigur că nu va fi interesat de conversațiile voastre cu gazda. Iar la restaurant va fi concentrat, cel mult, atât timp cât va mânca. Fiți pregătiți pentru acele momente. Luați la voi o carte și creioane de colorat sau ceva distractiv. Poate fi și o mingie antistres, pe care să o strângă în mână. Chiar dacă aveți la masă discuțiile voastre, de oameni mari, oferiți-i și lui atenție. Lipsa acesteia îl poate face să devină agitat, și-atunci ”la revedere” liniște la masă.

Mișcarea consumă energia

Nimic mai adevărat: mișcarea consumă energia. Ați observat cât de agitat devine un copil care, bolnăvior fiind, nu iese câteva zile din casă? Dacă ați observat, folosiți-vă de această constatare. Și ori de câte ori copilul devine agitat, ieșiți cu el afară, indiferent de anotimp, pentru măcar o jumătate de oră de zbenguială. Jocul în aer liber stimulează în special producția de serotonină și dopamină – doi neurotransmițători esențiali pentru atenție, concentrare, control al impulsurilor și învățare. Dacă te-ai gândit și la practicarea unui sport în mod organizat, să știi că te-ai gândit foarte bine.

Sfat: oricât de agitat este copilul, tu încearcă să-ți păstrezi calmul și să-l ghidezi cu toată diplomația de care ești în stare. Dacă te enervezi și țipi la el nu faci decât să înrăutățești lucrurile și chiar să nu le mai poți stăpâni.

My title page contents