Mamă singură? De ce uneori este mai greu?

Mamă singură? Asta e. Nu uita ca a fi mamă este un lucru extraordinar, indiferent dacă ai un partener lângă tine sau nu! Cu toate astea, se întâmplă, uneori, ca atunci când îți crești copilul singură, să te întrebi cum ai ajuns în situația aceasta? Mai ales când tristețea pe care o simți va trece și vei începe să te simți din nou fericită sau cum vei trece prin încercările fiecărei etape din viața copilului tău.

 

Da, este fenomenal să fii mămică, dar asta nu înseamnă că lucrurile sunt mai puțin dificile sau că poți trece mai ușor peste orice. Tocmai de aceea, este normal să vorbești și despre motivele din cauza cărora este greu să fii mamă singură.

 

  1. Fără suport emoțional

Și fără cineva care să te sprijine. Chiar dacă o ai lângă tine pe propria mamă sau ai o mulțime de prietene gata oricând să îți fie alături, atunci când ai o noapte mai grea sau o zi mai plină, până la urmă, tu ești cea își crește și educă micuțul zi de zi. Ceea ce înseamnă că nu ai parte de suportul emoțional necesar zilnic. Mai ales la sfârșitul unei zile lungi și stresante, când nu apare niciun tată care să îți preia din sarcini. Care măcar să îi facă băiță sau să îl bage la somn pe cel mic. Nu exista niciun ajutor în ceea ce privește disciplina și nici măcar o a doua opinie legată de cine știe ce situație. Nu te poți cuibări în brațele cuiva, nimeni care să-ți spună „Este în ordine! Eu sunt aici!”

 

  1. Singurul părinte, singur

Poate că aveai prieteni singuri cărora le puteai povesti despre dificultatea situației tale, prieteni care te puteau înțelege. Dar dacă aceștia și-au găsit, între timp, la rândul lor, parteneri de viață, atunci povestea se schimbă, căci nu poți vorbi despre singurătatea ta cu persoane care nu mai pot simți obiectiv starea prin care treci.

 

  1. Nu este nimeni cu care să-l lași pe bebe

Cu alte cuvinte trebuie să-l iei pe cel mic oriunde cu tine. Un drum rapid până la magazin, un control medical, o vizită a unui prieten, toate implică și deplasarea copilului. Deplasare care presupune schimbatul scutecului, îmbrăcatul, încălțatul celui mic, toate în timp ce trebuie să te pregătești și tu.

 

  1. Fără pauze

Atunci când un al doilea părinte nu este prin preajmă, părintele singur nu are niciun pic de pauză. Chiar dacă cel mic doarme mult, aceasta nu înseamnă că nu are nevoie să-i fie schimbat scutecul, să fie alăptat, să fie iubit, etc. Iar peste toate acestea ar mai trebui îndeplinite și nevoile părintelui, care nu poate face baie sau mânca liniștit.

 

  1. Nu ai viață socială

Chiar dacă ai în viața ta pe cineva care să te ajute cu cel mic, nu îi poți cere acelei persoane să renunțe la propria sa viață pentru a te ajuta ori de câte ori vrei să ieși cu prietenii la o cafea în oraș. Și chiar dacă ai chema prietenii la o seară, la tine acasă, cu siguranță aceea ar fi seara în care copilul s-ar trezi de nenumărate ori și te vei chinui să te simți bine cu prietenii.

My title page contents