Pregătirea copiilor pentru divorț. 8 sfaturi pentru a le da vestea copiilor

PREGĂTIREA COPIILOR PENTRU DIVORȚ. 8 SFATURI PENTRU A LE DA VESTEA COPIILOR

Pregătirea copiilor pentru divorț este necesară. Cum să le oferiți copiilor vestea că vă despărțiți? Psihologii și psihoterapeuții recomandă ca vestea să fie dată de către ambii părinți, împreună, lăsând conflictele și disputele deoparte. Pentru că nu separarea în sine este cea care dăunează copiilor, ci conflictul constant între părinți.

 

Multe cupluri cu copii care nu se mai înțeleg, decid în cele din urmă să se separe. Primul gând atunci când se ocupă de acest pas este cum să le dea vestea copiilor.

Prin urmare, este foarte important ca părinții, în interesul copiilor lor, să încerce să stabilească o relație bună între ei pentru a fi uniți în separare. Să găsească împreună o modalitatea de a-i comunica copilului decizia lor, într-un mod cât mai corect și mai puțin traumatizant.

Iată 8 sfaturi de la experți pentru pregătirea copiilor pentru divorț:

1 Suspendă conflictul în interesul copiilor

Înainte de a le comunica copiilor decizia de a vă separa, trebuie să fiți de acord împreună cu privire la o strategie privind modul în care veți face acest lucru. Lăsați amândoi problemele voastre deoparte și concentrați-vă pe copil. Până la urmă el e cel mai afectat. Voi vă doriți separarea, dar el nu vrea să fie împărțit.

2. Spune-i adevărul, dar fără a-l implica în conflict

Este corect să-i explicați exact cum stau lucrurile, dar evitând implicarea copilului în povestea noastră. O situație care privește doar criza de cuplu și care nu trebuie să-l privească pe copil.

3. Niciodată un singur părinte

Oricare ar fi cauza separării, comunicarea trebuie făcută de ambii părinți. Nu este corect ca doar unul să-și asume toată responsabilitatea.

4 Comunică-i decizia cu afecțiune

Este bine să alegeți un loc liniștit, unde să nu vă întrerupă nimeni. Fiți afectuoși și stați lângă el.

Mesajul fundamental de dat este: că mama și tata trebuie să trăiască separat pentru că nu se mai înțeleg.

Asigurați-l fiecare în parte că veți continua să îl iubiți la fel ca înainte și că veți face totul pentru a-l înțelege.

Dacă aveți mai mulți copii, dați vestea tuturor, dar apoi vorbiți separat cu fiecare în parte. Astfel, fiecare copil va avea ocazia să pună întrebări și să primească răspunsuri în intimitate.

5. Dă o atenție corespunzătoare reacțiilor copiilor

Reacțiile imediate ale copiilor pot fi variate și nu prea clare.

De exemplu, un copil poate părea senin doar pentru că încearcă să-i mulțumească pe părinții săi. Dar, în realitate, se luptă să accepte despărțirea. Altul ar putea exploda în furie și lacrimi. O reacție eliberatoare care demonstrează că se simte liber să-și exprime sentimentele și le procesează rapid.

Important este ca în fața unei crize cu lacrimi, să nu încercați să-l liniștiți cu o versiune mai blândă a realității. Copiii nu ar trebui să cultive speranțe false de care ar fi apoi dezamăgiți.

Fii clar: deciziile de cuplu nu privesc relația cu copiii.

6. Separarea nu este neapărat un eveniment distructiv

Divorțul este un moment foarte critic și implică în general o durere pentru întreaga familie. Dar după acest moment, pot exista și evoluții pozitive. De exemplu, după separare, relațiile și viața de zi cu zi se pot îmbunătăți. Deoarece, sfârșitul conviețuirii poate atenua conflictele legate de împărtășirea vieții de zi cu zi.

7. A rămâne împreună de dragul copiilor nu este niciodată o idee bună

Unele cupluri depun eforturi pentru a fi împreună de dragul copiilor lor. Dar în acest fel riscă să-i supună pe copii unor conflicte neîntrerupte și să-i transforme în mediatori.

Studiile psihologice au arătat că nu separarea în sine este cea care provoacă rău copilului, ci conflictul constant între părinți.

8. Adevărul copiilor

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă, îi ajută pe copii să găsească pace.

My title page contents