Conflicte intre frati? Ce poti face ca sa le gestionezi?

Ce poti face pentru a gestiona conflictele intre frati

Conflicte intre frati exista. Psihologii si pediatrii sustin ca cea mai eficienta strategie este pozitia de neutralitate. Mai mult, specialistii avertizeaza ca parintii nu ar trebui sa rezolve o astfel de problema, ci sa ii invete pe micuti cum sa o gestioneze.

 

Este important sa nu te lasi coplesita de evenimente si sa te mentii obiectiva. Daca ai un comportament diferit fata de unul dintre copii, nu faci decat sa alimentezi rivalitatea pe termen lung. Asadar, incearca sa le satisfaci nevoile in mod echitabil si incearca sa ii inveti cum sa rezolvati problemele impreuna, nu il locul lor.

Parinti si situatii

Felul in care tu, ca parinte, gestionezi situatia va deveni modelul sau modul de solutionare a problemelor si pentru ei, in viitor.

Iata cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a aplana conflictele intre frati:

  • Stabileste reguli clare in privinta comportamentului.

Incearca sa ii inveti sa nu recurga la trante, tipete sau trantit de usi atunci cand apar neintelegeri. Cere-le parerea in legatura cu aceste reguli si stabiliti de comun accord consecintele, in cazul in care le incalca. O astfel de abordare invata copiii ca sunt responsabili de propriile actiuni, indiferent de situatie in care se afla sau de modul in care se simt. Mai mult, ii descurajeaza sa apeleze la ideea de “dreptate” pentru ca exista reguli si consecinte prestabilite situatiei conflictuale.

  • Nu le ingadui copiilor sa te faca sa crezi ca totul trebuie sa fie egal si corect

Uneori unul dintre copii are nevoie de mai multa atentie. Rareori o cearta se petrece doar din vina unuia dintre copii. Este important sa bii invete sa isi rezolve singuri conflictele si sa isi assume responsabilitatea. Ca parinte, esti responsabila si de modul in care copii tai isi dezvolta inteligenta emotionala. Daca observi ca unul dintre copii are nevoie de mai multa afectiune incearca sa gasesti momente in care fiecare dintre ei sa sa se bucure de prezenta si atentia ta neconditionata.

  • Asigura-te ca fiecare copil are propriul spatiu si timp pentru a face ceea ce ii place

Fie ca prefera sa se joace singur sau cu alti copii. Incearca sa iti dai seama care este comportamentul lor si ce le place sa faca. Uita-te la ei: se joaca impreuna? Se ajuta din cand in cand? Incearca sa gasesti activitati care sa ii apropie.

  • Explica-le ca afectiunea ta pentru ei nu are limite si nu poate fi impartita.

Fa-i sa se simta in siguranta, importanti si iubiti. Incurajeaza-i constant si incearca sa le satisfaci nevoile pe cat posibil.

  • Implicati-va in activitati distractive ca familie.

Fie ca va uitati la un film, jucati jocuri, sau faceti sport, in aceste momente trasezi un spatiu sigur pentru copiii tai. In acest fel pot petrece mai mult timp impreuna si relationa unul cu altul. Timpul in familie ajuta la ameliorarea starii de tensiune si te mentine implicata in relatia dintre ei. De cele mai multe ori, rivalitatea dintre frati este o lupta pentru atentia si afectiunea parintilor. Asa ca, activitatile in familie sunt modul ideal de a petrece timp in mod egal.

  • Program separat

Daca, cel mai adesea, copiii se cearta din cauza unor acelorasi probleme (anumite jocuri sau jucarii, de exemplu) stabileste un program separat pentru fiecare dintre ei. In cazul in care conflictul escaladeaza, ii poti separa in camere diferite pana sunt dispusi sa se joace impreuna. Este important sa intelegi ca in anumite momente copii au nevoie de propriul lor spatiu. In acest caz, poti stabili activitati pentru unul dintre copii. In acest timp poti acorda atentie individuala celuilalt.

My title page contents