Acomodarea la creșă. Cât de grea sau ușoară poate fi în funcție de copil?

Acomodarea la creșă. Cât de grea sau ușoară poate fi în funcție de copil?

Acomodarea la creșă poate fi grea, dar poate fi și ușoară. Depinde de copilul tău, dar mai ales de voi, dragi părinți. De cum îl pregătiți pe cel mic. De cum îi explicați fiecare lucru. Trebuie să-i fiți mereu aproape, dar cu atât mai mult în aceste momente absolut noi pentru el. 

 

Acomodarea la creșă. Instrucțiuni de folosire copil înainte de creșă, pentru ambii părinți:

1. Programul de la creșă și rutina

Trebuie să obișnuiești copilul cu un program de activități – masă-somn – și cu modul de desfășurarea al acestora.

2. Învață-l să socializeze de mic

Fiți un exemplu pentru cel mic. Fiți prietenoși cu oamenii, discutați, salutați.

3. Inițiativă și independență

Copilul are nevoie să exploreze mediul, iar voi, părinții trebuie să-l încurajați să facă acest lucru, dar în același timp trebuie să fie și să știe că e, în siguranță.

4. Limite clare, dar blânde

Există nevoi și dorințe, dar voi ca părinți trebuie să faceți diferența între acestea și să stabiliți o limită.

5. Și emoțiile sunt ale noastre. Și ele trebuie să fie acceptate

Să- i cunoașteți și să-i acceptați emoțiile copilului, dar totodată să-i explicați copilului dacă a avut un comportament potrivit sau nu.

6. Acomodarea la creșă are nevoie de timp

Pregătiți copilul din timp pentru ceea ce va urma. Luați în calcul și părțile bune, dar și pe cele mai puțin bune, cum ar fi o eventuală îmbolnăvire și, implicit, absențele ce vor urma.

7. Somnul de prânz în compania mai multor membri din familie

Acasă, copilul trebuie obișnuit să doarmă la prânz nu doar în compania mamei. Poate să-l asiste și bunica sau bunicul, tatăl sau fratele/sora, în cazul în care are frați mai mari. Acest obicei bun îl va ajuta mai târziu la creșă, să accepte și persoane străine în preajmă și nu doar pe mama. Se va acomoda mai ușor.

8. La creșă, da, dar la momentul potrivit

Recomandarea specialiștilor este să duci copilul la creșă după ce a împlinit 1 an și 6 luni. Vârstă la care se presupune că cel mic a dobândit un minimum de limbaj, dar a bifat totodată și câteva achiziții cognitive.

9. Momentul despărțirii

La creșă e bine să stabiliți împreună o rutină de despărțire. Nicidecum să plasați copilul și să fugiți. Ziua va fi distrusă pentru ambele părți. Vă puteți retrage într-un colț sau un spațiu mai retras și vă puteți îmbrățișa, îi puteți explica că vă întoarceți când limba ceasului ajunge la o oră anume, pe care i-o arătați pe ceas. Sau că mergeți să rezolvați ceva la serviciu și nu stați prea mult. Copilului îi puteți spune că este foarte așteptat de prietenii lui și au de construit ceva împreună. Apoi îl puteți duce de mânuță până la educatoare. Chiar și de la fereastră vă puteți face reciproc cu mâna.

10. Cine duce copilul la creșă

Dacă tu, mami sau tu, tati, nu reușiți nicicum să controlați momentul despărțirii, puteți apela la bunici sau la bonă. Orice altă persoană cunoscută copilului, în afară de voi doi. Aceasta până când cel mic se va acomoda și nu va mai fi nicio problemă să se despartă dimineața, când ajunge la creșă.

My title page contents