SFATURI PENTRU CREȘTEREA GEMENILOR. DOUĂ VIEȚI SUNT UN MIRACOL DUBLU PENTRU O MAMĂ

Sfaturi pentru creșterea gemenilor. Pentru o mamă de gemeni totul este dublu: satisfacții, dar și preocupări. Apoi vine partea materială care e și ea calculată tot la dublu. Câteva sfaturi pentru creșterea gemenilor te vor ajuta în momentele grele. Înainte de toate, nu uita că fiecare copil este diferit. Doar pentru că sunt gemeni și pot semăna leit nu înseamnă că sunt egali. Este o sarcină dificilă pentru părinți să înțeleagă că micuții lor sunt diferiți și, prin urmare, e nevoie să fie educați diferit, să interacționeze cu fiecare în funcție de nevoile lui. Totul necesită timp… cel puțin dublu.

 

Sfaturi pentru creșterea gemenilor care te vor ajuta să faci față provocării

Idei care economisesc timp

Când ai copii fiecare zi este o provocare, dar când ai gemeni este o dublă provocare. Volumul de muncă poate fi redus parțial dacă, de exemplu, ca mamă alegi să-i hrănești în același timp, punându-i în scaunele lor de luat masa și tot împreună să le faci și baia. În felul acesta, cât timp unul se joacă, celălalt este spălat. Sau dacă ai ajutor, copilul alimentat și spălat e preluat de tată sau bonă și îmbrăcat.

Momente – strategii

Dar ce te faci cu orele dintr-o zi. Ele sunt doar 24. Pentru mamele cu gemeni, dacă totul este la dublu, chiar și ziua ar trebui să aibă 48 de ore. Dacă alegi să folosești timpul cu atenție, să-l gestionezi cât mai bine, te poți bucura chiar și tu de un respiro. Poți organiza întâlniri cu alte mame la fiecare acasă (pe rând) sau în parc. Copiii se joacă unul cu altul, iar voi, pe lângă supravegherea lor atentă puteți schimba impresii și sfaturi despre creșterea copiilor voștri.

Ajută-i să se împrietenească

Când împlinesc 1 an, 1 an și jumătate, copiii gemeni încep să interacționeze unul cu altul și sunt dornici să se cunoască și să se joace împreună. Un avantaj îl consitutie faptul că cei doi se cunosc fizic, fiindcă au crescut împreună. Va fi mult mai ușor să învețe să se și joace împreună. Poți inventa jocuri potrivite vârstei și cauți să-i implici pe fiecare. Când ajung să se descurce între ei, tu te poți retrage, dar îi vei supraveghea de la distanță. Dacă intenția ta va avea succes, atunci vei câștiga timp pentru alte treburi. Cât timp ei se vor juca, tu poți pregăti masa.

Învațați să trăiți și să supraviețuiți cu gemenii

Sfaturi pentru creșterea gemenilor. O bună organizare

Atât în casă, cameră, baie sau în mașină, trebuie să fii bine organizată. Să ai toate lucrurile la îndemână, poate chiar unele în casă și unele în mașină (cum ar fi șervețele umede, jucării, scutece), pentru a nu pierde timp de fiecare dată când ai nevoie de ele.

Timpul cere timp

Dacă în prima fază ți se pare că viața ta, a voastră, dar și casa s-au transformat într-un haos, ia în calcul că e vorba de timp pentru a crea o rutină, iar lucrurile vor intra într-un ritm firesc, cu care te vei obișnui.

Pediatrul

Când ai gemeni, trebuie să iei în calcul că și boala poate fi la dublu sau în caz contrar, când unul are nevoie de medic, celălalt are nevoie de o persoană în grija căruia să rămână. Alege de la început un bun pediatru, gata să te asculte oricând ai nevoie. Ba chiar să poți conta pe el și în cazurile de urgență, poate și noaptea uneori. Dar nu uita, ca mamă, tu ești primul pediatru al copiilor tăi.

Timp pentru fiecare

La început vei petrece timp comun cu gemenii tăi, dar apoi le poți acorda 10-15 minute separat. E dreptul fiecăruia s-o aibă pe mama doar a lui pentru câteva minute.

Planificarea se face din timp

Modul de petrecere a timpului cu gemeni începe deja în timpul sarcinii prin achiziționarea a tot ceea ce aveți nevoie, inclusiv prin alimentarea cu scutece. Când este posibil, alege să faci cumpărături online, cu livrare la domiciliu. De exemplu scutecele pot fi cumpărate așa. Nici nu pierzi timp, nici nu cari, nici nu te stresezi cu copiii prin magazin, atunci când e nevoie să te deplasezi. Mai bine să faci provizii (uneori sunt oferte foarte bune), decât să rămâi în pană și să nu poți rezolva urgent situația. Poți cumpăra în avans (sau le poți sugera celor ce te întreabă ce cadou să-ți facă) scaunele pentru mașini, cărucioarele, pătuțurile. Chiar și pentru familie poți face împreună cu soțul câteva provizii pentru primele săptămâni. Doar alimentele perisabile să rămână de cumpărat exact când e nevoie de ele. Astfel, nu veți fi nevoiți să vă deplasați prea des.

Ajutorul nu trebuie refuzat

Profită de orice ajutor ți se oferă. Dacă o rudă sau o prietenă se oferă să stea char și o oră cu gemenii tăi, fugi la shopping sau fă o plimbare în apropierea casei. Trage aer în piept, privește ce s-a mai schimbat în jur. Orice evadare îți va prinde bine și te vei întoarce cu forțe proaspete.

Alte sfaturi de ajutor în creșterea gemenilor

Setați o rutină

Creați o rutină pentru a vă gestiona gemenii. La scurt timp după naștere, bebelușii doar mănâncă și dorm. Coordonează bine aceste activități! Bebelușii trebuie obișnuiți să mănânce și să doarmă cam în același timp. În caz contrar, vei rămâne trează toată noaptea, iar ziua se va repeta obiceiul. Dacă unul dintre ei se trezește înaintea celuilalt, treziți-l pe celălalt copil, astfel încât aceștia să aibă program comun.

Atenție la cheltuieli

Sunt anumite lucruri care sunt necesare doar pentru o scurtă perioadă de timp. Și cum gemenii presupun și o cheltuială dublă, nu vă grăbiți să aruncați banii pe lucruri inutile. Acceptați hăinuțe de la alte mămici care vi le oferă, mai ales în primele luni, când copiii cresc foarte repede. Investiți în lucrurile de care veți avea nevoie mai mult timp: ex. cărucior, măsuțe pentru hrănit, jucării educative. Puteți urmări chiar și site-urile cu anunțuri date de mame. De asemenea, și voi puteți vinde lucrurile aflate într-o stare foarte bună și astfel vă recuperați banii pentru a cumpăra altceva.

Alimente din surse sigure

Stabiliți împreună din timp de unde veți lua alimentele de bază pentru pregătirea hranei copiilor, atunci când va începe diversificarea. Puteți apela chiar la o gospodărie, o fermă, care să vă aducă la domiciliu, săptămânal, produse proaspete.

Lasă-i să plângă puțin

Pentru mamele de gemeni, nu este niciodată ușor să ofere fiecărui copil 100% atenție tot timpul. La urma urmei, tu ești una, în timp ce ei sunt doi. Desigur, copiii sunt prea mici pentru a realiza că te poți ocupa doar de unul singur la un moment dat, așa că celălalt va trebui să aștepte. În primul lor an, ar putea fi dificil pentru ei să-ți spună ce vor și probabil că vor plânge mult. Astfel tu vei învăța ce transmite fiecare prin plânsul său. Se poate întâmpla și să se imite unul pe celălalt, dar tu trebuie să fii atentă și să nu-i lași să se obișnuiască cu acest joc. Pe măsură ce timpul trece, vei realiza că este bine ca unul dintre ei să plângă, în timp ce celălalt este servit.

Fiți recunoscători

O viață este un miracol: două sunt un miracol dublu. Ca părinți, greu încercați în anumite momente de criză, să nu uitați că dincolo de greutățile de moment, de neplăcerile cu care vă confruntați și stările de neputință sau de nervozitate, ceva nu trebuie uitat: să vă amintiți și să fiți profund recunoscători pentru minunatul dar ce l-ați primit. El este cel ce vă va ghida viața din momentul în care l-ați primit. Succes pe drumul dublu pe care-l aveți de parcurs!

Poți afla mai multe sfaturi despre creșterea gemenilor de aici!

 

My title page contents