Cât mănâncă un nou născut?

Una dintre întrebările pe care și le pune o proaspătă mamă, în primele zile de la întoarcere acasă de la spital, este: cât trebuie să mănânce un copil exact? Și apoi, urmează cea de-a doua întrebare: cum știu dacă mănâncă destul copilul meu? Întrebări normale, de altfel. Alăptarea nu este întotdeauna ușoară, mai ales în faza inițială. Pentru a da o mână de ajutor viitoarelor mame, iată câteva răspunsuri utile la aceste două întrebări eterne, legate de nutriția sugarului alăptat:

Cât lapte trebuie să bea bebelușul?

Pentru a răspunde la această întrebare, apare alta: cât de mare este stomacul unui nou-născut? Medicii ne informează că în primele două zile de viață ale nou-născutului, stomacul lui este la fel de mare ca o cireașă. A treia zi crește cât o nucă, iar după o săptămână, dimensiunea sa este egală cu mărimea unei caise. La o lună după naștere, mărimea stomacului bebelușului este la fel de mare ca un ou. Cantitatea de lapte pe care copilul trebuie să o consume este legată de dimensiunea stomacului. De aceea este recomandabil să alăptați la cerere, în special în primele săptămâni. Alăptările să devină foarte frecvente, deoarece bebelușul are un stomac mic și cu siguranță nu poate ingera o cantitate de lapte mai mare decât mărimea stomacului său.

Cât de mult lapte poate bea un nou-născut?

Iată cât de mult lapte poate primi stomacul unui nou-născut, în anumite perioade de creștere:

1 zi = 5-7 ml;

3 zile = 22-27 ml;

1 săptămână = 45-60 ml;

1 lună = 80-150 ml;

 

Iar cantitatea de lapte produsă de o proaspătă mămică (orientativ, căci diferă de la femeie la femeie) este:

în primele 24 de ore: aproximativ 37 ml (intervalul 7- 12);

la 5 zile: aproximativ 500 ml/zi;

la 3 – 5 luni: aproximativ 750 ml/zi.

 

Cum știe o mamă că al ei copil mănâncă suficient?

Unul dintre primele lucruri de făcut este ca mama să observe hrănirea în sine și modul cum suge bebelușul din sân. Când laptele umple gura copilului, acesta declanșează reflexul de înghițire al copilului, manifestat printr-o mișcare a mușchiului de-a lungul obrazului bebelușului. Vom înțelege apoi că bebelușul se hrănește.

Pentru a-și da seama dacă bebelușul mănâncă suficient, mamele se pot ghida după cât de multe scutece umple copilul pe zi. Dacă nou-născutul mănâncă, automat va face și pipi și caca.

 

Cât de multe scutece murdărește un nou-născut alăptat într-o zi, în prima lună de viață?

1-2 zile: 1-2 scutece de pipi și aproximativ 2 scutece cu fecale. De culoare verde – negru sau verde, ca urmare a  prezenței meconiului sau a lichidului amniotic ingerat de nou-născut;

3-4 zile: 3-4 scutece de pipi și aproximativ 3 scutece cu fecale (care pot fi galbene, verzui sau maronii);

de la a cincea zi până la sfârșitul primei luni de viață: 6 scutece de pipi și aproximativ 3 cu fecale (care vor fi predominant gălbui).

Trebuie avut în vedere că sunt cazuri în care bebelușul se hrănește bine, dar scaunul nu este confirmarea acestui fapt, deoarece poate să nu existe din pricina unei digestii lente. Poate apărea abia după 2-3 zile.

Informații preluate din răspunsurile Dr. Maria Enrica Bettinelli – pediatru, neonatolog, consultant profesionist în alăptare (IBCLC – Asociație pentru Alăptat).

 

My title page contents