De ce plânge copilul noaptea? Din o mulțime de motive.

N-a trecut nici o oră de când ai reușit să îl adormi. Abia ai ațipit și din camera micuțului se aude plânsul lui care a ridicat toată casa în picioare. De ce plânge copilul noaptea? Din o mulțime de motive. Tu trebuie să îl identifici pe cel real.

 

În primul an de viață al copilului cea mai mare provocare este să reziști nopților fragmentate, cu somn întrerupt. Orice mămică va recunoaște că a fost epuizant să treacă prin așa ceva. Mai rar mămici fericite, care să spună că nu au avut nicio problemă din acest punct de vedere. Ia să vedem de ce plânge copilul noaptea. Și cam ce ar trebui să faci în fiecare situație, pentru a te bucura și tu de „câteva ore legate” de somn.

De ce plânge copilul noaptea

Odată ce ai învățat să cauți și să găsești motivele pentru care bebelușul se trezește noaptea și plânge, jumătate din bătălia ta este câștigată. Unele dintre cauze sunt comune, altele se vor lăsa mai greu… ghicite.

Îi este foame sau sete

Acestea sunt două motive comune. Bebelușul are o burtică foarte mică și este nevoie să fie hrănit des. Este posibil ca un nou-născut să trebuiască să fie hrănit de 8 – 12 ori pe zi. Adică o dată la 2-3 ore. Zi și noapte. De pe la vârsta de trei luni ar putea dormi între 6 și 8 ore în mod continuu, fără a avea nevoie de hrănire. Deci, dacă micuțul tău este mai mare de trei luni și l-ai hrănit bine înainte de a adormi, atunci motivele pentru care plânge sunt altele.
Nu îl stimula prin joc la ultima masă de dinaintea somnului de noapte. Lumina din cameră trebuie să fie difuză și vocea ta scăzută, pentru a induce relaxarea.

Îi este prea cald sau prea rece

Este posibil ca bebelușul să se trezească din somn pentru ca îi este cald sau rece. Verifică dacă temperatura din camera lui este cea optimă. Dacă în cameră este prea rece pentru tine, la fel este și pentru el. Dacă ai pus pe el o păturică în plus deși pentru tine temperatura camerei este confortabilă, s-ar putea să se trezească și să plângă pentru că îi este cald. Bebelușii reacționează la temperaturile care nu le sunt comode.
Unii copii se simt mai în siguranță dacă sunt înfășurați. Împachetează-l lejer într-o păturică ușoară din bumbac. Lasă-i suficient loc pentru ca pieptul să se extindă când respiră și pentru piciorușe ca să le poată îndoi.

A murdărit scutecul

Un scutec murdar sau umed îi poate deranja micuțului somnul. Când bebelușul se trezește plângând, verifică și acest lucru. Uneori doar schimbându-l se rezolvă totul. Ține scutecele și șervețelele umede laîndemână, ca să nu te apuci în mijlocul nopții să le cauți prin casă.

I-a fost deranjat somnul

Lumina sau zgomotele îl pot trezi pe bebeluș. Asigură-te că, măcar în ceea ce te privește și poți controla, îi asiguri condițiile unui somn bun. În afară de zgomote și lumină, puiul de om se mai poate trezi din cauza mișcărilor necontrolate ale brațelor, speriindu-se. De aceea varianta înfășurării lui lejere este și în acest caz o alegere bună.

Are colici

Dacă bebelușul tău plânge pentru perioade lungi de timp – mai mult de trei ore pe zi – atunci ar putea fi vorba despre colici. Aceste dureri de burtică nu reprezintă o afecțiune și nici nu dau complicații. În general, colicile încep de la vârsta de trei săptămâni și se atenuează după vârsta de șase săptămâni. Dispar total pe la vârsta de patru luni. Produsele speciale recomandate de pediatru, masajul pe burtică sau distragerea atenției cu zgomote albe îl pot liniști.

Îl doare sau deranjează ceva

Poate fi vorba despre o etichetă de la costumaș, care îl zgârâie. Poate fi vorba de o jucărie din pătuț peste care s-a așezat. Dar pot fi și dificultăți de respirație, tuse, vărsături, diaree sau o erupție cutanată care îi dă mâncărimi de piele. Sau poate că îi erup dințișorii.

Îi este dor de tine

Da, uneori bebelușul poate plânge noaptea pentru că vrea să fie ținut în brațe și/au mângâiat. Are nevoie de sentimentul de liniște și siguranță pe care numai tu, mama, i-l poți oferi. Se numește anxietate de separare, este normală, iar pe la vârsta de un an dispare. Cum spuneam și la început, primul an este mai greu…

My title page contents