De ce unele mame nu au lapte? Ce pot face?

De ce unele mame nu au lapte și ce pot face acestea? Știm cu toții că o mamă vrea de obicei să-și alăpteze copilul încă de la naștere. Dar oare toate pot face asta? Toate mamele au lapte? Teoretic da, dar există condiții pentru care o femeie ar putea să nu fie în stare să producă lapte sau se poate întâmpla ca ea să nu producă suficient pentru a satisface nevoile copilului ei.

 

Acest deficit ține de doi factori principali: gestionarea necorespunzătoare a alăptării sau o anomalie a structurii mamare sau a funcției glandulare. Există și alte cazuri, deși rare, în care mama în cauză nu are dezvoltată corect glanda mamară (așa-numita hipoplazie).

Multe mame, în schimb, atribuie, de obicei, lipsa de lapte unei frici, unei situații care inhibă temporar producția de oxitocină.

Cum să ai mai mult lapte matern? Ce să faci dacă laptele nu ajunge?

Printre cauzele responsabile de lipsa sau pierderea laptelui matern, se află și boala numită agalactie. Dar ce este aceasta? Este lipsa totală de lapte matern, ceva care împiedică femeia să-și alăpteze natural copilul, forțând-o să folosească laptele artificial. În realitate, aceasta este o situație foarte rară, când o mamă nu poate produce lapte într-un mod natural. Trebuie spus că, în majoritatea cazurilor, acest deficit apare doar ca urmare a îngrijorării excesive a mamei. Deoarece numai în foarte puține cazuri putem vorbi concret despre boală. Prin urmare, de cele mai multe ori întâlnim doar o diagnoză greșită.

De ce unele mame nu au lapte? Ce trebuie făcut pentru a mări cantitatea de lapte?

În primul rând, atașarea imediată a copilului la sân este un stimulent eficient pentru producerea laptelui matern. Deoarece primele zile după naștere sunt esențiale pentru începerea corectă a acestei producții. În plus, mamei i se recomandă să bea multe lichide, să mănânce din abundență și, de asemenea, să aplice comprese calde pe sâni, pentru a ajuta eliberarea laptelui. Dacă copilul se atașează corect la sân, producția de lapte matern crește în funcție de nevoile sale. Din acest motiv, se recomandă alăptarea la cerere, de fiecare dată când copilul semnalează că îi este foame.

În cazul sugarilor prematuri, pe de altă parte, sau a dificultăților de atașament la sân, pompa de sân poate fi un aliat valid pentru creșterea producției de lapte.

De ce unele mame nu au lapte? Sânii hipoplazici și alăptarea. Care este legătura?

Ce este hipoplazia? Este o dezvoltare slabă a glandei mamare, care este scăzută în două cazuri diferite. În primul rând, vorbim despre hipoplazie cu un echilibru hormonal normal când e cauzată de lipsa de sensibilitate a glandei mamare la acțiunea stimulativă a hormonilor estrogeni. În cel de-al doilea caz, în schimb, vorbim de hipoplazie cu insuficiență hormonală atunci când sânul nu este foarte dezvoltat, sfârcurile sunt plane și halourile sunt ușor pigmentate.

Ce e de făcut dacă ai sâni hipoplazici? Și care este legătura cu alăptarea? Sânii nu au suficient țesut glandular care să susțină lactația. Primul indiciu care atestă că o mamă nu are suficient țesut glandular la nivelul sânilor este faptul că nu reușește să alăpteze în primele zile. Organismul ei pur și simplu nu produce lapte.

De ce unele mame nu au lapte? Există 5 cauze care determină absența laptelui

  • în primul rând, un consum nutrițional scăzut;
  • stresul și traumele experimentate în timpul nașterii;
  • durere fizică;
  • lipsa atașamentului și, prin urmare, stimularea slabă a sânului;
  • cazuri rare de anomalii anatomice și insuficiență de prolactină, care afectează doar 2% din cazuri.

În funcție de cât de devreme este atașat copilul la sân, aportul de lapte are loc de la 2-3 zile până la 6-7 zile după naștere. Se recomandă atașarea timpurie în primele două ore de la naștere. În acest fel, se asigură un avans de aproximativ 24 de ore de la apariția laptelui comparativ cu un atașament întârziat.

 

 

 

My title page contents