Sarcina. 10 reguli ale unui meniu sanatos

Sarcina. 10 reguli ale unui meniu sanatos

In sarcina, ai nevoie de un meniu sanatos. De ce? Pentru ca, ceea ce mananci inainte de a aduce pe lume copilul il va afecta pana tarziu, in anii maturitatii.

 

Cand porti in pantec copilasul trebuie sa ai grija altfel de tine – grija la ceea ce mananci, la hainele pe care le porti, la medicamentele sau chiar cosmeticele pe care le folosesti. Specialistii care iti monitorizeaza sarcina ti-au spus de multe ori ca mancare pe care alegi o in aceste 9 luni are un mare impact acupra copilului care se dezvolta in uter. Adevarul e ca nu doar lui ii faci rau daca te hotarasti sa ignori sfatul, ci si tie. Hai sa invatam sa evitam dezastrul. Iata cateva sfaturi simple:

  1. Ia-ti portia corecta de acid folic.

In mod ideal, inainte de a ramane gravida, o femeie are nevoie de 400 µg (micrograme) de vitamina B zilnic. Dupa ce raman insarcinate, femeile ar trebui sa creasca doza la 600 µg zilnic. Sau chiar mai mult, dupa recomandarile medicului. De ce? Pentru a reduce posibile defecte de tub neural ale fatului, probleme ce pot aparea in primul trimestrul al sarcinii. Unii medici spun ca, dupa ultimele cercetari, ar fi bine sa maresti doza de acid folic cu un an inainte de a ramane insarcinata. Motivul? Poti preveni nasterea prematura.

  1. In niciun caz nu manca pentru doi.

46% dintre femei iau in greutate mult prea mult in timpul sarcinii, spune o revista de profil din tara noastra. Si neplacerile (asta ca sa ma exprim dragut) ar fi urmatoarele: cresterea riscului de preeclampsie (tensiune mare, proteinurie, picioare si maini umflate), diabet gestational, nastere prematura sau copil mare la nastere. Stai de vorba cu medicul despre planul alimentar si orarul meselor, daca e nevoie.

  1. Nicio masa fara peste.

Sloganul e usor exagerat, insa doctorii sunt de parere ca daca reusesti sa consumi 350 de grame pe saptamana este cel mai bun lucru pe care il poti face atat pentru tine, cat si pentru dezvoltarea celui mic. Omega-3, care se gaseste in belsug in carnea de peste, il ajuta la dezvoltarea creierului, ii dezvolta o memorie mai buna, abilitati motricesi lingvistice superioare. Daca esti convinsa ca faci bine mancand peste, alege dintre soiurile care au cel mai mic grad de mercur (somon, sardine, pastrav, macrou).

  1. Evita alcoolul.

Probleme intampinate la invatare, deficitul de atentie, hiperactivitatea sau comportamentul agresiv care vor aparea in copilaria mica a celui care acum creste in pantecul tau au fost puse pe seama consumului de alcool in sarcina. Nicio cantitate, oricat de mica, nu e potrivita.

  1. Tare ca fieru’.

Nimic nu e mai bun ca fierul in sarcina (vorba cantecului) cand, dupa spusele specialistilor, necesarul de fier creste semnificativ. Fierul este esential in producerea hemoglobinei, proteina din compozitia globulelor rosii care transporta oxigenul catre celule. Volumul de sange al corpului creste cu aproape 50% si este nevoie de mai mult fier pentru a produce o cantitate crescutp de hemoglobina. Copilul in crestere, pe de alta parte, dar si placenta, au propriile rezerve de fier.

Detalii despre fier

Vorbeste cu medicul despre portia ta de fier de indata ce ai ramas insarcinata, asta daca nu ai facut-o deja in perioada de preconceptie. Majoritatea femeilor intra in sarcina cu o carenta destul de mare de fier, care va incepe sa se faca simtita abia in semestrele 2 sau 3, cand se va instala anemia.

  1. Fereste-te de bacterii in sarcina

Ca sa-ti protejezi copilasul de bacteriile care i-ar putea face rau – Listeria, Salmonell si E.coli (oricare dintre acestea, in cazuri severe, pot duce la avort sau la nastere prematura). Fereste-te de banza cu mucegai, spala fructele si fierbe bine legumele. Evita fructele de mare si ouale care nu sunt bine facute si arunca resturile de mancare dupa ce au stat in frigider mai mult de doua ore. Chiar daca temperatura este optima, 4 °C.

  1. Limiteaza consumul de cafeina.

Doua cesti cu cafea sunt permise zilnic in timpul sarcinii. Tot aici aduna si consumul de ciocolata sau alte alimente care tin cafeina.

  1. Renunta la fast-food.

Cele 9 luni de sarcina reprezinta perioada in care si copilului i se formeaza gusturile alimentare. Sa nu fi uimita cand, dupa ce se va naste si va mai creste, vei descoperi ca are o afinitate pentru mancarea sarata. Sau pentru cea plina de zahar si foarte grasa.

  1. Intareste-ti oasele cu calciu.

De cel putin 1 000 miligrame ai nevoie in fiecare zi pentru a trece cu bine peste nevoiele fatului, dar si ale tale in aceste 9 luni. El are nevoie de calciu mai ales in ultimele doua trimestre. Atunci ii cresc dintii si i se definitiveaza scheletul. Lipsa unei cantitati optime de fier in perioada cand acestea sunt in constructie, poate duce la apartia osteoporozei mai tarziu.

  1. Concentreaza-te pe fibre.

O dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale te ajuta sa previi constipatia, aparitia hemoroizilor si iti mentine un tonus plin de energie. Ai nevoie de 25 pana la 30 miligrame pe zi.

My title page contents