Peștele în sarcină. Permis sau nu?

Peștele în sarcină e permis sau nu? Ești însărcinată? Mănâncă mai mult pește, chiar și din conserve! Are beneficii pentru tine și copilul tău. Cu toate acestea, consumă-l în doze potrivite și alege-l pe cel mai sigur.

 

Consumul de pește este indicat în special în timpul sarcinii, dar există unele specii care nu sunt recomandate.

Consumul de pește în timpul sarcinii aduce cu siguranță multe beneficii, atât pentru mamă, cât și pentru dezvoltarea fătului. Este, de fapt, un aliment prețios, bogat în substanțe importante precum proteine, acizi grași Omega-3, săruri minerale și vitamine din grupul B. Cu toate acestea, unele exemplare pot conține cantități mari de mercur. Acestea pot avea efecte dăunătoare asupra sistemului nervos și asupra dezvoltării creierului copilului nenăscut. Tocmai din acest motiv, este bine să știi ce pește să consumi atunci când aștepți un copil.

 

Peștele în sarcină: de două ori pe săptămână

Aceasta este cantitatea potrivită de pește pe care femeile însărcinate ar trebui să o mănânce pentru a se aproviziona cu vitamine, proteine ​​și acizi grași Omega 3. Conform unui studiu recent publicat în Jama Pediatrics, nu trebuie exagerat consumul de pește. Deoarece un consum de pește de mai mult de trei ori pe săptămână este asociat cu un risc mare de creștere rapidă a fătului. Sau există riscul de a deveni obez în copilărie. Cum se explică acest lucru? Responsabil ar fi metil mercurul, cea mai toxică formă în care mercurul este prezent în natură. Acesta este conținut în unele specii de pești și e capabil să interfereze cu dezvoltarea corectă a sistemului hormonal al fătului.

Dacă nu ai timp să cumperi și să pregătești pește proaspăt, poți alege unul la conservă, dar cu atenție. Experții au arătat că și peștele din conserve oferă multe beneficii. Ba chiar oferă aceleași substanțe nutritive ca și peștele proaspăt: proteine ​​nobile, Omega-3, fier, fosfor și seleniu.

E permis tonul la conservă în sarcină?

Puțini oameni știu că tonul din conserve este o sursă bună de seleniu, un mineral fundamental pentru nenumărate funcții biologice. Acest lucru este demonstrat de cercetările recente efectuate de Stația Experimentală pentru Industria Conservării Alimentelor (SSICA), realizată pe tonul din conserve pe piața italiană. În urma cercetărilor a fost găsit un nivel mediu de seleniu de aproximativ 80 de micrograme la 100 g de produs. Seleniul este un mineral implicat în funcționarea glandei tiroide și a sistemului imunitar. Și un excelent aliat împotriva stresului oxidativ.

Cum facem cu mercurul? Un sondaj realizat de același centru de cercetare SSICA a arătat că valorile mercurului sunt mai mici decât limitele impuse de legislația Uniunii Europene și de cea italiană (1 mg / kg de greutate proaspătă).

Peștele în sarcină. Ce pește este permis în sarcină?

Printre tipurile de pește recomandate în timpul sarcinii, găsim hamsii și sardine, bogate în grăsimi Omega-3. De asemenea, recomandat este și păstrăvul, care conține o cantitate mare de vitamine D și B, foarte importante pentru reglarea hormonilor și reducerea oboselii. De asemenea, consumul de somon este permis în timpul sarcinii, datorită acizilor grași în care este bogat. Aceștia facilitează dezvoltarea creierului și a inimii fătului. Cu toate acestea, trebuie să se acorzi o mare atenție somonului afumat, deoarece ar putea dezvolta o bacterie care provoacă listerioză. Alte tipuri de pește, cu un conținut mai mic de mercur și acceptate în sarcină sunt: calamarii, peștii albi, anumite scoici și heringul. În ceea ce privește tonul în conservă, femeile însărcinate ar trebui să consume maximum 200 de grame pe săptămână.

Peștele în sarcină. Ce pește trebuie evitat în sarcină?

Tipurile de pești al căror consum poate fi dăunător în sarcină sunt cele cu cel mai mare conținut de mercur: pește-sabie, rechin, macrou, peștele spadă și tonul (nu cel din conservă). Mai mult, în timpul sarcinii este de preferat să eviți consumul de pește crud, cum ar fi sushi, deoarece ar putea găzdui parazitul alimentar Anisakis. Sau poate cauza Salmonella, dacă nu este proaspăt sau nu a fost transportat la temperaturi și în condiții adecvate. Consumul de crustacee și fructe de mare, cum ar fi stridii și scoici, ar trebui să fie, de asemenea, limitat sau evitat în întregime. Există riscul ca acestea să fie contaminate și să conțină metale grele. Sau pot provoca boli grave, inclusiv Salmonella și hepatită.

My title page contents