Sarcina.17 alimente de evitat în timpul celor nouă luni de așteptare

Alimente interzise în sarcină

Sarcina.17 alimente de evitat în timpul celor nouă luni de așteptare.

Perioada sarcinii este foarte frumoasă, însă ea trebuie atent monitorizată din toate punctele de vedere. Dacă amintim de alimentație, aici sunt multe aspecte de care trebuie să se țină cont, pentru a putea duce la bun sfârșit „misiunea bebe”. Despre ce mănâncă o gravidă, mai poți afla de aici.

 

Alimente interzise sau restricționate în cele nouă luni de sarcină. Iată care sunt acestea:

1. Peștele

… crud poate fi periculos chiar și când nu ești însărcinată. Aceasta din cauza prezenței parazitului Anisakis. Înainte de a consuma, este bine să te asiguri că peștele este absolut proaspăt și controlat. Dacă ai dubii, mai bine te abții.

2. Carnea crudă. 

Pentru a evita riscul de a contracta toxoplasmoză, e bine ca atunci când consumi carne, aceasta să fie întotdeauna bine gătită.

3. Salam crud

Același sfat ca și în cazul cărnii: pentru a evita riscul de toxoplasmoză, este necesar ca o gravidă să evite să consume salam crud, ci doar tip copt, cum ar fi șunca.

4. Brânzeturi moi și semi-moi. 

Gorgonzola, brie, camembertul și alte asemenea brânzeturi trebuie evitate, pentru că ar putea conține bacteriile care cauzează listerioza. 

5. Lapte crud, nepasteurizat. 

Pentru a elimina posibila prezență a agenților patogeni, laptele crud, nepasteurizat, laptele proaspăt sau achiziționat direct de la fermă, poate fi consumat numai după fierbere.

6. Ouă crude. 

Este deosebit de periculos pentru gravidă să consume ouă crude, deoarece albușul oului crud conține avidină, o substanță care împiedică absorbția vitaminei H. Poate fi consumat gălbenuș crud, dar într-o măsură limitată. Doar atunci când oul e foarte proaspăt.

7. Alcool.

Conform studiilor, fătul primește cantitatea de alcool în aceeași măsură ca mama. Nu există certitudini cu privire la cantitatea care ar putea fi consumată, de aceea e mai bine a se evita complet.

8. Legume crude, nespălate. 

Legumele crude trebuie spălate cu grijă și dezinfectate cu bicarbonat (se pune în apa în care speli legumele) înainte de a fi consumate, deoarece ar putea ascunde parazitul care provoacă toxoplasmoza.

9. Cafea.

Poate fi consumată numai cu moderație: nu mai mult de doua sau trei ceșcuțe pe zi.

10. Zahăr și dulciuri. 

Consumul de zahăr alb, cât și brun ar trebui redus în timpul sarcinii, deoarece zahărul poate determina creșterea cantității de zahăr din sânge. De asemenea, o gravidă trebuie să evite îndulcitorii artificiali pe bază de molecule chimice. În timpul sarcinii trebuie evitate și zaharurile complexe (cum ar fi carbohidrații) care cresc nivelul glucozei din sânge într-un mod mai lent.

11. Coca cola. 

Nu este absolut interzisă, dar consumul trebuie să fie foarte limitat, deoarece este o băutură foarte dulce. De evitat și varianta light, deoarece conține îndulcitori artificiali.

 12. Ton din conservă. 

Consumul de pești mari, cum ar fi tonul și peștele-spadă, ar trebui limitat, deoarece acești pești tind să acumuleze mai mult mercur.

13. Scoici.

Se pot consuma în sarcină, numai dacă sunt proaspete și bine gătite, pentru a evita riscul de salmonella. 

14. Arahide

Acestea se consumă numai în cazul absenței alergiilor. Trebuie evitate variantele sărate și prăjite, deoarece prin aceste procedee se pierd proprietățile nutritive.

15. Ciuperci

Pot fi consumate în sarcină numai dacă ești sigură 100% că sunt comestibile și proaspete. Chiar și ciupercile comestibile, dar nu proaspete, ar putea dezvolta substanțe periculoase.

16. Apa filtrată de la robinet. 

Apa trebuie consumată nefiltrată, deoarece, în caz contrar, prin filtrare se elimină mare parte din minerale, de care are atâta nevoie o gravidă.

17. Pește afumat.

Trebuie evitat consumul, deoarece ar putea conține Listeria monocytogenes, o bacterie periculoasă pentru făt.

My title page contents