COPILUL REFUZĂ SOMNUL. IATĂ 10 CAUZE POSIBILE

Copilul refuză somnul. Există multe motive pentru care copilul are probleme cu somnul. 

 

Seara, micuțul tău nu poate sau nu vrea să meargă la culcare?

Iată câteva motive pentru care copilul refuză somnul:

1. E încă mic

Dacă este prea mic, nu îți face griji: este normal să doarmă în reprize, câteva ore la rând. De fapt, în primele două luni, bebelușii dorm între 12 și 18 ore, dar sunt împărțite pe tot parcursul zilei. Majoritatea copiilor încep să doarmă toată noaptea în jurul vârste de nouă luni. Dar chiar și atunci, „noaptea” înseamnă cinci-șase ore legate.

2. Îl ajuți prea mult

În fiecare noapte îl legeni și stai cu el până când adoarme. Se pare că este cel mai natural lucru, dar nu-l vei învăța astfel să adoarmă singur. Lasă-l în pat când e somnoros, dar e încă treaz. Numai atunci va învăța să adoarmă singur, chiar și atunci când se trezește în mijlocul nopții.

3. Copilul refuză somnul. E obosit

Pentru copiii de vârstă preșcolară, sunt necesare între 11 și 14 ore de somn la fiecare 24 de ore, incluzând noaptea. Este important să se stabilească o rutină bună care să permită copilului să se odihnească atâta timp cât este necesar. Cu cât el nu doarme, cu atât mai mult se va lupta să adoarmă.Din cauza oboselii.

4. Suferă de anxietatea de separare

Când vine timpul de somn, nu vrea să se desprindă de tine, pentru că este în faza de anxietate de separare. Nu-l încuraja cu prea multe discuții, melodii sau orice altceva. Îl ajuți să adoarmă dacă vorbești în șoaptă cu el, dacă-i masezi spatele, îl consolezi, fără să-l iei în brațe (dacă nu este bolnav) sau să-i dai mâncare. O lumină de veghe poate fi utilă pentru copilașii care se tem de întuneric.

5. Copilul refuză somnul. Nu urmează o rutină fixă

Făcând aceleași lucruri în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, ajută copilul să știe că este timpul să doarmă. Crează o rutină, de exemplu: mai întâi baia, apoi o poveste, iar atunci lumina se stinge. Încearcă să faci întotdeauna aceleași lucruri, în aceeași ordine.

6. Întârzie întotdeauna timpul de somn

Unii copii încearcă să întârzie timpul de culcare cât mai mult posibil. Întotdeauna găsesc un motiv să rămână treji: o altă poveste, un pahar de apă, pipi… . Fii fermă în rutina stabilită: dacă copilul te cheamă, du-te în camera lui și, cu bunăvoință, dar fermă, îl faci să înțeleagă că este timpul să doarmă. Și, de fiecare dată când te cheamă, vei face ca vizitele tale să fie mai scurte.

7. Nu doarme după-amiaza

Dacă le lipsește puiul de somn de după-amiaza, copiii mici pot avea dificultăți de a adormi noaptea. Până la vârsta de cinci ani, cei mici trebuie să tragă un pui de somn după prânz.

8. Copilul refuză somnul. Apneea obstructivă de somn

Este rară, dar unii copii nu pot dormi din cauza apneei obstructive de somn. Când căile respiratorii sunt blocate, adesea de la amigdalele mărite și țesuturile nazale numite adenoide. Copiii cu apnee în somn, de obicei sforăie tare, au respirație grea și somn neliniștit. Aceasta afectează aproximativ unul din 100 de copii și este mai frecventă de la trei la șapte ani, când amigdalele și adenoizii sunt mai mari. Dacă acesta pare să fie motivul pentru care copilul nu doarme, discută cu medicul pediatru.

9. Îi este frică de coșmaruri

Se poate întâmpla ca un copil să nu vrea să doarmă pentru că îi este frică de vise rele. Este normal și nu trebuie să-ți fie frică că ar putea păți ceva. A grijă însă, ca cel mic să aibă o rutină relaxantă și liniștită înainte de a merge la culcare.

10. Nu poate dormi fără un ursuleț de pluș sau un obiect drag

Uneori, având un obiect special în apropiere poate ajuta copilul să adoarmă. O păturică sau o jucărie moale (din pluș) sunt obiecte ideale pentru confort, care ajută copilul să doarmă singur.

 

My title page contents