De ce e bine sa ii citesti?

Cand incepem sa le citim copiilor? De ce este importanta lectura? Fabiola Hosu ( fondator si CEO Questfield, avand o experienta de peste 20 de ani in domeniul educatiei) iti spune:

 

Sa le citim copiilor cu voce tare si sa impartasim cu ei povesti inca de la nastere sunt cele mai importante si placute lucruri pe care le putem face in calitate de parinti. Iata cateva idei si directii despre ce presupune, mai exact, lectura inca de la varste fragede.

Vazuta ca o experienta a gandirii creative si nu numai, prin lectura, cititorul proiecteaza o miscare interioara in care el devine regizor si, respectiv, actor al actiunii. Cartile il ajuta pe cititor sa se initieze, sa se transforme, sa-si doreasca sa descopere, sa traiasca diferite experiente de viata, sa faca alegeri si sa ia decizii impreuna cu personajele, lectura oferindu-i destule cunostinte si resurse menite sa il pregateasca pentru experientele reale, din viata si lumea mai mare. Pentru copii, este cu atat mai important sa le oferim aceasta bagaj de idei, alegeri, decizii si experiente inca de la inceput.

Cand incep sa-i citesc copilului meu?

Intrebarea cand incepem sa le citim copiilor este extrem de bine corelata cu intrebarea cand incepem sa le vorbim copiilor. Nu este niciodata prea devreme. Numeroase studii arata ca bebelusii intre 0 si 2 luni sunt mai receptivi la ritmurile si povestile pe care le-au auzit inainte de nastere. Asta inseamna ca inca de cand este in burtica mamei, copilul aude fiecare sunet si vibratie din jurul lui. Legatura dintre copil si mama se formeaza, intai de toate, prin intermediul intonatiei si vibratiei vocii. Dupa nastere, aceasta este prima voce pe care o identifica si o asociaza cu ideea de maternitate, de acasa, de siguranta. La fel se intampla si daca vocea tatalui este auzita chiar inainte ca el sa vina pe lume.

Poate cel mai placut si cald mod de a comunica cu cel mic in timpul sarcinii este prin cantec, rima si lectura. Cuvintele simple, intonatiile diferite, vibratiile dulci ale vocii asociate cu lectura vor da tonul fluentei in vorbire, al imaginatiei, al culorilor, al simturilor si puterii de concentrare de mai tarziu. Mai mult decat atat, acestea au un efect extrem de puternic de calmare, caldura si apropiere.
Cum contribuie lectura la dezvoltarea copilul meu?
Lectura cu voce tare, inca de la varste foarte fragede, ofera o multime de beneficii pentru dezvoltarea psihomotorie a copilului, precum:

  • le formeaza copiilor abilitatile de a asculta, de a acorda atentie, de a se concentra si de a memora;
  • ii ajuta sa inteleaga sensul cuvintelor, familiarizandu-i cu sunetele si limba, construindu-le, in timp, vocabularul;
  • le transmite copiilor dragostea pentru lectura si invatat;
  • le imbunatateste abilitatile de comunicare prin dezvoltarea simturilor;
  • le stimuleaza imaginatia si creativitatea;
  • le faciliteaza intelesul unor concepte precum poveste, numere, litere, culori, forme si le ofera informatii despre lumea din jurul lor;
  • ii ajuta sa deprinda abilitati de gandire inca de la varste fragede. Atunci cand ii citesti, copilul invata sa inteleaga cauza si efectul, invata sa exerseze logica, dar si sa gandeasca in termeni abstracti;
  • lectura ii ajuta pe copii sa depaseasca starile de anxietate si stres.

Fabiola Hosu, Fondator si CEO Questfield School  este cea care a pus bazele primei institutii internationale educationale de invatamant din Romania care a dezvoltat un concept educațional unic, bazat pe carti. Questfield este o institutie acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si include o cresa, o gradinita, o scoala primara si o scoala de vara.

 

Cum ii citesc copilului meu?
Studiile si cercetarile din domeniu arata ca lectura ofera un sentiment de intimitate si apropiere care ii da copilului siguranta ca este iubit si ca i se acorda atentie, aceste lucruri contribuind in mod pozitiv la modul in care el se dezvolta. Iata ce poti face tu atunci cand ii citesti bebelusului cu voce tare:

15 feb (19)

1. Alege un loc si un mediu linistit, unde nu exista zgomote de fundal care il pot hiperstimula.

2. In primele luni de viata, celulele nervoase ale bebelusilor sunt receptive chiar si atunci cand acestia dorm. De aceea, este extrem de important ca el sa auda vocea mamei pe care o va recunoaste cu usurinta in orice context, mai ales daca el este deja obisnuit cu ea. Puteti observa cu usurinta cum isi misca manutele sau piciorusele sau cum li se schimba mimica cand le vorbiti sau le cititi bebelusilor. In primele luni de viata, acestia nu inteleg cuvintele pe care le spuneti, doar sunt stimulati de efectul pe care il are sunetul vocii asupra lor.

3. Lectura nu are acelasi efect atunci cand ea nu este insotita de dragoste si atentie. Cand devin suficient de mari, copiii aleg ei cartile pe care vor sa le cititi, dorindu-si sa fie stransi in brate si sa li se dea atentie.

4. Dupa varsta de 1 an, copiii vor selecta singuri cartile din care vor sa le cititi. Atunci puteti observa preferintele lor, fiecare copil fiind unic in modul in care interactioneaza, isi construieste si se bucura de lumea din jurul lui.

5. Sunt foarte importante contactul vizual, mimica si gesturile pe care le folositi in timpul lecturii. Ele atrag atentia si stimuleaza creativitatea. Cartile cu rime, ritmuri, repetitii si poze sunt excelente din acest punct de vedere.

6. Fiti consistenti in lectura, citindu-i micutului, pe cat posibil, in fiecare zi si la aceeasi ora. Cititul chiar inainte de somn poate sa fie o alternativa buna. Putin cate putin, chiar daca nu manifesta interes inca de la inceput, copiii vor deveni din ce in ce mai interesati de povestile si personajele preferate.

7. Vorbiti mai rar pentru a-i ajuta pe bebelusi sa asculte, sa inteleaga si sa invete ritmul, chiar muzicalitatea limbii.

8. Citind aceeasi carte (poveste) de mai multe ori, desi poate parea plictisitor si static, pe bebelusi ii ajuta sa-si dezvolte memoria si limbajul. In general, copiii invata cel mai bine prin repetitie. Un vocabular bogat va conduce la un limbaj mai dezvoltat, o gandire mai complexa si, ulterior, la o relationare mai usoara si mai autentica cu cei din jur.

Lectura nu poate fi, desigur, lipsita de entuziasmul si bucuria de a petrece timpul cu familia. Cititul poate fi, in timp, transformat intr-un moment mult asteptat de copil prin intermediul caruia acesta sa asocieze lectura cu dragostea si afectiunea si, atunci cand va creste, sa promoveze, la randul lui, valorile si beneficiile cartilor.

In concluzie

Cu cat incepe mai devreme, cu atat lectura este mai benefica si va avea efecte uluitoare asupra dezvoltarii psihomotorii a celui mic, contribuind la formarea lui ca individ responsabil de propria lui invatare si cetatean autonom cu un set autentic de valori ce va da un sens important lumii lui.

Povestile le ofera copiilor un simt al identitatii si le ofera o perspectiva mai nuantata asupra realitatii.
foto deschidere Shutterstock.com

foto articol: PR

My title page contents