Strâns legate între ele, stresul și infertilitatea sunt dușmanii cuplurilor care își doresc un copil.

Strâns legate între ele, stresul și infertilitatea sunt dușmanii cuplurilor care își doresc un copil. Cercetările au demonstrat că intervenția psihologică pentru reducerea stresului conduce la o creștere semnificativă a ratei sarcinilor.

 

De ani de zile a tot fost dezbătută existența unei relații între stres și infertilitate. Chiar o relație de interdependență. Așa cum stresul poate duce la apariția infertilității, și infertilitatea poate provoca stres, anxietate și depresie. Și, din păcate, stresul și infertilitatea sunt, fiecare în parte, câte o luptă care este dusă în tăcere.

 

Stresul și infertilitatea

Științific vorbind, legătura dintre stres și infertilitate este aceea că cel dintâi influențează funcționarea hipotalamusului, glanda din creier care dirijează hormonii responsabili de eliberarea ovulelor din ovare. Dar și apetitul și emoțiile. Stresul cronic afectează în egală măsură femeile și bărbații, influențând funcția de reproducere fie prin mecanisme hormonale, fie vasculare.

Stresul este prezent în viața cotidiană a unui cuplu din diverse motive, înainte de a se pune problema conceperii unui copil. Jobul, ratele la bancă, problemele financiare, locative sau familiale reprezintă factori de stres. Din momentul în care partenerii decid să aibă un copil iar sarcina întârzie să apară, deja vorbim despre un stres suplimentar. Decizia de a apela la un specialist în infertilitate este salutară. Însă odată demarate investigațiile în vederea identificării cauzelor și eventual a diagnosticării, cei doi parteneri sunt supuși unei forme superioare de stres. Iar cu trecerea timpului, neobținând rezultatul așteptat în ciuda tratamentelor, stresul bineînțeles că se accentuează.

 

Cum să reduci nivelul de stres

Probabil că multe cupluri sunt tentate să zâmbească atunci când specialistul în infertilitate le recomandă relaxare și vacanțe în doi. Nu, nu este nimic superficial în acest îndemn. Martori pot fi acei parteneri care, ignorând toate grijile și problemele – inclusiv cea a infertilității –  au plecat în concediu și s-au întors cu o sarcină obținută pe cale naturală. Activitățile în aer liber, somnul odihnitor, relaxarea (lectură, masaj, muzică, filme etc) și mai ales sexul de plăcere, chiar pot face minuni. Sexul programat, ca obligație în vederea procreării, reprezintă un stres în sine, așadar este de evitat o astfel de abordare.

În paralel cu tratamentele pentru infertilitate, pentru diminuarea stresului partenerii sunt sfătuiți să ia în considerare și unele sfaturi care le pot fi de mare folos. Comunicarea dintre cei doi este foarte importantă. Este indicat și necesar să vorbiți despre problema cu care vă confruntați. Să vorbiți despre ea, nu să vă faceți reproșuri reciproc! Discuțiile își au rostul lor în eliberarea tensiunii emoționale. Înăbușită, aceasta poate face și mai mult rău… Meditația, yoga sau terapia condusă de un psiholog sau psihoterapeut oferă rezultate excelente în diminuarea stresului.

My title page contents