Beneficiile nucilor. Proprietăți, valori nutriționale, calorii și utilizări

BENEFICIILE NUCILOR. PROPRIETĂȚI, VALORI NUTRIȚIONALE, CALORII ȘI UTILIZĂRI

Dacă nu știi care sunt beneficiile nucilor, află de ce ar trebui să adaugi o mână de nuci în dieta ta zilnică. Nuca este un aliment bogat nutrițional și cu multe beneficii pentru sănătate. Putem conta pe nuci ca fructe, sursă de omega 3 și de proteine.

 

Nucile sunt foarte simplu de utilizat în bucătărie și ușor de inclus în dieta noastră. De fapt, multe rețete tradiționale, atât dulci cât și sărate, conțin nuci printre ingrediente. Cea mai ușoară modalitate de a mânca nuci este să le adaugi în salate sau sub formă de musli pentru micul dejun.

Proprietățile nucilor pe scurt:

  • Sunt bogate în săruri minerale;
  • Sunt o sursă de vitamina E;
  • Conțin omega 3;
  • Conțin melatonină;
  • Sunt bogate în antioxidanți;
  • Sunt benefice pentru sistemul imunitar;
  • Ajută la scăderea colesterolului;
  • Sunt benefice pentru creier;
  • Reduc riscul de mortalitate în caz de accident vascular cerebral;
  • Sunt potrivite pentru sportivi.

Beneficiile nucilor. Nuca, sursă de omega 3

Nucile sunt printre cele mai de încredere surse de omega 3, pe care le avem la dispoziție în ceea ce privește alimentele pe bază de plante. Împreună cu semințețe de in și uleiul de in. O porție de nuci care oferă cantitatea potrivită de omega 3, corespunde cu 30 de grame de nuci, aproximativ 6 nuci întregi.

Societatea Științifică de Nutriție Vegetariană recomandă administrarea a 1 sau 2 porții de alimente care conțin omega 3, în fiecare zi. O porție echivalentă cu 1 linguriță de ulei de semințe de in, 3 linguri de semințe de in sau 30 de grame de  nuci (aproximativ 6 nuci).

Nucile sunt bogate în calorii

 Nuca este un aliment foarte caloric și energic. De fapt, nuca oferă corpului nostru aproximativ 650-660 de calorii la fiecare 100 de grame.

Beneficiile nucilor. Valorile nutriționale

Valorile nutriționale conținute de 100 de grame de nuci prăjite și amestecate cu sare sunt:

  • Grăsime – 54 g;
  • Acizi grași saturați – 9 g;
  • Acizi grași polinesaturați – 15 g;
  • Acizi grași mononesaturați – 28 g;
  • Acizii grași trans – 0,1 g;
  • Colesterol – 0 mg;
  • Sodiu – 273 mg;
  • Potasiu – 632 mg;
  • Carbohidrați – 21 g;
  • Fibre alimentare – 7 g;
  • Zahăr – 4,2 g;
  • Proteină – 20 g;
  • Vitamina – A 3 UI;
  • Vitamina C – 0,5 mg;
  • Vitamina D – 0 UI;
  • Vitamina B6 – 0,4 mg;
  • Vitamina B12 – 0 pg;
  • Magneziu – 229 mg;
  • Calciu – 117 mg;
  • Fier – 2,6 mg.

Beneficiile nucilor pe scurt:

  • Sunt benefice pentru creier;
  • Sunt prețioase pentru sănătatea inimii;
  • Ajută la scăderea colesterolului;
  • Reduc riscul de diabet zaharat;
  • Previn bolile cardiovasculare;
  • Reduc riscul de boală coronariană;
  • Împiedică hipertensiunea;
  • Ajuta la pierderea în greutate;
  • Ajută la prevenirea diabetului zaharat.

Tipuri de nuci

Suntem obișnuiți cu nucile comune, dar există și soiuri de nuci mai puțin cunoscute. Acestea sunt cele mai ciudate nuci din lume, printre care:

  • Nuca mongolă;
  • Nuci de Macadamia;
  • Nuci pecan;
  • Nuci de lumânări sau nuci kemiri (Indonezia);
  • Nuci Betel;
  • Nuci cu miez roșu;
  • Nuci de cocos.

Nuca, utilizări în bucătărie

Nucile sunt folosite în principal ca gustări, dar și pe post de condimente pentru diferite feluri de mâncare, cum ar fi pastele, orezul și salatele. Nucile sunt folosite din ce în ce mai mult în compoziția pâinii și pentru focaccia. Nucile mai sunt folosite în prepararea sosurilor de casă, cum ar fi pesto de nuci sau sos de unt de nuci. Sau în prepararea de deserturi, prăjituri, fursecuri și multe altele.

Hidratarea nucilor înainte de consum

Ai auzit vreodată de obiceiul de a „activa” nucile, semințele și fructele cu coajă lemnoasă înainte de consum? Acest procedeu implică înmuierea nucilor în apă cu sare timp de câteva ore. După care trebuie lăsate se usuce la soare, în cuptor sau în uscătorul de fructe și legume, la o temperatură scăzută.

Această procedură foarte veche este folosită pentru a activa procesul de germinare, ceea ce determină scăderea cantității de amidon și fibre, în timp ce crește cantitatea de proteine ​​și vitamine. Înmuierea nucilor în apă și sare durează între 7 și 12 ore. Apoi, nucile trebuie să se usuce 12 până la 24 de ore înainte de consum.

 

 

My title page contents