Infertilitatea la femei. Greseli care o pot instala

Infertilitatea la femei. Greseli care o pot instala

Infertilitatea la femei. Poate fi cauza pentru care nu ramai insarcinata? De vina pot fi cateva obiceiuri pe care le repeti, fara sa stii ca impiedica aparitia unei sarcini,  prin diferite mecanisme dovedite medical. Uite ce sa NU mai faci, daca vrei sa devii mama.

Toaleta intravaginala inainte sau dupa contactul sexual perturba mediul si pH ul normal, inactivand astfel spermatozoizii. Flora naturala vaginala (fiziologica) ajuta la functia si migrarea celulelor sexuale masculine. Solutiile antiseptice, chiar cele recomandate de catre medic, adera de peretii vaginali si scad capacitatea femeii de a ramane gravida.

Recomandarea medicala este de a evita complet spalaturile vaginale, indiferent daca se realizeaza cu apa sau solutii alcaline/acide, pentru ca acestea determina infertilitate. Ele se recomanda doar in timpul tratamentelor locale cu ovule sau creme pentru infectii genitale. In aceste perioade, asocierea cu antibiotice orale contraindica oricum, temporar, capacitatea reproductiva.

Infertilitatea la femei. Lubrifiantii

Modifica pH vaginal normal si determina infertilitatea. Folosirea lubrifiantilor si a oricaror creme, solutii si geluri intravaginale este interzisa, daca doresti sa concepi un copil.

Nu sexul anal in sine este un factor de risc pentru infertilitate, ci alternarea contactului sexual anal cu cel vaginal. Dupa un contact sexual anal, un contact sexual vaginal favorizeaza infectarea vaginului cu microbii prezenti in rect in mod natural si care pot fi factor de risc pentru infertilitate.

Infectiile genitale cu transmitere sexuala( BTS) sunt cauzeaza infertilitate. Chlamidioza genitala, care deseori este asimptomatica pentru ambii parteneri,  este cea mai importanta cauza de infertilitate. Daca estti infectata cu chlamydia, poti avea secretiile vaginale anormale (transparente , filante, fara miros), dureri pelvine cronice , asociate cu febra, stare generala alterata in formele acute ale bolii. Aceasta infectie determina obstructie tubara si aderente pelvine severe (plase de fibrina care inconjoara ovarele, trompele uterine si intestinul).

Astfel, se creeaza o tumora inflamatorie care impiedica functiile acestor organe  si determina infertilitate (la nivelul trompelor), anovulatie  la nivel ovarian) si constipatie (prin strictura intestinala). In cazul partenerului, simptomele de infectia cu clamydia pot fi secretii uretrale anormale, prurit, mictiuni frecvente si neplacute (disurie). Tratamentele oricarei infectii genitale trebuie efectuat de ambii parteneri , simultan, cu protectie totala in timpul contactelor sexuale din aceasta perioada. Se evita, astfel, contaminarea incrucisata intre cei 2 membri ai cuplului.

Infectiile genitale cu ureaplasma, micoplasma, gonococ determina infertilitate, deseori secundara, prin obstructie tubara bilaterala sau prin crearea de aderente care impiedica fecundatia.

Infertilitatea la femei. Curele de slabire

Curele de slabire agresive, care au ca rezultat o scadere in greutate semnificativa, dar si cresterile semnificative in greutate sunt o cauza pentru infertilitate.

Infertilitatea la femei. Alte cauze

Bolile tiroidei( hipo sau hiperfunctie) determina lipsa ovulatiei sau afecteaza calitatea nidatorie a uterului. Cauzele hormonale de infertilitate secundara apar prin modificarea mecanismelor de control si reglare a activitatii endocrine. Aceasta perturbare se produce la nivel ovarian, tiroidian, hipofizar. Pacientele infertile au indicatie de efort fizic moderat zilnic, pentru a regla sinteza de androgeni de la nivelul musculaturii.

Cauzele locale genitale de infertilitate secundara apar dupa nasteri, intreruperi de sarcina sau alte manevre instrumentale in trecutul ginecologic al femeii. Dupa o nastere sau chiuretaj uterin, pot aparea rupturi de col, vagin, fisuri perineale complicate, sinechie uterina (alipirea peretilor uterini, cu ingustarea sau disparitia cavitatii uterine).

Toate aceste deformari ale tractului genital impiedica nidatia sau dezvoltarea embrionului, determinand avort spontan repetat. Consecinta unor avorturi spontane sau intreruperi de sarcina la cerere poate fi obstructia trompelor uterine si sarcina extrauterina, ambele fiind cauze de infertilitate secundara. Recomandarea medicala este de mentinere a primei sarcini.

Infertilitatea la femei. Adevarat sau nu?

Se crede ca mentinerea unei perne sub zona lombara dupa contactul sexual favorizeaza „prinderea” unei sarcini. Acesta este insa un mit fals. Rezervorul natural de sperma este fundul de sac vaginal posterior, unde spermatozoizii pot rezista cateva ore dupa contactul sexual, migrand apoi spre trompele uterine. Scurtarea acestui fund de sac (mai ales retroversiile uterine) determina infertilitate sau subfertilitate, dar acest efect nu se amelioreaza doar cu ridicarea pelvisului.

My title page contents