Infertilitatea și bolile autoimune. De ce corpul luptă împotriva ta?

Infertilitatea și bolile autoimune. De ce corpul luptă împotriva ta?

Infertilitatea și bolile autoimune. Un prag important în cursa către cariera de mama. Știi deja: cauzele infertilității pot fi multiple, iar printre acestea se numără și bolile autoimune.  Acestea sunt afecțiunile în care propriul organism atacă și produce anticorpi pentru a ataca celulele sănătoase, țesuturile sau organele.

 

Boala celiacă, tiroidita autoimună sau Hashimoto, artrita, boala Crohn, lupusul, psoriazisul, boala Addison şi diabetul de tip I sunt printre cele mai întâlnite boli autoimune în rândul femeilor. Iar caracteristica lor este sistemul imunitar care acționează împotriva propriului corp. Astfel că, atunci când se pune problema conceperii unui sarcini, diagnosticul unei astfel de boli poate duce la infertilitate.

Infertilitatea și bolile autoimune. 80 de cauze

La ora actuală, se cunosc peste 80 de tipuri de boli autoimune unite de aceeași caracteristică, sistemul imunitar atacă celulele organismului, inclusiv pe cele de la nivelul sistemului reproducător, ceea ce are un impact puternic asupra rezervei ovariene și ovulației fiecărei femei aflate la vârsta potrivită conceperii și aducerii unui copil pe lume. Din păcate, în cazul unei afecțiuni autoimune, sistemul imunitar percepe celulele embrionare ca pe un inamic și le atacă înainte ca acestea să se fixeze în uter.

Menstruație dereglată

Prin tulburările metabolice pe care le produc, aceste boli autoimune pot duce la lipsa menstruației sau la cicluri menstruale anovulatorii sau altfel spus la dereglări de menstruație, ceea ce poat influența drastic fertilitatea unei femei. Nu în ultimul rând, tratamentul prescris pentru aceste boli autoimune are un impact deosebit de puternic asupra unei sarcini în dezvoltare sau poate duce la avortul spontan.

Există speranță!

Există totuși o veste bună și aceea este că orice boală autoimună are un moment de activitate intensă, vârful afecțiunii, urmată de una de remisie. Ei bine, în această perioadă de remisie se poate încerca conceperea unui copil, timp în care simptomele și manifestările sunt mult reduse, iar tratamentul pentru respectiva afecțiune autoimună poate fi întrerupt, reducând astfel riscurile de apariție a trombozelor, a preeclampsiei sau a avortului spontan.

Află de ce!

Chiar dacă au manifestări de multe ori comune și greu de depistat (stări accentuate de oboseală, pierderi în greutate, insomnii, erupții cutanate etc), bolile autoimune nu trebuie ignorate, iar consultul medical complet este absolut necesar și nu doar în cazul femeilor, ci și în al bărbaților. Diagnosticul de boală autoimună, în cazul acestora, poate duce la modificarea motilității și structurii spermatozoizilor.

My title page contents