Testul ERA: când, cum și de ce se efectuează testul ERA?

Testul ERA: când, cum și de ce se efectuează testul ERA?

Testul ERA. Ai auzit despre acest test? Știi când, cum și de ce se efectuează? Cuplurile infertile care se confruntă cu eșecuri de implantare repetate au la dispoziție un test de receptivitate endometrială numit ERA (Endometrial Receptivity Analysis).

 

Fertilizarea in vitro (FIV) cu transfer de embrioni este tratamentul de fertilitate cel mai de succes pentru toate grupele de vârstă și pentru toate diagnosticele. Eșecul unei fertilizari in vitro este descurajant și frustrant nu numai pentru pacienți ci și pentru medici în egală măsură. Căutând răspunsuri pentru eșecuri, specialiștii și-au îndreptat atenția nu numai asupra embrionului în sine ci și asupra mediului în care el este implantat.

Testul ERA: când, cum și de ce se efectuează testul ERA?

Cu ajutorul testului ERA – unul de ultimă generație – se realizează evaluarea din punct de vedere genetic a statusului receptivității endometriale și poate fi determinat momentul în care endometrul este pregătit pentru implantarea embrionară. Altfel spus, testul ERA ajută la evitarea eșecului de implantare prin stabilirea celei mai prielnice zile în care medicul să realizeze transferul embrionar. Potrivit statisticilor, testul ERA a dus în cazurile de eșecuri de implantare repetate la o rată de obținere a sarcinii de 73%.

Care sunt cauzele?

Un eșec de implantare poate avea diverse cauze. Însă un factor deosebit de important este receptivitatea endometrială, adică acea perioadă de timp în care endometrul este pregătit să primească implantarea embrionară. Dacă mucoasa endometrială este dezvoltată în mod corespunzător pentru a accepta un embrion.

Cum se face testarea?

Această perioadă de receptivitate se numește fereastră de implantare și se situează între ziua 19 și 21 de ciclu menstrual sau, mai exact, la 5 – 7 zile de la ovulație, Testarea va analiza 248 de gene implicate în receptivitatea endometrială. Indicația pentru efectuarea testului ERA nu este numai pentru eșecurile repetate de implantare ci și pentru cazurile de endometru morfologic normal după intervenții chirurgicale pentru anomalii congenitale uterine precum și pentru pacientele care au endometru atrofic sau hipertrofic.

Ce se întâmplă concret la testul ERA?

În vederea efectuării testului, medicul va realiza o biopsie chiar în ziua în care teoretic ar trebui să aibă loc embriotransferul. Folosind o canulă subțire, acesta va preleva un eșantion mic de țesut endometrial, urmând ca acesta să fie supus analizei. Rezultatul testului va arăta dacă endometrul este „înainte de fereastra de implantare”, „în fereastra de implantare” sau „post fereastra de implantare”. În funcție de acest rezultat, medicul va decide dacă tratamentul cu progesteron se va prelungi sau scurta.

Rezultate

Rezultatul testului ERA clasifică endometrul ca fiind receptiv sau nonreceptiv. Dacă este receptiv, fereastra de implantare este definită drept ziua în care a fost recoltată proba biopsică, ceea ce înseamnă că embriotransferul poate avea loc. Transferul embrionar realizat în momentul optim maximizează șansele de a obține o sarcină.

 

My title page contents