CE ÎI SPUI COPILULUI CÂND DIVORȚEZI. CUM GESTIONEZI ȘOCUL

Iată un subiect cu adevărat delicat: ”Ce îi spui copilului când divorțezi?”. Care este momentul potrivit și care sunt cuvintele potrivite? Pentru voi divorțul poate este o eliberare, dar pentru copil este o dramă.

 

Săptămâna trecută, o știre venită din Mexic a cutremurat milioane de părinți. O fetiță de zece ani s-a sinucis, lăsându-i mamei sale un bilet în care îi scria că îi oferă un ”cadou minunat”, simțindu-se vinovată pentru că tatăl ei plecase de acasă. Astfel, întrebarea ”Ce îi spui copilului când divorțezi?” devine una cu și mai mare greutate.

Reacțiile nu sunt standard

Știința ne oferă prea puțin ajutor în privința a ce este bine să le spunem copiilor atunci când despărțirea bate la ușă. Câteva studii se concentrează, e adevărat, asupra modului în care părinții dau această veste copiilor, dar nu pot oferi garanții asupra reacțiilor celor mici. Autorii unui studiu care a avut loc în Statele Unite au dat publicității rezultatele interviurilor avute cu copii ai căror părinți au divorțat. Ceea ce au aflat de la ei le-a dat posibilitatea de a face o serie de constatări. Și, astfel, de a putea oferi părinților unele sfaturi cu privire la cum să le spună copiilor că, din păcate, căsnicia s-a sfârșit.

Șocul marchează pe viață

Amintirea momentului în care copilul a primit vestea este vie și după mulți ani. Și rememorarea la fel de dureroasă. Constatarea demonstrează profunzimea șocului suferit și existența unor posibile traume. În mod greșit, părinții cred că cei mici vor uita durerea provocată de divorț și că vor crește acceptând finalul căsătoriei. Studiul demontează această teorie. Copiii nu uită acea zi și rememorarea ei este la fel de dureroasă ca în ziua în care s-a întâmplat.

Prezența completă

În ziua în care ați decis să faceți anunțul este de preferat să fie prezentă toată familia. Nu e nici normal și nici sănătos ca un copil să ducă povara unui asemenea secret. De asemenea, dacă la mijloc sunt doi copii, nu este o strategie bună să i se spună doar celui mai mare, în ideea de a-l proteja pe cel mic.

Ce îi spui copilului când divorțezi

Reacțiile copiilor pot fi diferite. Ale unora pot fi pozitive, mulțumiți că se termină ostilitatea din casă. Ale altora, dimpotrivă, pot fi marcate de tristețe profundă. Nu faceți dinainte presupuneri asupra reacțiilor pe care le vor avea. Lăsați-i să-și consume sentimentele, nu încercați să interveniți. Singura obligație pe care o aveți este aceea de a-i asigura permanent că veți rămâne în continuare părinții lor. Și că despărțirea este doar între mama și tata, nu între părinți și copii. Nu încercați să îi mințiți, spunându-le că va fi bine. Nimic nu va face ca divorțul să fie bun sau ușor pentru ei. Oferiți-le detalii dacă le cer, răspundeți la întrebări dacă vi le pun. Oricât de dificile ar fi.

Fără învinuiri!

Copilul va trebui să audă de la ambii săi părinți că NU poartă vina despărțirii lor! Mai mult de-atât, copiilor nu le face deloc bine să-i audă pe părinți învinuindu-se reciproc pentru eșecul căsniciei. Nu vă blamați partenerul/partenera în fața copilului și nu faceți din el nici confidentul și nici psihologul vostru! Cu atât mai puțin aliatul vostru. Pentru copil, divorțul vostru nu este un război între doi dușmani, este o dramă în care el se consideră, probabil, victima. Cumva are dreptate, iar datoria voastră este să îl convingeți că nimeni și nimic, nici măcar divorțul, nu vă ia calitatea de părinți și nu diminuează dragostea și grija pe care le aveți pentru el. Ajutați-l să se simtă în continuare în siguranță, protejat, convingându-l că singurul lucru diferit va fi acela că veți locui separat.

My title page contents