Răceala la bebeluși. Ce să faci și ce să NU faci

Din păcate, răceala la bebeluși este o problemă des întâlnită în primul an. În cam orice anotimp, în medie de opt ori pe an, spre disperarea părinților. Și, deși nu este o afecțiune gravă, este cea mai des întâlnită la ușa pediatrului.

 

Deoarece sistemul imunitar nu este încă pregătit să combată virusurile care o pot provoca, răceala la bebeluși „se prinde” imediat. Mai ales că acestea se răspândesc prin aer, împrăștiate de persoanele bolnave care tușesc sau strănută. Sau că pot fi aduse acasă chiar de membrii familiei. Virusurile pot fi prezente pe diverse suprafețe și jucării, bebelușii le ating și, cum au obiceiul să ducă mânuțele la gură, calea de intrare le este deschisă și liberă.

Răceala la bebeluși

Semnele de răceală la bebeluși își fac simțită prezența după una – trei zile de la momentul în care s-au infectat. Acestea includ febră, mucozități limpezi, transparente la început, care ulterior devin galbene sau verzi, strănut, tuse, stare de nervozitate, oboseală, vărsături, diaree, reducerea apetitului (a poftei de mâncare) și probleme cu somnul. Dacă este vorba într-adevăr de răceală și nu de gripă, copilul ar trebui să se simtă mai bine după 7 – 10 zile.

Tratament FĂRĂ antibiotice!

Mulți părinți nu înțeleg și nu acceptă această conduită medicală corectă: răceala NU necesită tratament. Exclus antibiotice! Răceala este o infecție virală, nu bacteriană! De asemenea, NU va fi administrată aspirină copiilor mici, din cauza riscului de a declanșa sindrom Reye. Pentru a fi ajutat să se simtă mai bine bebelușul are nevoie de odihnă, hidratare și eventual un antitermic prescris de pediatru, pentru reducerea febrei. Nu depășiți doza prescrisă de acesta, în funcție de vârsta și greutatea micuțului.

Hidratarea este esențială

Un bebeluș răcit – ca de altfel orice persoană răcită – are nevoie de o cantitate suplimentară de lichide, pentru a preveni deshidratarea. Și pentru a menține umezeala din gură și nas. În cazul bebelușilor, aceștia vor fi alăptați mai des. Dacă puiul de om are mucozități abundente care îi îngreunează respirația, câteva picături de soluție salină și aspirarea lor îi face bine.
Tot pentru confortul lui este bine să folosiți în cameră un umidificator. Acesta va împiedica uscarea mucoasei nazale, facilitând o respirație corectă. Spălați umidificatorul după fiecare utilizare, pentru a preveni acumularea de bacterii și mucegai.

Cum reduceți riscul de îmbolnăvire

Vestea proastă este că răcelile nu pot fi prevenite, mai cu seamă în sezonul rece. Vestea bună este că puteți reduce riscul de îmbolnăvire prin adoptarea câtorva măsuri:
1. Nu permiteți persoanelor bolnave contactul cu micuțul.
2. Nu vă deplasați cu copilul în locuri aglomerate, în care există o mulțime de germeni.
3. Spălați-vă des pe mâini în timpul zilei. Chiar obsesiv…
4. Dezinfectați suprafețele și jucăriile pe care cel mic poate pune mânuțele.
5. Nu lăsați pe nimeni să folosească prosoapele sau tacâmurile copilului.
6. Nu permiteți fumatul în preajma micuțului.

Când să chemați medicul

Nu trebuie să apelați la medic pentru o răceală dacă bebelușul are mai mult de trei luni. La sugarii sub această vârstă, însă, mai ales dacă prezintă febră, este obligatoriu să îl vadă pediatrul. Există risc de convulsii, pneumonie sau infecții ale urechii.
Indiferent de vârsta copilului, va trebui să apelați la medic dacă acesta prezintă simptome precum:

  • Febră (temperatură mai mare de 38 de grade Celsius);
  • Probleme respiratorii;
  • Refuzul de a se alimenta și hidrata;
  • Semne de deshidratare (lipsa lacrimilor, mai puține scutece ude decât de obicei);
  • Somnolență neobișnuită.
My title page contents