Mâncare fast-food pentru copii. Ce efecte ar putea avea asupra sănătății copiilor?

Mâncare fast-food pentru copii. Ce efecte ar putea avea asupra sănătății copiilor?

Mâncare fast-food pentru copii, o alegere nepotrivită. Ce efecte ar putea avea asupra sănătății copiilor? Am auzit de multe ori vorbindu-se despre junk food sau fast-food, dar știm cu adevărat ce este și ce efecte ar putea avea asupra sănătății copiilor? 

Este dificil să le explici copiilor că unele alimente, care sunt evident gustoase și plăcute, sunt nesănătoase. Dar în ce constă acest tip de mâncare? Toate alimentele bogate în grăsimi saturate, calorii și zaharuri sunt junk food. În general, sunt alimentele clasice preparate în fast-food: hamburgeri, carne procesată, cartofi prăjiți, mâncăruri prăjite în general, sosuri, deserturi și produse industriale.

Mâncare fast-food pentru copii: ce efecte poate avea asupra sănătății și sportului

Unele studii au arătat că mâncarea fast-food poate reduce nivelul de energie și capacitatea de concentrare pentru perioade lungi de timp. Dacă copilul desfășoară o activitate fizică, mâncarea de tip fast-food nu-i furnizează cantitatea de energie necesară pentru a face față solicitărilor din punct de vedere fizic. Și nu numai. Experții americani dau vina pe mâncare, care este responsabilă pentru contribuția la creșterea cazurilor de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet și alte boli cronice care afectează copiii.

Un studiu publicat în revista Thorax, realizat de unii cercetători de la Universitatea din Auckland, a luat în considerare 181 de mii de copii de 6-7 ani și 319 de mii de copii de 13-14 ani care trăiesc în 50 de țări ale lumii. Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare ale celor mici, pentru a-i pune în relația cu incidența astmului și a eczemelor.

Rezultatul? Adolescenții care au consumat de trei ori pe săptămână alimente de tip junk food au avut un risc de a suferi de astm, eczeme sau rinoconjunctivite de peste 29%. Pentru copii, procentul de risc a crescut cu 27%. Cercetătorii explică faptul că mâncarea de tip fast este bogată în grăsimi saturate și trans. Acestea sunt substanțe care pot provoca disfuncții ale sistemului imunitar. Consumul de fructe și legume de cel puțin trei ori pe săptămână reduce riscul de astm, eczeme și rinoconjunctivite între 11 și 14 la sută, conform aceleiași cercetări.

IQ și fast-food-ul

Cum poate influența hrana fast-food dezvoltarea abilităților cognitive și, în general, inteligența copiilor?

Un studiu realizat în Marea Britanie, de exemplu, a descoperit că acei copii care au mâncat alimente prelucrate, prea grase, zaharoase… au avut un IQ semnificativ mai mic. Indiferent de aspectele culturale și educaționale, familiile de origine și durata alăptării. Dezvoltarea creierului este mult mai rapidă în primii ani de viață, astfel încât hrănirea incorectă, a dus la efecte negative chiar și asupra creierului pentru o lungă perioadă de timp.

Cum să nu mai consume copiii junk food?

Acasă, copiilor trebuie să li se asigure o hrană variată, proaspătă, gătită în casă. Să nu existe băuturi carbogazoase și zaharoase în frigider. Un copil obișnuit să mănânce sănătos, rar va cădea ispitei de a consuma fast-food. Desigur, dacă copiii mei merg la o petrecere (o zi de naștere), ei vor consuma câteva alimente fast-food, dar ocazional nu este un capăt de țară.

Și pentru zilele în care există acea poftă de alimente „interzise”, îi poți pregăti chiar tu copilului tău o variantă sănătoasă de tip fast-food.

Mâncare fast-food pentru copii. O variantă sănătoasă: Burgerii de casă

Pregătește burgeri de casă, folosind produse proaspete, ajutată poate, chiar de copilul tău. E foarte important ca el să observe și să cunoască ingredientele bune și sănătoase. Și astfel, să facă singur diferența între ce e bine și ce nu e bine.

Ai nevoie pentru hamburger:

300 g carne de vită tocată

40 g de brânză moale (poate fi și mozzarella)

100 g de pesmet

2 ouă

sare după gust

1/2 pahar de lapte

Ai nevoie pentru umplutură:

7 chifle de hamburger

300 g bacon feliat

300 g de brânză provolone semi-tare tăiată felii subțiri

1 ceapă albă

2 roșii

frunze de salată

ketchup și maioneză

Pregătești hamburgerii așa:

Amesteci bine toate ingredientele și faci 7 bile de dimensiuni egale, cărora le vei da forma turtită de hamburgeri.

Pui apoi hamburgerii pe un grătar încins și îi lași să se coacă 5 minute pe fiecare parte. În același timp, încălzești chiflele într-un „prăjitor”, pe jumătate deschis.

După ce baconul este gătit și rumenit, pui brânza și ceapa deasupra (pe care ai tăiat-o foarte fin și ai pus-a la microunde timp de 5 minute, cu o picătură de apă, pentru a se înmuia).

My title page contents