Vongolele sunt acele scoici de 3-5 cm care au cochilii striate, iar interiorul este de culoare gri. Se mai numesc și scoicile lui Venus. Se curăță și se prepară la fel ca midiile.
Spaghetti alle vongole
Porții: 4
Preparare: 15 minute
Fierbere: 5 minute
Ai nevoie pentru spaghetti alle vongole de:
400 g spaghete de calitate
Sare
3 linguri ulei de măsline
3 căței de usturoi
1 kg de vongole, gata curățate
200 ml vin alb
½ legătură de pătrunjel verde
Piper
Sos picant (de preferat, tabasco)
Pregătești spaghetti alle vongole așa:
1. Fierbi pastele în apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj. Le treci prin jet de apă rece și le scurgi.
2. Încingi uleiul într-o tigaie mare (dacă ai tigaie wok… e și mai bine!). Călești usturoiul pisat. Adaugi vongolele, torni vinul și lași să fiarbă înăbușit la foc iute 5 minute, până se deschid scoicile. Apoi scoți scoicile din zeamă și le dai deoparte pe cele rămase închise. Acelea nu se consumă.
3. Zeama de la scoici o strecori și o torni înapoi în cratiță. O pui să fiarbă. Toci pătrunjelul verde mărunt și îl adaugi în zeamă. Condimentezi spaghetele cu sare, piper și sos tabasco. Ai grijă cât pui, este foarte iute!
4. Amesteci spaghetele cu scoicile și cu sosul de vin. După ce ai pus porțiile în farfurii, presari pătrunjel verde și servești preparatul imediat.