Beneficiile uleiului de măsline

Măslinul își are originea în zona mediterană: ori Anatolia ori Grecia Antică. Măslinele sălbatice au fost colectate de triburile din neolitic, din perioara mileniului 8 î.Hr. Uleiul de măsline nu este doar liantul pentru preparate din bucătăria mediteraneană, dar oferă și o mulțime de beneficii pentru sănătate, minte și frumusețe. Află câteva dintre beneficiile uleiului de măsline.

 

Legenda spune că măslinul a fost un cadou de la zeița Atena pentru omenire. Homer vorbește despre uleiul de măsline ca fiind aurul lichid, iar Thomas Jefferson l-a proclamat darul cerului.

Iată câteva beneficii ale uleiului de măsline pentru corpul nostru:

1. Longevitatea

Polifenolii conținuți de uleiul de măsline sunt cunoscuți a fi o componentă valoroasă a unei alimentații sănătoase și sunt capabili să combată bolile legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile cardiace.

2. Previne accidentul vascular cerebral

Există numeroase studii științifice care susțin că un consum regulat de ulei de măsline extra virgin reduce riscul de accident vascular cerebral. O cercetare franceză a constatat ca participanții la studiu, care au folosit în mod regulat ulei de măsline, au avut un risc de accident vascular cerebral cu 41% mai mic decât cei care nu au consumat ulei de măsline.

3. Beneficii cardiovasculare

Datorită acizilor grași mononesaturați, uleiul de măsline are efecte benefice asupra inimii.

4. Reduce colesterolul

Uleiul de măsline reduce colesterolul care înfundă arterele.

5. Reduce acneea

Unele studii au arătat că uleiul are proprietăți antibacteriene, care pot ajuta la eradicarea unor infecții ale pielii și a acneei.

6. Previne cancerul

Antioxidanții din uleiul de măsline pot preveni creșterea celulelor anormale, iar un studiu recent a arătat că un compus din uleiul de măsline poate eradica unele celule canceroase.

7. Tratament pentru păr

Combină ulei de măsline cu zaț de cafea și freacă bine părul înainte de a folosi șamponul. De asemenea, se poate combina cu balsam de păr, pentru a-i accentua efectele.

8. Ameliorează inflamația

Uleiul de măsline poate ajuta la ameliorarea inflamației. Polifenolii sunt antiinflamatori. Un compus fenolic specific, oleocantalul, acționează în organism în mod similar cu ibuprofenul.

9. Previne diabetul zaharat

Studiile au arătat că uleiul de măsline reduce nivelurile de zahăr din sânge post-masă, atât la subiecții sănătoși, cât și la diabetici. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge provoacă stres oxidativ – acest stres este o componentă majoră a diabetului. Uleiul de măsline extra virgin este bogat în antioxidanți care pot ajuta la reducerea acestui stres, evitând astfel complicații ale diabetului. În plus, o componentă prezentă în măsline numită oleuropeină poate ajuta la creșterea secreției de insulină, care poate controla metabolismul și poate ajuta la prevenirea diabetului.

10. Beneficiile uleiului de măsline. Hidratează pielea și îi menține elasticitatea

Amestecă-l cu apă și folosește-l ca pe o cremă de corp, față, mâini.

11. Îmbunătățește funcțiile creierului

Îmbunătățește memoria – poate preveni și chiar inversa pierderea de memorie specifică bolii Alzheimer.

12. Ajută la scăderea în greutate

Potolește foamea – reduce pofta de zahăr, te ajută să te saturi mai repede și astfel să mănânci mai puțin. Este un ajutor de succes pentru digestie.

13. Menține buzele moi și hidratate

Prepară-ți propriul balsam de buze, prin combinarea uleiului de măsline cu ceară de albine, în părți egale. Pune-l într-un borcănel de sticlă și unge-te cu vârful degetului.

14. Perfect pentru bărbierit

Folosește-l în loc de săpun sau cremă de ras pentru un bărbierit confortabil.

15. Ține păduchii la distanță

Uleiul de măsline a fost folosit în îngrijirea părului de mii de ani. Motivele? Printre altele, acesta ține păduchii la distanță. Cum se utilizează? Masează scalpul cu ulei de măsline, așteaptă minimum 30 minute și clătește. Repetă tratamentul o dată la 10 zile, de cel puțin 3 ori.

16. Pentru eczeme?

Pielea iritată poate beneficia de proprietățile calmante ale uleiului de măsline. Datorită acțiunii sale antiinflamatoare, poate calma inflamația eczemelor.

17. Protejează corzile vocale

Este cunoscut faptul că mulți cântăreți fac gargară cu ulei de măsline înaintea concertelor.

18. Remedierea naturală a machiajului

Uleiul de măsline funcționează în mod similar cu substanțele de îndepărtare a machiajului și nu înfundă porii. În plus, este minunat pentru eliminarea rimelului rezistent la apă, fără a irita ochii.

19. Ajută la deschiderea fermoarelor blocate.

20. Previne albirea părului

Folosindu-l regulat, părul își va închide treptat culoarea.

My title page contents