Călătoria cu avionul când ești însărcinată. Până în ce lună poți zbura cu avionul?

Călătoria cu avionul când ești însărcinată. Până în ce lună poți zbura cu avionul?

Până când e posibilă călătoria cu avionul când ești însărcinată? Zborul în timpul sarcinii este posibil: trebuie doar să știi până în ce lună să călătorești în siguranță. În primele săptămâni? În primele 3 luni? Chiar și dincolo de această perioadă?

Este riscant să zbori în timpul sarcinii? Oare chiar e sigur să călătorești cu avionul fără ca bebe să fie în pericol? Sunt doar câteva dintre numeroasele întrebări pe care și le pune o viitoare mamă, de teamă să nu dăuneze sănătății bebelușului ei, dar și a ei.

Dacă te temi că nu ai putea călători cu avionul pentru ca esti însărcinată, și crezi că nu este recomandat chiar pe toată perioada sarcinii, trebuie să știi că lucrurile stau puțin diferit. Dacă medicul care te urmărește nu găsește contraindicații referitor la starea ta de sănătate specifică, poți zbura o bună parte a sarcinii, fără nicio problemă!

Până în ce lună poți călători cu avionul când ești însărcinată?

Ei bine, poți zbura în siguranță până la 36 de săptămâni sau 32 de săptămâni, dacă ai o sarcină gemelară. Acestea sunt liniille directoare acceptate în mod obișnuit pentru evitarea riscului de naștere prematură în timpul zborului. Știința a demonstrat că zborul nu crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură. Ar putea apărea probleme însă, dacă trebuie să zbori foarte des. Modificările presiunii sau umidității din interiorul avionului, în timpul zborului, nu reprezintă o problemă de sănătate pentru tine sau pentru copilul tău.

De asemenea, ar fi bine să te limitezi la o călătorie care să nu dureze mai mult de patru ore. Și, de asemenea, să ceri mereu confirmarea medicului ginecolog. Pentru gravidele care au avut deja probleme în timpul sarcinii (până la mpmentul zborului) și suferă sau au suferit de sângerare, ar fi indicat să evite călătoria cu avionul.

Majoritatea companiilor aeriene au stabilită o limită de 36 de săptămâni, dar pot exista și variații specifice pe care ar trebui să le verifici întotdeauna. În acest sens, unele companii, de exemplu, solicită un certificat medical care să ateste starea bună de sănătate a mamei și a bebelușului încă de la 28 de săptămâni sau alte documente specifice. Cel mai bine este să te informezi cu atenție înaintea fiecărei călătorii pe care urmează să o faci.

Este periculos zborul în timpul sarcinii, în primele săptămâni sau în primele trei luni?

După cum am văzut, călătoria cu avionul în primele săptămâni sau primele trei luni de sarcină nu este periculoasă, dacă sarcina ta nu prezintă complicații. Nu există contraindicații pentru a lua un avion și nici efecte secundare. Ba chiar ai putea fi în cea mai bună formă! Dar asta, evident, diferă de la caz la caz.

Cu toate acestea, cel mai bun moment pentru a zbura dacă ești însărcinată, este al doilea trimestru de sarcină. Este momentul când starea de greață rămâne o amintire îndepărtată și riscul de avort spontan sau de naștere prematură este foarte scăzut. Așadar, dacă ai posibilitatea de a alege când să-ți planifici călătoria, concentrează-te pe această perioadă!

Sfaturi pentru călătoria cu avionul când ești însărcinată

După cum am văzut, călătoria cu avionul în timpul sarcinii este destul de sigură, dar există factori de care trebuie să ții mereu cont, mai ales dacă călătoria este lungă. Vei sta într-un spațiu restrâns, ceea ce crește riscul de apariție a trombozei venoase, de care oricum femeile însărcinate sunt mai predispuse să sufere.

În primul rând, trebuie să călătorești confortabil, evitând hainele și pantofii strâmți, pentru a ajuta circulația. Rezervă un loc pe culoar, astfel încât să te poți ridica din când în când pentru a face câțiva pași. De asemenea, când stai așezat, mișcă-ți picioarele și gleznele cel puțin la fiecare jumătate de oră! Rămâi hidratat cât mai mult posibil și nu consuma alcool sau cofeină. Ține centura de siguranță sub burtă sau pe șolduri. Fii la curent cu adresele spitalelelor de la destinație, în caz că ai nevoie.

 

 

My title page contents