Ce înseamnă un somn sănătos. Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos

Ce înseamnă un somn sănătos, de fapt? Cum și cât trebuie să dormim, și care sunt factorii de care să ținem cont pentru a avea un somn odihnitor și sănătos? Sunt câteva întrebări la care încercăm să găsim răspunsuri.

Să verificăm ce știam deja și ce nu.

Ce înseamnă un somn sănătos? Iată câteva lucruri pe care e bine să le cunoști:

– Un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pentru a fi sănătos și în formă;

– Ne petrecem în medie 33% din viața noastră dormind;

– În timpul nopții pierdem 1/2 – 1 litru de lichide;

– Aproximativ 60% din populație doarme într-un pat necorespunzător (cu o saltea nepotrivită) și suferă de dureri de spate;

– În timpul unei ore de somn, organismul arde 60 Kcal.

 

Ce înseamnă un somn sănătos? Sfaturi pentru un somn sănătos și odihnitor

1) Ora potrivită

Ar trebui să te culci atunci când te simți obosit și, pe cât posibil, întotdeauna la aceeași oră. Ai încredere în „ceasul intern” personal!

2) Temperatură

Temperatura ideală a camerei pentru dormit este de 18-20° C. Aerul din cameră nu trebuie să fie prea uscat. De exemplu, poți lăsa ușa de la baie deschisă sau chiar geamul deschis parțial, când vremea permite acest lucru.

3) Nutriție

Seara, înainte de culcare, e recomandat să ai o masă ușoară. Evită consumul de băuturi alcoolice sau stimulante, cum ar fi cafeaua. Ținând cont de aceste sfaturi, vei avea un somn profund, care permite organismului să elibereze hormoni care ne mențin tineri și în formă.

4) Materiale potrivite

Lenjeria de pat, pilota sau pătura trebuie să fie confortabile și ușoare. Cu atât mai bine dacă sunt făcute din țesături naturale și respirabile: lână, mătase, Tencel (un nou tip de fibră de vâscoză etc.).

5) Ce înseamnă un somn sănătos? Întuneric

Întunericul este unul dintre factorii fundamentali pentru un somn odihnitor. Dacă nu poți elimina sursa de lumină, poate te ajută să porți o mască de noapte.

6) Factori deranjanți

Încearcă să eviți factorii deranjanți de orice fel. În timpul somnului sistemul nostru nervos este deosebit de sensibil la zgomot. Urechile noastre sunt mereu în alertă.

7) Sistem de pat potrivit

Un sistem de pat adecvat (saltea + somieră pentru pat) îți va permite să ai un somn odihnitor și te asigură că dormi în cea mai potrivită poziție pentru corp.

8) Sfaturi suplimentare

Alte posibilități de relaxare sunt: ​​plimbări, saună, băi alternative, etc.

My title page contents