Cum să-ți ajuți copilul la teme

Când spui școală, automat spui teme și lista poate continua. Dar să ne oprim la teme și la cum să-ți ajuți copilul la teme. Această activitate nu tocmai pe placul copiilor, iar uneori nici pe al părinților. Când sunt prea multe, prea grele și se complică lucrurile în familie. 

 

Dar sunt oare temele simple obligații pentru școală sau acestea îl vor ajuta pe viitorul adult să știe să se organizeze și să-și rezolve sarcinile? Să fie eficient, responsabil?

 

Cum să-ți ajuți copilul la teme? Iată câteva sfaturi despre cum să-ți ajuți copilul la teme:

1. Planul făcut în vacanță

În fiecare an, înainte de începerea școlii, voi, părinții, ar fi bine să aveți o discuție cu copilul vostru despre școală. Un fel de organizare a următoarei perioade. Să aduceți împreună îmbunătățiri, să stabiliți ce cursuri extrașcolare va urma, în funcție și de dorințele lui.

Analizați împreună ce nu a funcționat bine în anul anterior și încercați să schimbați împreuna metoda de lucru, programul, stilul de învățare. Un plan făcut e deja un mic pas spre schimbare.

2. Spațiu dedicat și obiectele necesare

Știți deja, cu siguranță, că un copil pentru a-și putea face temele și pentru a fi atras să le facă și să aibă dorință de învățare, are nevoie înainte de toate de un spațiu al lui, dedicat special temelor. Chiar dacă nu fiecare copil poate avea camera lui, se poate amenaja un colț de cameră. Unde să fie amplasat un birou, iar când își face temele, să nu fie deranjat de prezența altcuiva în acea cameră. Apoi, cumpărăturile de școală se fac din timp. Ideal e să nu-i lipsească nimic sau poate doar ceva ce a apărut în ultimul moment. Aceasta, deoarece el ar putea fi întrerupt din diverse motive, după care să-și piardă concentrarea. Și așa destul de redusă în cazul copiilor din ziua de azi.

3. Orarul școlar și orarul casei

Dacă la școală există un orar cu toate activitățile bine stabilite, tot așa trebuie să existe și acasă. Faceți împreună un orar-calendar, în care să treceți orele pentru cursuri extrașcolare, orele de teme, de joacă, de citit sau alte activități. Chiar dacă nu-l va respecta 100%, pentru că apar diferite situații, tot va fi un punct de reper în programul zilnic.

4. O bună relație cu învățătoarea/profesorul diriginte

Asta nu înseamnă să asaltați zilnic profesorul sau să-l sunați încontinuu. Dar există metode prin care să fiți la curent mereu cu tot ceea ce face copilul. Și dacă aveți noroc de un copil care să vă povestească singur totul, ați câștigat foarte mult din start. Băiatul meu îmi spune totul de mic. Deși uneori nu se mai oprește. Dar eu l-am învățat „să dea raportul” când vine de la școală și apoi e liber să se relaxeze până vine momentul temelor. Iar el îmi spune ce a făcut la fiecare oră, ce a zis doamna, cum s-au comportat copiii sau el (eu nu-i cer atâtea detalii mereu, dar lui îi place să mi le ofere, iar eu sunt bucuroasă), ce teme are. Ce nu a fost bine, de ce nu s-a simțit bine vizavi de o situație. Comunicarea este foarte importantă. Apoi, mai sunt și grupurile de mămici, unde puteți afla informațiile importante. Nu înseamnă să vă întindeți la discuții inutile. Nu acesta trebuie să fie scopul acestor grupuri.

5. Rutina, de mare ajutor

Și chiar dacă sună ciudat, copiilor le place rutina. Pentru că știu la ce să se aștepte, pentru că nu se sperie de ceva nou în permanență. De fapt, e un program care-i ajută.

6. Pauze ca la școală

Exact așa cum la școală copilul are pauze, tot așa trebuie să aibă și acasă. Nu-l forțați peste puterile lui să rămână așezat și concentrat la o materie. Nu va da randament și se va declanșa inevitabil și o ceartă între voi. Care, de cele mai multe ori se lasă cu cuvinte grele pentru ambele părți. Vineri seara, de exemplu, fie face o singură temă mai ușoară, fie un proiect, fie iese la joacă, dacă vremea e frumoasă. Sau poate mergeți în parc. În weekend, pentru că are mai mult timp la dispoziție, poate face temele pentru materiile din cursul săptămânii, cele care au doar o oră. Îi va fi mult mai ușor apoi. Doar va verifica și va învăța lecția și totul se va simplifica.

7. Cum să-ți ajuți copilul la teme? Lasă copilul să se descurce singur!

Încearcă să eviți să-ți mai ajuți copilul de fiecare data când îți cere ajutorul, la fiecare adunare, ori scădere. Nu-i mai spune pas cu pas cum să țină stiloul, creionul. Îi oferi câteva sfaturi/instrucțiuni, fără să le repeți non-stop. Nu-l deranja când face teme și e concentrat. Dacă intri în cameră, e posibil să te oprească pentru a-l ajuta, smiorcăindu-se sau făcând crize, că nu știe.

8. Ai grijă să nu-i fie distrasă atenția de ceva

Telefonul să nu fie în preajma lui, televizorul să fie închis, laptopul, de unde caută anumite informații să fie deschis acolo unde trebuie și nu la jocuri. Poate asculta muzică în surdină, preferabil relaxantă.

9. Cum să-ți ajuți copilul la teme? Explică-i pe înțelesul lui

Nici noi, cu toată experiența noastră, nu înțelegem mereu ce anume ni se cere, darmite un copil. Dacă vi se cere ajutorul, nu ezitați să-i explicați copilului o cerință pe înțelesul lui.

10. Și mama și tata

Știu că în multe situații doar mamele sunt cele care le oferă copiilor ajutor la teme, dar m-am adresat special la plural, pentru că ambii părinți pot sau trebuie să se implice. Chiar dacă tatăl nu are răbdare sau tact, poate încerca măcar la o materie să se implice și să-l ajute pe copil. Va fi un câștig de ambele părți.

My title page contents