Există metode prin care scapi de vergeturi? O întrebare dificilă.

Te-ai îngrășat, ai slăbit, iar te-ai îngrășat, iar ai slăbit. Ai fost și însărcinată. Toate astea au lăsat… urme. Roșii sau sidefii. Există metode prin care scapi de vergeturi? O întrebare dificilă.

 

Nu numai ca sunt inestetice, dar uneori dau o senzație de mâncărime sau chiar durere ușoară. De apărut pot apărea aproape oriunde pe corp, dar sunt mai frecvent întâlnite pe abdomen, sâni, brațe, coapse și fese. Vergeturile sunt rezultatul întinderii pielii și creșterii nivelului de cortizon, hormonul produs în mod normal de glandele suprarenale. Cu toate că el este necesar, având rolul său, atunci când este în exces acesta poate favoriza pierderea elasticității pielii. Metode prin care scapi de vergeturi ar fi, însă nu toate la fel de accesibile. Ca preț…

Pot fi semnul unui sindrom

Sub forma unor linii fine, paralele, cu o culoare și textură diferite de cea a pielii, vergeturile pot varia de la roz până la gri deschis. Dacă le vei atinge fin cu degetele e posibil chiar să simți o ridicătură sau că pielea este foarte fină de-a lungul lor. Aceste linii apar după episoade de modificare bruscă a greutății sau după sarcină. De asemenea, pot apărea și la adolescenți, ca urmare a creșterii rapide, însă la ei adesea dispar în timp. Există și condiții medicale în care apar vergeturile, respectiv în boli determinate de afectarea glandelor suprarenale, cum ar fi sindroamele Cushing, Marfan sau Ehlers-Danlos.

Cum sunt diagnosticate

Simplu, doar prin inspectarea pielii. Medicul va pune unele întrebări cu privire la istoricul tău medical și, dacă suspectează că vergeturile ar putea fi cauzate de boli precum cele menționate mai sus, va recomanda teste de sânge, urină și investigații imagistice.

Metode prin care scapi de vergeturi

Niciun tratament nu poate face ca vergeturile să dispară complet. Dar există mai multe moduri de a îmbunătăți aspectul pielii afectate de ele.

  • Cremele cu tretinoină – sunt eficiente prin restabilirea colagenului, o proteină fibroasă care oferă elasticitate pielii. O cremă care conține 0,1% tretinoină ajută la diminuarea vergeturilor aflate într-un stadiu precoce. Odată ce vergeturile s-au decolorat și au devenit albe sau argintii, tretinoina poate să nu mai aibă efectul așteptat.
  • Terapia cu coloranți pulsativi – încurajează creșterea colagenului și a elastinei. Cel mai bine este să utilizați această terapie pe vergeturi nou apărute. (Persoanele cu pielea mai închisă pot experimenta decolorarea pielii.)
  • Fototermoliza fracțională – similară terapiei cu coloranți pulsativi, prin faptul că utilizează un laser. Se folosește pe porțiuni mai mici de piele.
  • Microdermabraziunea – implică „lustruirea” pielii cu ajutorul unor cristale minuscule, pentru a dezvălui pielea nouă care se află sub vergeturi. Tehnica poate îmbunătăți aspectul vergeturilor mai vechi.
  • Laserul excimer – stimulează producerea de melanină (pigmentul care dă culoare pielii), astfel încât vergeturile să se estompeze și să aibă o culoare apropiată de cea a pielii.

Tratamente ieftine dar nu foarte eficiente

Pe piață exista o sumedenie de produse care promit să elimine vergeturile, dar niciunul nu și-a dovedit eficiența 100%. O bună hidratare a pielii poate ameliora mâncărimile, dar nu poate face vergeturile nici să dispară, nici să le prevină apariția. Nici de la cremele, loțiunile și uleiurile folosite regulat nu poți avea această pretenție. Și asta deoarece vergeturile apar în stratul dermic profund al pielii, unde produsele cu aplicare pe piele nu pot ajunge. Cel mai bine este să îți păstrezi greutatea constantă, să faci exerciții fizice în mod regulat și să te hidratezi corespunzător. Poți folosi
unt de cacao, ulei de măsline și ulei de migdale pentru a preveni apariția lor.
Cele mai bune dar totodată și mai scumpe metode de îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii afectate de vergeturi sunt chirurgia și terapia laser, aceasta din urmă putând crește producția de colagen. Însă prețurile sunt atât de mari încât sunt de-a dreptul descurajante.

My title page contents