Copii dislexici. Ce este dislexia și cum se manifestă?

Copii dislexici. Ce este dislexia?

Cunoști copii dislexici? Dislexia este un tip de handicap de învățare. O persoană cu dizabilități de învățare are probleme cu prelucrarea cuvintelor sau a numerelor. Există mai multe tipuri de dizabilități de învățare. Dislexia este termenul utilizat atunci când oamenii au dificultăți în a învăța să citească, chiar dacă sunt inteligenți și sunt motivați să învețe.

 

Copii dislexici. Ce cauzează dislexia?

Dislexia nu este o boală. Este o condiție în care se naște o persoană și care se desfășoară adesea în familii. Persoanele cu dislexie nu sunt proaste sau leneșe. Cei mai mulți au inteligență medie sau superioară și lucrează foarte mult pentru a-și depăși problemele de învățare.

Cercetările au arătat că dislexia are loc din cauza modului în care creierul procesează informațiile. Imaginile creierului arată că atunci când oamenii cu dislexie citesc, folosesc diferite părți ale creierului față de persoanele fără dislexie. Aceste imagini arată, de asemenea, cum creierul persoanelor cu dislexie nu funcționează eficient în timpul citirii. De aceea, lectura pare a fi o muncă lentă și grea.

Copii dislexici. Cum se manifestă dislexia?

Majoritatea oamenilor cred că dislexia îi determină să inverseze literele și numerele și să vadă cuvintele invers. Dar inversările se produc ca o parte normală a dezvoltării și sunt văzute la mulți copii până la clasa întâi sau a doua. Principala problemă în dislexie este problema recunoașterii fonemelor. Acestea sunt sunetele de bază ale vorbirii. Deci, este o luptă pentru a face legătura dintre sunet și simbolul literei pentru acel sunet și pentru a combina sunetele în cuvinte.

Acest lucru face dificilă recunoașterea cuvintelor scurte, familiare. Este nevoie de mult timp pentru ca o persoană cu dislexie să audă un cuvânt. Deoarece citirea cuvintelor durează mai mult timp și cere mai multă concentrare, sensul cuvântului este adesea pierdut, iar înțelegerea citirii este slabă.

Nu este surprinzător faptul că persoanele cu dislexie au probleme de ortografie. De asemenea, aceștia ar putea avea probleme să se exprime în scris și chiar să vorbească. Dislexia este o tulburare de procesare a limbajului, astfel încât poate afecta toate formele de limbă, vorbite sau scrise.

Copii dislexici. Cum este diagnosticată dislexia?

Persoanele cu dislexie găsesc adesea modalități de a-și rezolva handicapul, astfel încât nimeni să nu știe că au probleme. Acest lucru poate salva uneori jena, dar școala ar putea oferi mai mult ajutor. Majoritatea oamenilor sunt diagnosticați de mici, dar nu este neobișnuit ca adolescenții sau chiar adulții să fie diagnosticați.

Părinții sau profesorii ar putea suspecta dislexia dacă observă multe dintre aceste probleme:

  • competențe slabe de lectură, în ciuda inteligenței normale;
  • abilități slabe de ortografie și scriere;
  • probleme la finalizarea sarcinilor și testelor în limitele de timp;
  • dificultatea de a-și aminti numele potrivite pentru lucruri;
  • memorarea greșită a listelor scrise și a numerelor de telefon;
  • probleme cu direcțiile (spunând dreapta pentru stânga și invers) sau citirea hărților;
  • dificultăți în participarea la cursurile de limbi străine.

Având una dintre aceste probleme nu înseamnă că o persoană are dislexie. Dar cineva care arată câteva dintre aceste semne ar trebui sa fie testat în acest sens.

Trebuie făcut un examen fizic, inclusiv teste de auz și vedere, pentru a exclude orice probleme medicale. Apoi un psiholog școlar sau specialist în învățare ar trebui să dea câteva teste standardizate, pentru a măsura abilitățile de limbaj, lectură, ortografie și scris. Uneori este dat un test de capacitate de gândire (test IQ). Unii oameni cu dislexie au dificultăți în unele abilități școlare, cum ar fi scrisul de mână și matematica, sau pot avea probleme de atenție sau de a-și aminti lucrurile. Dacă este cazul, se pot face alte tipuri de teste.

My title page contents