Ce faci când copilul are frisoane. Când e cazul să-ți faci griji?

Ce faci când copilul are frisoane

Creșterea temperaturii corporale la copil este, de obicei, un motiv de îngrijorare pentru mulți părinți. Dar febra nu este o boală, ci mai degrabă un semn prin care organismul reacționează la atacul unei boli, o apărare naturală a organismului care ajută la distrugerea microbilor. Un copil are febră dacă temperatura corpului depășește 37 °C, dacă este măsurată pe piele (axilară). Sau depășește 37,5 °C, dacă este măsurată ținând termometrul în gură sau în rect (sau folosind termometrele pentru urechi).

Cauzele febrei

Temperatura corporală poate varia și, în special la copii, poate să crească ca urmare a:

  • efortului fizic, după consumul de alimente calde (sau băuturi calde);
  • după o ședere într-un mediu foarte încălzit.

Dacă febra este modestă (adică mai mică de 38 °C), nu trebuie tratată imediat. Dar este recomandabil să așteptați cel puțin 24 de ore, să monitorizați cu atenție comportamentul și aspectul copilului înainte de a apela la medicamente. În special, este bine să vedem dacă copilul este palid sau roșu, dacă are poftă de mâncare, dacă are poftă de joacă, dacă plânge continuu, dacă se plânge de durere sau nu poate să doarmă.

Trebuie să urmărim dacă:

  • respiră cu dificultate;
  • are nasul înfundat;
  • tușește;
  • acuză dureri de urechi;
  • se confruntă cu vărsături sau diaree.

Până se stabilește un diagnostic corect, este bine să hidratați copilul: să-i dați apă îndulcită, ceai de mușețel.

 

Febra – Un sistem de apărare

În cele mai multe cazuri, febra nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți, deoarece este răspunsul organismului la o infecție virală sau bacteriană. Febra este, de fapt, o apărare normală și utilă a organismului împotriva germenilor: o temperatură mai mare (38-40°C) are un efect de sterilizare asupra germenilor, prevenind creșterea și multiplicarea lor. Mai mult, starea febrilă crește producția de leucocite (celulele albe din sânge) care luptă împotriva infecțiilor. Prezența febrei, prin urmare, este un semn că mecanismul de autoapărare corporală funcționează la viteză maximă. Febra netratată cu remedii farmacologice sau fizice, dar lăsată să acționeze, nu crește pe termen nelimitat. De fapt, sistemul de reglare a temperaturii corpului îl împiedică să atingă niveluri prea mari.

Prin urmare, febra nu trebuie „înlăturată” cu orice preț, așa cum se crede în general. Dar trebuie lăsată să acționeze pentru a-și îndeplini rolul defensiv. În anumite situații (când febra este foarte deranjantă pentru copil) este oportună scăderea temperaturii prin folosirea medicamentelor.

Atenție la simptome ca:

  • dificultăți de respirație;
  • gât înțepenit (copilul nu-și poate atinge pieptul cu bărbia);
  • dureri de urechi;
  • confuzie;
  • somnolență;
  • convulsii febrile.

 

Cum să ajutați copilul

Febra crește metabolismul organismului, astfel încât bebelușul pierde cu ușurință fluidul și din greutatea corporală. Prin urmare, scăderea febrei face ca bebelușul să se simtă mai bine și împiedică deshidratarea. Este foarte importantă hidratarea: de exemplu, apă, suc și lapte. Cele mai frecvente semne de deshidratare sunt: urina, pielea uscată (mai ales buzele), puține lacrimi atunci când bebelușul plânge.

Atenție! Nu acoperiți prea mult copilul, deoarece acest lucru poate crește temperatura peste nivelul stabilit de „termostatul” organismului și contribuie la agravarea disconfortului. Când copilul are frisoane, îl puteți acoperi cu o pătură ușoară dar, de îndată ce dispar frisoanele sau începe să se încălzească, este mai bine să o îndepărtați pentru a permite organismului să disperseze căldura. Nu-l forțați să mănânce, dacă el nu vrea. Cel mult îl hrăniți cu ceva lejer: supă, lapte și sucuri de fructe.

Nu e neapărat ca un copil cu febră să fie bolnav, să nu fie funcțional. Poate fi un copil cu febră 39 °C de febră care dorește să se joace și un copil cu febră 37,5 °C care nu se simte deloc bine. Nu este necesar ca copilul să rămână în pat. Este suficient să nu facă prea mult efort fizic, deoarece acesta îl obosește și slăbește. Totodată, prea mult efort fizic ar diminua energia pe care corpul o are la dispoziție pentru a lupta împotriva infecțiilor. Sau pot crește temperatura corpului, creând disconfort.

 

 

 

My title page contents