Schimbările corpului după naștere. La ce să te aștepți

Timp de nouă luni ai fost preocupată de cum crește și se dezvoltă bebelușul din burtică. Toată atenția a fost îndreptată asupra lui. Dar o dată cu venirea lui pe lume sesizezi și schimbările corpului după naștere. Ești tot tu, dar parcă… diferită.

 

Modul în care sarcina îți transformă corpul este uluitor. Poate că nu ești tocmai încântată de schimbările corpului după naștere. Poate nici pregătită nu erai ca să te confrunți cu ele și să le accepți. Însă noul tău statut, de mamă, merită orice efort și orice sacrificiu. Și, până la urmă, nu e nimic atât de rău, atât de definitiv și de deranjant. Sunt doar niște schimbări…

Schimbările corpului după naștere

Nu este de mirare că te simți total diferit față de cum te simțeai înainte. Viața ta s-a schimbat drastic. Și schimbarea există și la nivel hormonal. A fost prezentă pe parcursul sarcinii, mai este și după naștere. Referindu-ne la aceasta din urmă, află că nivelurile de estrogen și progesteron sunt scăzute, ceea ce poate contribui la apariția unor schimbări bruște de dispoziție, stare de anxietate, de tristețe sau iritabilitate. Pot dura o săptămână, dar pot dura și mai mult, interferând cu viața de zi cu zi. Dacă lucrurile se complică și este vorba despre depresie postnatală, nu este exclus să ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru a depăși această stare.

Hormonii

Hormonii tiroidieni pot fi și ei afectați după naștere. Potrivit statisticilor, 10% dintre femei prezintă după naștere o inflamare a tiroidei, fără a se cunoaște exact cauzele. Manifestările includ insomnie, ritm cardiac crescut, oboseală, scădere sau creștere în greutate și iritabilitate, constipație, piele uscată și depresie. Medicul îți va putea monitoriza nivelul tiroidei cu ajutorul testelor de sânge și îți va prescrie medicamente, dacă va fi necesar.

Creierul, articulațiile

Cercetătorii americani au făcut scanări RMN ale creierului femeilor la scurt timp după naștere și, din nou, câteva luni mai târziu. Ce au descoperit? Creșteri ale cantității de materie cenușie! Pentru că cercetările sunt în desfășurare, încă nu se știe dacă aceste modificări sunt pe termen scurt sau lung. Și nu este modificată doar starea ta mentală. Schimbările hormonale îți afectează oasele și articulațiile. În timpul sarcinii, corpul secretă un hormon numit relaxină, care face ca toate articulațiile să se slăbească. Poate dura până la cinci luni pentru ca articulațiile să revină la stabilitatea lor anterioară. Simți și că pantofii te strâng? Relaxina combinată cu creșterea în greutate din timpul sarcinii poate face picioarele să devină puțin mai mari. Schimbarea este permanentă în acest caz. La fel și șoldurile tale, pot rămâne mai late.

Sânii

Sutienele pe care le-ai purtat când erai gravidă s-ar putea să îti fie acum mici. Pentru o vreme… Cel puțin cât timp alăptezi. Sânii nu numai că vor fi mai mari și mai grei, dar și dureroși câteodată. Dacă vor rămâne mari sau dacă vor deveni mici ori cât erau înainte de sarcină, asta rămâne de văzut. Fiecare femeie este un caz în parte.

Uterul, perineul

Sarcina și nașterea naturală supun uterul unor mari provocări. Iar recuperarea după o naștere naturală este diferită de cea după o operație cezariană. Contracțiile acestuia – având intensitatea unor crampe menstruale – vor dura două-trei zile. Reprezintă „efortul” lui de a reveni la dimensiunea inițială. Lucru care se va desăvârși după circa șase săptămâni. Până atunci te vei confrunta și cu lohiile, o scurgere sangvinolentă normală. Dacă în timpul nașterii a fost nevoie de epiziotomie și perineul tău este în… recuperare. Incizia va trebui îngrijită conform recomandărilor medicului, pentru a evita infectarea.

Vezica, intestinele

În perioada imediat după naștere, a urina poate fi puțin mai dificil. Semnalele pe care vezica le trimite creierului pentru a-i spune corpului să elibereze urina sunt perturbate de toată presiunea din timpul travaliului și expulziei. Și pentru că labiile și vulva sunt și ele ușor inflamate, micțiunea ar putea fi dificilă. Pe de altă parte, s-ar putea să urinezi și transpiri excesiv, pentru că hormonii lucrează pentru a elimina din organism lichidele acumulate în sarcină. Nu te speria nici dacă pierzi cantități mici de urină atunci când tușești sau strănuți. Mușchii, ligamentele și țesuturile zonei pelvine au nevoie, de asemenea, de o perioadă de recuperare.
Și constipația poate fi o problemă cu care să te confrunți. Mai ales în prima săptămână după naștere. Dar o alimentație care să favorizeze tranzitul intestinal, consumul de apă și mișcarea vor rezolva acest aspect.

Picioarele

Creșterea în greutate provocată de sarcină poate favoriza apariția vergeturilor, varicelor și a acelei rețele de capilare sparte, cu aspect de pânză de păianjen. Cremele și procedurile anticelulitice pe de o parte și purtarea ciorapilor compresivi, pe de altă parte, pot ameliora aceste probleme.

Fața, părul, dinții, ochii

Fluctuațiile hormonale pot afecta tenul (piele uscată, acnee, pete pigmentare). În privința podoabei capilare, după naștere pierzi ce ai câștigat în timpul sarcinii dar în curând va începe din nou faza de creștere. Din păcate ești mai susceptibilă de a dezvolta carii și boli gingivale, dar cu ajutorul stomatologului pot fi depășite. Ochi uscați și vedere încețoșată? Tot hormonii și-au băgat „coada”. Programează o vizită la oftalmolog.

My title page contents