Cele 5 simțuri ale nou-născutului

Cele 5 simțuri ale nou-născutului și modul în care se dezvoltă acestea reprezintă un subiect de mare interes, mai ales pentru mame. Așadar, care este gradul de dezvoltare senzorială a bebelușului? Ei bine, la nou-născut, simțul cel mai puțin avansat este vederea. Aceasta a fost folosită cel mai puțin în pântecele mamei. Cu toate că cele mai recente studii au arătat că o anumită cantitate de lumină pătrunde și prin abdomen.

Pe de altă parte, atingerea, gustul, mirosul și auzul sunt suficient de dezvoltate. Și foarte important: La făt, ele se dezvoltă exact în această ordine. Prima abilitate care se dobândește este așadar sensibilitatea tactilă (în jurul săptămânii 7-8). În timp ce auzul se dezvoltă ultimul (în jurul săptămânii 25-26).

Iată cele 5 simțuri ale nou-născutului și bebelușului:

Cât de sensibilă este pielea bebelușului?

Înante de toate, trebuie menționat că ceea ce numim generic atingere este de fapt alcătuită din trei niveluri de sensibilitate: tactil, termic și durere. Astfel, la nou-născut, cea mai puțin dezvoltată este sensibilitatea termică; tmperatura cu care era obișnuit în pântecul mamei, scufundat în lichidul amniotic, era mai degrabă stabilă. Tactilul și durerea sunt mai avansate. În ceea ce privește durerea, explicația constă în faptul că este probabil o funcție importantă pentru adaptarea la viața extrauterină care se dezvoltă începând din primele săptămâni de sarcină.

Tot legat de piele, de precizat că bebelușului îi place foarte mult să fie mângâiat și masat, precum și să fie legănat. Și aici vorbim de sensibilitatea vestibulară (cea care îi dă simțul echilibrului) și care este foarte acută la nou-născut. Aceasta se dezvoltă deja la făt la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Mișcarea, de altfel, este ceva cu care bebelușul conviețuiește constant în interiorul burticii, fiind legănat de aceeași suflare a mamei.

La naștere, bebelușul poate distinge sunete?

Sigur că da! La naștere, acesta este deja capabil să recunoască destul de clar sunetele și zgomotele care au ajuns la el. Și chiar și atunci când se afla în burta mamei, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, deși într-un mod oarecum neclar. De voci este atras cel mai mult, în special de cea a mamei sale. Până și bătăile inimii mamei îl liniștesc foarte mult. Unele studii au arătat că, în general, sugarii apreciază muzica, cu o preferință pentru cea clasică mai degrabă decât pentru rock.

Trebuie să mai știi că prima verificare a auzului se efectuează de obicei la câteva zile după naștere, cu așa-numitul test de emisii acustice evocate (OAE). Un test foarte simplu realizat cu niște căști mici plasate în canalul urechii bebelușului, prin care sunt înregistrate undele emise de urechea bebelușului ca răspuns la un stimul sonor. Astfel se face evaluarea inițială a capacității auditive și ulterior, pe măsură ce copilul crește.

La naștere, bebelușul este deja capabil să vadă bine?

Ochii fătului se dezvoltă între primul și al doilea trimestru de sarcină. Mișcările oculare apar deja între a 15-a și a 17-a săptămână de gestație. În timp ce pleoapele rămân închise până în a 22-a-23-a săptămână. Când se naște, bebelușul este capabil să concentreze și să fixeze ceea ce i se prezintă la o distanță între aproximativ 20 și 40 cm. Aceasta este, de fapt, distanța dintre fața mamei și cea a bebelușului în timpul hrănirii. Restul, în schimb, este perceput într-un mod neclar.

Nou-născutul este perfect capabil să urmărească ceva cu privirea, întorcând ochii. Cu condiția, totuși, să fie foarte nemișcat.

Bebelușul simte mirosurile din jur?

Până în săptămâna a 11-a de sarcină, formarea receptorilor olfactivi ai fătului este deja completă. Nările, în schimb, se formează puțin mai târziu (săptămâna a 15-a). La doar câteva ore după naștere, bebelușul este capabil să perceapă mirosul mamei sale. De asemenea, reușește să recunoască mirosul laptelui matern, deosebindu-l de cel al altor femei.

Percepe bebelușul aromele?

Papilele gustative se formează între a 12-a și a 13-a săptămână de sarcină. Spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, bebelușul este deja capabil să-și scoată limba pentru a „gusta” lichidul amniotic. Astfel, acesta poate percepe gustul alimentelor pe care mama sa le-a consumat. Astfel că, la naștere, simțul gustului este deja destul de dezvoltat. De asemenea, un aspect interesant este că bebelușului îi plac cel mai mult aromele cu care a fost obișnuit de-a lungul celor nouă luni.

 

 

My title page contents