Educarea gustului la copii

Gustul este definit ca o funcție senzorială specifică pentru perceperea gustului alimentelor. Avem gust grație celulelor nervoase prezente în gură. Acestea sunt capabile să recunoască arome și la receptorii termici și tactile, care ajută să dea alte informații despre produsele alimentare (temperatură, textură, volum și formă). Culoarea, forma și aspectul unui aliment ne pot afecta percepția gustului, precum și zgomotul, în timp ce senzația complexă numită aromă nu poate exista fără miros.

 

Educarea gustului la copii. Cum începe?

Educarea gustului la copii se face prin alegerea unor cantități adecvate de alimente din toate grupele de alimente: cereale și tuberculi, legume și fructe, carne, pește, ouă și leguminoase, lapte și derivate. Acestea trebuie oferite alternativ, la diferite mese, pentru a educa copiii (și adulții) să accepte alimente diferite, cu gusturi diferite.

Copiii au tendința de a limita alegerile lor alimentare la anumite gusturi și texturi pentru care dezvoltă o anumită atracție: dulce, sărat, crocant, gras și arată o respingere clară față de fructe și legume sau pește. Obiceiurile alimentare greșite și activitatea fizică redusă din copilărie influențează pubertatea și adolescența, dezvoltarea predispoziției pentru obezitate. Necontrolate la timp, aceste obiceiuri continuă și la vârsta adultă.

 

Gustul este un complex al preferințelor unui individ și /sau al aversiunilor alimentare. Gustul este întotdeauna definit de emoții. Amintirile din copilărie în privința alimentelor, a hranei sunt încărcate emoțional: consolare, nostalgie, plăcere, dar și frustrare, rebeliune, furie. Pe scurt, alegerile alimentare sunt întotdeauna asociate cu stările afective, care sunt exprimate în perechi opuse: plăcere/nemulțumire, ingerare/respingere, acceptare/respingere.

Educarea gustului la copii. Modelul de acasă

Actul de hrănire nu este simpla satisfacție a unei nevoi biologice. Unii cercetători cred că studiul evoluției gustului este legat de studiul dezvoltării mentale a copilului și cu natura reactivității emoționale și a condițiilor de viață și de educație (familială și socio-mediu). Când hrănește copilul, mama sau persoana care o înlocuiește îl învață pe copil să se bucure de mâncare. Mâncarea bună nu satisface numai apetitul, ci întărește imaginea bună a mamei în percepția copilului. Bunăstarea care stă la baza sentimentului de încredere pe care se bazează personalitatea și identitatea socială. Este relația pe care copilul o are cu mama (sau oricine îndeplinește rolul de distribuitor de alimente) prin care el învață plăcerea sau neplăcerea de a fi în lume și exercitarea unei emoții, sentimente, emoții, sexualitatea. Așadar, alimentele nu numai că sunt bune pentru a fi mâncate, ci contribuie și la modul de a gândi.

Cele mai multe mame au concepte de educație nutrițională slabe sau inadecvate care tind să fie transferate copiilor lor. De exemplu, 7 din 10 mame nu au oferit copilului alimente pe care acesta nu le acceptă, cum ar fi fructele, legumele, cerealele și legumele, peștele. În plus, multe mame cumpără rar alimente care știu că nu sunt iubite de copii și, cel mai important, nu le oferă copiilor lor, creând un prejudiciu de bază alimentar. Chiar dacă copilului nu-i place un aliment, mamele sau familia nu trebuie să renunțe de la o primă încercare, care poate fi într-un moment nepotrivit. Poate la o vârstă nu i-a plăcut copilului un anumit aliment, dar ulterior îl acceptă. De aceea, trebuie perseverență.

Educarea gustului la copii. Ce sunt percepțiile senzoriale?

Gustul, folosit în mod obișnuit ca sinonim cu aroma, este de fapt setul de senzații vizuale, olfactive, acustice, tactile și gustative pe care le oferă mâncarea.
Prin educarea gustului, copilul învață să folosească cele cinci simțuri. Văz, gust, auz, miros și simț, toate aceste simțuri pot îmbunătăți alimentele cu o înaltă calitate nutrițională și trezesc gustul „adormit”.

Prin văz, suntem capabili să apreciem între 100 și 200 de nuanțe diferite de culoare, primim informații despre sănătatea, aroma și consistența unui aliment care evocă răspunsuri plăcute.
Auzul ne permite să distingem partea crocantă și apoi textura fructelor și legumelor.
Simțul mirosului ne permite să distingem 10.000 de mirosuri diferite.
Receptorii aflați pe limbă ne permit să distingem gustul de securitate, o sursă de zaharuri și, prin urmare, energia (dulce). Ne avertizează de alimente toxice (amar) sau rele (acid) ne permit să recunoaștem prezența mineralelor (sărate) sau proteinelor ​​(umami – gustul savorii, unul dintre cele cinci gusturi de bază) .

Dar, prin senzațiile tactile, produsele alimentare ne oferă o multitudine de caracteristici:

Duritate: migdale, nuci 
moale: brânză
modelare: pasta de migdale 
elasticitate: bomboane gelatinoase 
masticabil: bezele ciocolata 
grad de umiditate: biscuiți, mozzarella 
adezivitate cu cerul gurii: unt, ciocolată 
vâscozitate: miere 
senzație de praf: făină, zahăr pudră, cacao

Educarea gustului la copii încă din faza intrauterină

Expunerea intrauterină și, ulterior, prin lactație maternă și înțărcare la o gamă largă de gusturi este modalitatea de a educa gustul copiilor față de alimentele sănătoase încă din start. Comportamentul alimentar dobândit în copilăria timpurie este menținut de adulți. De aceea, educația gustului copiilor poate îmbunătăți calitatea vieții viitorilor adulți. De fapt, începând cu a 32-a săptămână de gestație, fătul interacționează cu modificările gustului lichidului amniotic. Astfel, mediul intrauterin va avea o influență asupra preferințelor alimentare viitoare.

Ulterior gustul laptelui matern (sau cel din alimentele ingerate) este o sursă bogată de experiențe chimice și senzoriale pentru copilul care va accepta mai ușor diferite arome. Introducerea de noi alimente la 6 luni care oferă o varietate largă de arome și mirosuri va facilita acceptarea de alimente noi. Va fi important să alegeți combinația optimă de formă, culoare, gust și consistență a alimentelor oferite.

Educarea gustului la copii. 10 reguli de aur, demne de urmat

  1. Viitoarea mamă trebuie să adopte o dietă variată încă de când este purtătoarea copilului
  2. Hrăniți copilul cu laptele matern (când aveți această posibilitate și nu este nicio problemă)
  3. Oferiți porții mici când introduceți un gust nou: dacă îi place, copilul va mai cere
  4. Implicați copilul în pregătirea meselor
  5. Implicați copilul și la cumpărături, dacă este posibil (permiteți-i să cultive legume mici în ghivece sau în grădină)
  6. Citiți etichetele produselor
  7. Învățați bunele obiceiuri alimentare, de exemplu
  8. Fiți în concordanță cu instrucțiunile date
  9. Acceptați libertatea copilului de a refuza un aliment
  10. Repetați un fel de mâncare fără insistență, într-un mod neinvaziv, de nenumărate ori: încrederea se dezvoltă progresiv

 

My title page contents